Предстои ни последният кръг в италианското първенство преди зимната пауза, след което клубовете и тифозите ще починат две седмици, преди на 5 януари серия А отново да се завърне. В този кръг ще има по-малко мачове, тъй като в неделя  е битката за суперкупата между Ювентус и Лацио.

През седмицата торинци вече изиграха своя двубой от този кръг, като победиха при гостуването си на Сампдория с 2:1. Срещата пък между Лацио и Верона ще се изиграе на 5 февруари 2020 година заради натоварения график.

Фиорентина - Рома

Безспорно голямото дерби на този кръг. Фиорентина и Рома винаги представляват интерес за всеки фен на италианския футбол. Тази вечер от 21.45 часа на "Артемио Франки" ще бъде горещо, защото и двата отбора ще търсят подобаващ край на 2019 година. Големите отсъстващи за виола са Федерико Киеза и Франк Рибери, като французинът няма да играе в следващите два месеца.  Винченцо Монтела продължава да е под напрежение и изобщо не е сигурно, че ще води Фиорентина и след Нова година. Домакините в днешния двубой продължават да разочароват и да търсят своя облик, макар и в последния кръг да измъкнаха точка от Интер. Сезонът за тима от Флоренция не е  толкова добър, колкото му се искаше на собственика Роко Комисо. При Рома нещата изглеждат по-добре. Отборът в момента е в зона Шампионска Лига и днес излиза, за да затвърди позициите си. Вълците са четвърти във временното класиране и дори точка ще е достатъчна, за да посрещнат празниците в топ 4. Паоло Фонсека обаче е треньор, който винаги търси победата и иска да изгради в Рома точно такъв манталитет на победители. Крис Смолинг е готов за днешната среща и това е добра новина за португалския специалист. Очаква ни оспорван мач, в който и двата отбора ще преследват своите цели.

Удинезе - Каляри

В съботния следобед от 16.00 часа е време за още един претендент за Топ 4 да излезе на сцената. Каляри тук излиза за задължителни 3 точки. Отборът загуби  с два гола в края от Лацио и сега Роландо Маран и играчите му ще искат да се реваншират на тифозите. Тимът от остров Сардиния продължава да е в играта дори за Шампионска Лига, така че  гостите ще търсят ценни 3 точки.   Удинезе влиза в този двубой след загуба от шампиона Ювентус. Ако "зебрите" допуснат нова загуба има вероятност при лошо развитие за тях на другите мачове от кръга, те да посрещнат празниците в зоната на изпадащите. Важен мач и за двата тима, в който очакванията са за здрава битка и неясен победител до самия край.

Интер - Дженоа

В съботната вечер от 19.00 часа Интер приема на "Джузепе Меаца" Дженоа. Домакините са явният фаворит в срещата и при победа ще зимуват на върха. Антонио Конте едва ли ще позволи отпускане и "нерадзурите" излизат за трите точки. Ситуацията в Дженоа изобщо не е спокойна. Отборът изживява трудни дни, а през седмицата се заговори за уволнение на мениджъра Тиаго Мота. Не са изминали и два месеца откакто той пое генуезци, но резултатите просто ги няма. Тифозите ги боли най-вече  за загубата от Сампдория и при ново поражение в утрешната среща е много вероятно след Нова година Дженоа да има нов треньор. Ясно е, че каквото и да се случи утре вечер, "грифоните" ще бъдат сред изпадащите за коледните празници, нещо, което никак няма да се хареса на собственика Енрико Прециози.

Торино - СПАЛ

Съботната програма приключва със срещата между Торино и СПАЛ от 21.45 часа. "Биковете" със сигурност още съжаляват за пропуснатата победа във Верона. Сега  пред своя публика Торо посреща последния СПАЛ и Валтер Мадзари със сигурност ще изисква от своите футболисти силно представяне. Отборът от Ферара продължава с Леонардо Семпличи начело и пристига в Торино, за да опита да  постигне благоприятен резултат. С всеки изминал кръг шансовете за спасение намаляват, а времето тече.  Единственото положително за СПАЛ е оптимизмът на ръководството и вярата в Семпличи. Колкото и трудна да е ситуацията, ръководството продължава да вярва, че има изход от  тази криза. Торино на няколко пъти през сезона се отличи със своето непостоянство, така че не можем да определяме граната като  сигурния победител. Двубой, в който преобладават очакванията за победа на Торино, но и при най-малко подценяване домакините ще имат проблеми.

Аталанта - Милан

Още един изключително интересен мач от този кръг. В неделя от 13.30 часа за Милан предстои тежко гостуване. Отборът на Стефано Пиоли сякаш намери верния път и започна да играе все по-добре и по-добре. Гостите пристигат в Бергамо с намерението да спечелят 3 точки, които ще им дадат огромно самочувствие. "Росонерите" продължават с опитите да привлекат Златан Ибрахимович, а дали това ще се случи, скоро ще разберем. Милан е в добра серия напоследък и определено подобрението е налице.  Аталанта  бяха свалени на земята след загубата от Болоня, точно такива бяха думите и на мениджъра Гасперини. Сега, "бергамаските" ще опитат да се върнат на победния път и да продължат преследването на топ 4.  По всяка вероятност нападателят Дуван Сапата ще бъде готов за игра след нова година, така че може би това е последната среща, в която колумбийската звезда много ще липсва.  Ще вземе ли Милан изключително ценни 3 точки срещу един силен и коварен съперник? Или пък Аталанта за пореден път ще впечатли специалистите и ще постигне нов важен успех по пътя къмново участие в групите на Шампионска Лига? Отговор на тези въпроси ще получим в неделния следобед.

Лече - Болоня

От 16.00 часа ни очакват две срещи. Лече и Болоня излизат един срещу друг в двубой с неясен изход. Домакините паднаха тежко от Бреша в миналия кръг и сега със сигурност не искат да допуснат второ поредно поражение. Южняците засега са стабилни, но допускат някои грешки и класирането показва, че тимът на Ливерани е само на 2 точки от изпадащите. Ако тук домакините вземат своето, това ще бъде много важна крачка в правилната посока. Болоня пък няма за какво да се притеснява и може просто да се забавлява. Изключително ценният успех над Аталанта внесе много настроение и защо не Болоня да изненада Лече на собствения му стадион. Гостите са приятен отбор за наблюдаване, който  създаде много проблеми дори и на грандовете и според много специалисти този отбор няма как да изпадне от серия А, още повече със човек като Синиша Михайлович начело. Интересна среща, в която победата е по-необходима на Лече, но Болоня ще използва всяка възможност да открадне нещо от южна Италия.

Парма - Бреша

През седмицата станахме свидетели на първата загуба на Еуженио Корини. В отложен мач от седмия кръг Бреша загуби от Сасуоло с 0:2. В срещата на "Енио Тардини" и двата отбора има за какво да играят и това изобщо не е за пренебрегване. Серията от добри резултати, които записа Парма доближиха тима до европейските турнири. Дуковете имат своя голям шанс и ако продължат с добрите изяви класирането в европа ще бъде напълно заслужено. През седмицата от ръководството заявиха, че имат 3-годишен проект и сериозни амбиции за бъдещето. Много слухове отново се появиха за голямата звезда на тима Деян Кулушевски, но шефовете на Парма дадоха ясно да се разбере, че ще се борят да задържат футболиста по всякакъв начин. Един от шефовете на клуба дори заяви, че Кулушевски няма да ходи никъде и е женен за проекта Парма и ще го изпълни до самия му край. При Бреша нещата също изглеждат оптимистични въпреки загубата от Сасуоло. Сега спасението изглежда много по-реалистично отколкото преди няколко кръга. Тифозите обичат Еуженио Корини и се радват, че той отново се завърна начело. Балотели започна да играе по-добре, а и целият отбор се промени в положителна насока. В неделния следобед ни чака интригуващ мач, в който Парма гони победата, за да се доближи максимално близо до Лига Европа, а Бреша ще гони безценни 3 точки, за да продължи лютата битка за оцеляване.

Сасуоло - Наполи

Футболната 2019 година в серия А ще закрият Сасуоло и Наполи в неделя вечер от 21.45. Домакините  станаха по-постоянни и започнаха да се представят доста по-стабилно. На лице са вече и позитивни резултати, които носят увереност и самочувствие. Домакините ще дадат сериозен отпор на закъсалия Наполи, като дори при евентуална победа Сасуоло ще изпревари неаполитанци в класирането. В Наполи вече ясно си дават сметка, че Шампионската Лига е почти невъзможна цел и може би изглежда най-реалистично да се гони участие в Лига Европа. Дженаро Гатузо заяви през седмицата, че е оптимист за бъдещето и със силни думи се опита максимално да надъха своите футболисти. Серията без победа за Наполи в серия А започва да става застрашителна, но  никак лесно гостуване не чака отбора от Неапол.

Очаква ни интересен 17-и кръг с два изключителни двубоя, Фиорентина Рома и Аталанта Милан, но всеки един от останалите мачове носи своите достойнства.

Автор: Делян Калинков