Техническият научен комитет в Италия одобри медицинския протокол за рестартирането на сезона в Серия А. Според инфомационната агенция ANSA, това включва и карантинирането на целия отбор, ако има случай на заразен с коронавирус в клуба.

Това беше една от основните стъпки, които трябваше да изяснят пътя за възобновяването на първенството.

Докладът посочва, че техническият комитет е оценил подробно представеното от Италианската футболна федерация, Лигата и Асоциацията на футболистите.

Въпреки призивите за промяна на медицинския протокол, правилото за карантиниране на цял отбор остава. Това означава, че ако има един заразен футболист с COVID-19, то целият тим ще бъде изолиран за 14 дни.

Това остава проблем за клубовете и е силно критикувано от председателя на Италианската асоциация на спортните медици професор Енрико Кастелачи.

„Бих заложил на началото на сезона в Серия А, но не и на завършека му. С един положителен тест и правилото за 14 дни карантина, бих видял това като за край на първенството“, заяви професорът.

Висшата лига реши да възобнови мачовете на 17 юни, но със седемдневна карантина при положителен случай и то само за заразения футболист, а не за целия отбор.

Италианският министър на спорта Винченцо Спадафора трябва да вземе тежкото решение дали сезонът в Серия А ще бъде възобновен.

Последният мач от първенството беше изигран на 9 март.