Вторият по сила клубен турнир на Стария континент Лига Европа от тази година е в нов формат, чиято цел е да го направи по-атрактивен за големите клубове. На този етап обаче е трудно да се предвиди дали в края на сезона, когато са решителните мачове за трофея, грандовете няма да са по-заинтригувани от това да спечелят квота за Шампионската лига догодина, отколкото да хвърлят всички сили в турнира.

Така че фаворитите на книга като Ливърпул и Ювентус на практика трудно могат да бъдат обявени за безапелационно превъзхождащи останалите. Техните национални шампионати са достатъчно тежки и класни, а и Лига Европа все още не може да бъде същата примамка за грандовете като Шампионската лига.

При това положение, а и с оглед на показаното в снощните 1/16-ина финали, би следвало да изоставим категоричните прогнози и да наречем борбата в турнира „отворена“. Трофеят очевидно е солидна примамка за тигрите от Изтока – руснаци и украинци, които показаха в последните години, че са жадни за европейски купи и достатъчно богати, за да ги спечелят. И понеже още им е рано да се съревновават с най-големите в по-силния турнир, концентрират усилията си в тази надпревара.

Немските клубове също не подценяват Лига Европа, защото също си дават сметка, че Шампионската лига е голяма хапка за тях в този момент. Не е изключено и отнякъде другаде да изскочи заекът през месец май. Така че, за разлика от най-комерсиалния турнир, в който можем да сведем бройката на ярките фаворити до максимум 4-5, то в Лига Европа всичко е възможно и приключението може да се окаже с неочакван край.