Паузата за национални отбори свърши. Някои държави вече се класираха за Евро 2020, а други ще трябва да чакат още. Италианското калчо отново се завръща за всички, които обичат италианския футбол.

Осмият кръг ни очаква, а 3 отбора са разделени само от няколко точки. Ще преминем през всеки един от мачовете като ще започнем по хронологичен ред.

Още първият мач от кръга предизвиква сериозен интерес. В съботния ден от 16:00 на "Стадио Олимпико" Лацио посреща Аталанта. Отборът на Симоне Индзаги вече започна да изостава сериозно от челниците. Лацио е само с 11 точки и изостава на 5 от утрешния си съперник. Босът на римските орли - Клаудио Лотито излезе с интересно изявление през седмицата, в което каза: 

"Ако аз бях на терена, резултатите щяха да бъдат различни."

Друг неприятен проблем сполетя римските орли през седмицата. Те бяха наказани от Уефа заради така нашумелия расизъм в последните няколко дни. От Уефа разпоредиха Лацио да посрещне Селтик в Лига Европа пред празни трибуни. Това разгневи шефовете в Рим, но те няма какво друго да направят освен да се съобразят с решението на Европейската централа. Аталанта от своя страна изживява добри дни. Отборът от Бергамо е на трето място в класирането с 16 точки, само на 3 от лидера Ювентус. Нов прякор бе лепнат на отбора от Бергамо, като много специалисти вече наричат Аталанта, новия Лестър. За съжаление на Джанпиеро Гасперини обаче и на всички тифози на тима звездата на отбора от Бергамо - Дуван Сапата получи неприятна контузия по време на международното прекъсване. Колумбиецът ще бъде аут няколко седмици, а това със сигурност ще окаже влияние в предстоящите мачове. Лацио и Аталанта са два отбора жадни за успехи. И двата отбора гонят класиране в Шампионска лига, а гостите от Бергамо дори през този сезон вече се наслаждават на мачове от най-силния европейски клубен турнир. Ако Лацио обаче загуби утре, орлите могат рано-рано да приключат с надеждите си за завършване в топ 4. Разликата ще стане прекалено голяма, а когато изоставаш с много точки още в началото, трудно наваксваш после.

Със сигурност в съботния следобед ни чака един изключително вълнуващ и интересен двубой. Във втория мач от програмата в събота, Наполи посреща Верона. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Сан Паоло". Тук неаполитанците влизат като явен фаворит. Футболистите на Анчелоти обаче направиха вече прекалено много грешки. Наполи се смъкна до четвъртата позиция, но продължават да се чуват мнения, че отборът може да грабне титлата. В паузата за национални отбори Аркадиуш Милик се оплака, че не играе редовно. Критиките към Инсиние стават все по-сериозни. Дори президентът - Аурелио Де Лаурентис си позволи остри критики срещу футболиста. Верона от своя страна взима точки където може. Отборът играе стабилно и се представя добре за новак в Италия. Мениджърът на Верона - Иван Юрич сподели, че във футбола всичко е възможно и неговите футболисти просто трябва да вярват, че могат да измъкнат нещо от Неапол. Не е изключено Верона да отмъкне точка или 3, защото едва ли и най-верните тифози на Наполи вече са спокойни преди на пръв поглед едно леко домакинство.

В последния мач от съботната програма в 21:45 часа Ювентус е на ход. Шампионът посреща на своя стадион Болоня и всичко друго освен победа на "Старата госпожа" ще бъде сензация. Тук всичко сочи, че Юве ще победи и ще задържи първото място и след този кръг. Роналдо и компания имат мач през следващата седмица в Шампионската Лига, но очакванията на всички специалисти са за рутинна победа на тима от Торино. За Болоня най-важното е, че мениджърът Синиша Михайлович вече тренира отбора. При най-малко подценяване обаче Болоня ще се възползва. На няколко пъти вече от началото на сезона Болоня загатна за своя потенциал.

Стигаме и до неделния ден, в който както винаги програмата е много богата. Всичко започва още от 13:30 часа, когато Сасуоло посреща Интер. Лоши новини за "нерадзурите" долетяха през тези 2 седмици. Алексис Санчес ще е аут за дълго и това няма как да не притеснява Антонио Конте. Веднага се заговори за нови футболисти, които отборът от Милано иска да привлече през януари. Ясно е, че Интер най-много ще разчита за голове на Ромелу Лукаку и Лаутаро Мартинес. За този мач важи същото, което споделихме и за Ювентус. Като гост на Интер ще бъде малко по-трудно, но прогнозите са за победа и продължаване на битката с Юве.

В неделя от 16:00 предстоят 3 двубоя. Удинезе посреща Торино и ще се опита да запише домакински успех. През седмицата нападателят на отборът от Удине Родриго Де Пол удължи своя контракт. В Торино пък са доста смели, тъй като там още се говори за завършване в топ 4 и място в Шампионска Лига. Ако Валтер Мадзари и отборът му наистина искат това, е време да започнат да печелят. Мачът за Торо в неделния следобед няма да бъде лесен и трудно може да се прогнозира крайният изход на тази среща.

По същото време, от 16:00 часа, Каляри посреща СПАЛ. Домакините започнаха добре новия сезон и изобщо не са далеч от местата, даващи право на участие в Европа. Дори ако погледнем цифрите, Каляри е само на 2 точки от четвъртия Наполи. Разбира се за участие в лигата на най-богатите е крайно да се говори. Тимът от остров Сардиния обаче ще се опита да прибави нови 3 точки към актива си и ще се стреми продължаване на добрите резултати. Гостите от Ферара пристигат в добро настроение след като в последния кръг взеха много ценна победа срещу Парма. Леонардо Семпличи успя да запази поста си въпреки многобройните слухове за уволнението му. СПАЛ със сигурност не е слаб отбор и срещу Каляри ще опита да измъкне нещо. Гостите искат да оцелеят в елита и ще дадат всичко от себе си.

Още един двубой има плануван за неделя, от 16:00 часа. В най-интересния двубой от неделната програма Сампдория приема Рома. Мач, който обаче има вероятност да бъде отложен. Прогнозите са за поройни дъждове в Генуа, така че не е никак малка вероятността срещата да не се състои. Към този час обаче мач ще има. Сампдория направи треньорска рокада при международното прекъсване. Клаудио Раниери застана начело, заменяйки за втори път само за няколко месеца Еузебио ди Франческо. Раниери дебютира срещу отбора на сърцето си. "Моряците" си осигуриха  услугите на Андреа Бертолачи. При Рома новините са не кой знае колко добри. Един Джеко пропуска срещата, но босненецът може би ще е на линия за дербито срещу Милан. Диего Пероти вече тренира, но е малко вероятно да го видим от първата минута. Наказанието на мениджъра на вълците, Паоло Фонсека бе намалено и той няма да може да води отбора си само в предстоящия мач. Сампдория и Рома ако им позволят метеорологичните условия ще ни поднесат един вълнуващ двубой. Римляните обаче нямат право на грешка. Подобно на съгражданите си от Лацио и те вече започват да изостават от челната тройка. А Рома не гони само място в Шампионска лига, а и колкото се може по-челна позиция в таблицата. От друга страна, времето за грешки пред Сампдория свърши. Домакините трябва да започнат да трупат точки ако не искат все повече и повече да затъват.

Преминаваме към вечерната програма, когато от 19:00 часа Парма посреща Дженоа. "Дуковете" разчитат много на своите домакинства. И сега имат идеална възможност да прибавят нови ценни 3 точки срещу закъсалия Дженоа. При гостите се случи нещо много интересно през последните 2 седмици. Мениджърът Аурелио Андреацоли беше напът да бъде уволнен. Всичко беше въпрос на часове, но босът на клуба от Геноа, Енрико Прециози излезе и заяви:

"Ние продължаваме заедно с Андреацоли, просто защото не можахме да намерим негов наследник. Засега той продължава да е треньор на Дженоа, но това може да се промени във всеки един момент. От Дженоа водиха преговори с Франческо Гуйдолин, но двете страни не можаха да се споразумеят."

Едва ли настоящият мениджър на грифоните се е почувствал много по-уверен за поста си след тези думи на Прециози. В този мач на "Енио Тардини", ако Парма спечели, нищо чудно това да бъде последният мач на Андреацоли като треньор на Дженоа. Гостите не са много далеч от съгражданите си от Сампдория така че нямат друг избор освен да започнат да трупат точки, защото в един момент може Сампдория и Дженоа да се окажат много близо до Серия Б.

В последния мач от неделната програма е време за Стефано Пиоли да направи своя официален дебют като мениджър на Милан. Милан посреща Лече на "Сан Сиро" и едва ли началото за Пиоли може да бъде по-добро. Идеална възможност за победа и успешен старт. Милан има нужда от победи за възвръщане на самочувствието, а Лече е идеален съперник за нов успех. Гостите от Южна Италия започнаха добре сезона, но в последните няколко мача натрупаха поражения. Отборът на Фабио Ливерани трудно ще измъкне нещо от Милан.

Осмият кръг завършва в понеделник вечер, когато от 21:45 часа Бреша приема Фиорентина. Виола е в серия от 3 поредни успеха и футболистите на Винченцо Монтела ще искат да продължат с добрите резултати. Бреша обаче не е лесно място за гостуване. Домакините, водени от Марио Балотели също ще търсят добро представяне у дома. Франк Рибери и компания трябва доста здраво да се потрудят, за да си тръгнат с трите точки към Флоренция.

Насладете се на поредните емоции с марка Серия А. Зрелището и драмата са гарантирани.

 

Автор: Делян Калинков