През седмицата Шампионската Лига и Лига Европа се завърнаха, а и трите италиански тима спечелиха своите мачове. Аталанта отново впечатли с изключително представяне, и много силна игра, а Рома въпреки проблемите успя да вземе минимална преднина срещу Гент. 

Лудогорец изигра добър мач срещу Интер, и няма от какво да се срамува. Достойно представяне, за което разградчани заслужават само аплодисменти. Ясно е, че „орлите няма какво да губят на ревашна в Милано, и със сигурност момчетата на Павел Върба отново ще дадат най-доброто, на което са способни. 

През следващата седмица тежки изпитания чакат Наполи и Ювентус в Шампионската Лига, така че най-интересното тепърва предстои. Сега е ред на 25-ия кръг в серия А, който ни предлага интересни сблъсъци. Безспорно най-интригуващо ще бъде в събота вечер на „Артемио Франки“, когато Фиорентина се изправя срещу Милан.

Бреша - Наполи - Кръгът започва още тази вечер, когато от 21:45 часа на "Марио Ригамонти" Бреша приема Наполи. В лагера на домакините определиха този мач като изключително важен. Времето пред Бреша започва да изтича, а разликата със спасителния бряг става все по-голяма. 

Това е един от последните шансове за "лястовичките" да запазят шансовете си за спасение живи. В Наполи нещата се успокоиха, след серията добри резултати. Отборът вече показва нужната класа, за да печели, и довечера излиза за нови 3 точки. „Неаполитанците“ няма да се откажат да гонят поне Лига Европа, а евентуални 3 точки днес ще вдъхнат още повече увереност преди мача с Барселона през следващата седмица.

Болоня - Удинезе - В съботния следобед от 16:00 часа, Болоня се изправя срещу Удинезе. Домакините прекъснаха победната си серия в миналия кръг, когато загубиха тежко от Дженоа. Сега те ще търсят реванш пред тифозите, а срещу себе си ще имат един от най-слабите гости в първенството.  Удинезе печели точки предимно у дома, но това е двубой между два равностойни отбора. И при двата тима спокойствието се е настанило, а Болоня е съставът, който се нуждае повече от победата, тъй като отборът все още има шансове за европейски футбол.

СПАЛ - Ювентус - Гостите са задължени да спечелят този мач, и да задържат първата си позиция. СПАЛ изглежда обречен, и едва ли ще оцелее в елита на Италия. Тук всички очакват Юве като класен отбор, просто да вземе своето, а нищо чудно да го стори и с по-голяма разлика.

Фиорентина - Милан - Безспорно, мачът на този кръг. Събота вечер, 21:45 часа. В най-силните години на двата отбора, този мач бе считан за едно истинско дерби. Сега и двата отбора са далеч от най-добрите си дни, но прогресът напоследък е виден. Във Флоренция и Милано имат високи амбиции, и мислят за бъдещето. Двата клуба са жадни за европейско участие, а спортният директор на „росонерите“Рики Масара съвсем ясно назова целта пред отбора, и тя е минимум участие в Лига Европа  С оглед на добрата форма, и на двата отбора, в събота вечер със сигурност няма да бъде скучно.

Дженоа - Лацио - Интересна среща открива програмата в неделя. От 13:30 часа на "Мараси" пристига Лацио за едно трудно гостуване. Вдъхновението при Дженоа е на лице, а отборът все повече показва постоянство. Работата на Давиде Никола  започва да се отплаща, а добрите резултати, които записаха „грифоните“, сериозно вдигнаха увереността на тима. 

Сега в Генуа пристига изключително силния състав на Лацио, който наистина прави изумителен сезон. Едва ли са били много тифозите на "римските орли", които са очаквали, че към момента Лацио ще заема второто място в класирането, само на точка от лидера Ювентус. "Бианкочелестите" вече са ярък претендент за скудетото, и много специалисти смятат, че футболистите на Симоне Индзаги могат да се преборят с Юве за титлата. В неделя на обяд ни чака вълнуващ мач, и ще бъде интересно как ще се справи Лацио срещу един много надъхан противник, пълен с увереност и самочувствие.

Верона - Каляри - Домакините влизат в този мач с нагласата за нов успех. Верона е приятната изненада на сезона, и всичко, което прави този отбор, заслужава само адмирации.  За съжаление на домакините Фабио Борини получи неприятна контузия през седмицата, и липсата му със сигурност ще окаже влияние. Кризата в Каляри продължава да е на дневен ред, и отборът просто не може да намери себе си. Проблемите продължават, а с тях идват и слабите резултати. 

Тук вече може би говорим за психологически проблем, защото в началото на сезона сардинци ясно показаха на какво са способни. Раджа Наинголан, Жоао Педро и Джовани Симеоне не са случайни футболисти, напротив това са играчи с класа, които могат да решат всеки един мач. Очевидно Роландо Маран трябва да намери начин да реши проблемите, но срещу хита на сезона Верона ще бъде трудно. Все пак и двата отбора разполагат с равностойни футболисти, и в никакъв случай не можем да кажем, че съставът на Иван Юрич е по-качествен. Няма да е изненада, ако срещата завърши наравно, тъй като Каляри определено има аргументите да се противопостави на своя съперник. „Сардинци пропускат прекалено много положения в мачовете си, и това им изиграва лоша шега. Верона е изключително стабилен тим в отбрана, тимът се защитава прекрасно, а напред просто се възползва от шансовете си.  В неделния следобед на „Бентегоди“ няма да бъде скучно.

Торино - Парма - Кризата в Торино не спира. 6 поредни загуби във всички турнири, и формата на „биковете“ е просто ужасяваща. Новият наставник Морено Лонго също не може да намери решение на проблемите, а "торо" губи мач след мач. Сега срещу себе си „граната“ ще има амбициозния отбор на Парма. Връщането на Жервиньо в състава, веднага изигра своята положителна роля. Играчът не само се разписа в миналия кръг, но и донесе победата на „дуковете“ при тежкото гостуване на Сасуоло. Парма има напълно реални шансове да се бори за европейско участие, макар и от клуба да не афишират подобни амбиции. 

Факт е, че наставникът Роберто Даверса върши много добра работа, и заслужава похвали. Дори нападателят Алберто Граси заяви, че Даверса е силата на Парма, и това наистина изглежда така. Колкото и контузени играчи да имаше в състава на специалиста, той винаги успяваше да направи така, че Парма да играе добре, дори и понякога да губи, това е неизбежно. Тимове като Верона и Парма са само плюс за италианския футбол, след като и двата отбора въпреки че не разполагат с огромни бюджети, се представят на едно много добро ниво. В неделния следобед Торино ще търси положителен резултат, а Парма поредно силно представяне.

Аталанта - Сасуоло - Думите, които казахме за Даверса, спокойно могат да се отнасят и за Джанпиеро Гасперини. Специалистът не спира да получава похвали в Италия, а и в Европа след страхотното представяне на Аталанта. Отборът от Бергамо изглежда като основен фаворит  за четвъртата позиция в серия А, а страхотния успех през седмицата срещу Валенсия, даде огромно предимство на италианския представител преди срещата реванш на "Местая". 

Аталанта притежава най-резултатното нападение в „калчото“, а срещу Сасуоло дали няма да станем свидетели на ново голово шоу. Все пак трябва да отбележим, че срещу по-малките отбори, понякога „бергамаските“ губят концентрация, и на няколко пъти вече бяха загубени ценни точки. Битката за  попадане в Шампионска Лига продължава, и отборът не може да си позволи отпускане.

Рома - Лече - Стигаме и до вечерната програма, която се открива с мач на "Олимпико". От 19:00 часа в неделната вечер, Рома приема Лече.  Домакините определено имат своите проблеми, а снощното 1:0: срещу Гент, поне би трябвало временно да успокои ситуацията в клуба. Разбира се, след минималния успех Рома ще трябва да пътува за Белгия максимално концентриран, а там със сигурност ще бъде тежко. 

Сега обаче "вълците" трябва да се концентрират върху Серия А и битката срещу Лече. Много експерти в Италия вече отписаха Рома от битката за топ 4, а дали това е прибързано ще разберем много скоро. "Джалоросите" спешно се нуждаят от добри резултати, за да възвърнат доста разклатеното си самочувствие. 

В Рим пристига един амбициран отбор на Лече, който навлезе в чудесна серия от победи, и ще опита още повече да нарани Рома. Фабио Ливерани  определено няма да бъде посрещнат добре на „Олимпико“ от тифозите на Рома, заради миналото му с отбора на Лацио. Наставникът на Лече обаче е един от тези млади качествени специалисти, които показват, че могат много. Предстоящата среща е задължителна за Рома, и е един добър шанс за Лече да открадне нещо от Рим.

Интер - Сампдория - Слагаме точка на този кръг в неделя вечер от 21:45 часа, когато Интер приема Сампдория. "Нерадзурите" тук не би трябвало да позволят изненада, ако искат да стоят плътно в битката за титлата. Вече не Интер, а Лацио е смятам за истинския претендент на Юве, а това бе показано най-ясно миналата неделя. Интер обаче със сигурност няма да се откаже, и мачове като този срещу Сампдория са задължителни.

Задава се 25-ия кръг в Серия А,  насладете му се.

Автор: Дидо Калинков