Пет италиански отбора продължават и през пролетта в европейските клубни турнири. Това е равносметката след последните мачове от груповата фаза на Шампионска Лига и Лига Европа. Ювентус, Наполи и Аталанта продължават в най-силния европейски клубен турнир и напролет, а Интер и Рома ще представят Италия във втората по сила надпревара. Сега е време за 16-ия кръг в Калчото, като 2 дербита привличат вниманието. Дженоа  Сампдория се срещат в едно страхотно дерби, а  Фиорентина и Интер е другият страхотен мач от този кръг. Разбира се, не трябва да пропускаме и срещата между Каляри и Лацио в понеделник вечер.

Бреша - Лече

Този кръг започва в съботния следобед от 16.00 часа, когато Бреша приема на своя Марио Ригамонти отбора на Лече. Президентът на лястовичките Масимо Челино вече сигурно осъзнава, че е избързал с уволнението на наставника Еуженио Корини. Сега мениджърът се завърна  победоносно, като в миналия кръг Бреша постигна изключително ценна победа нагости на СПАЛ, а победното попадение бе дело на Марио Балотели. Сега Корини ще направи своя повторен официален дебют пред домакинските фенове. Лече от своя страна пристига за този мач с нагласата да краде точки от пряк конкурент за оцеляване. Възпитаниците на Фабио Ливерани вече на няколко пъти през кампанията показаха огромен дух и успяха да наваксат сериозно изоставане в резултата в  някои мачове.  Безспорно интересна среща между два отбора, които със зъби и нокти се борят за своето място в серия А.

Наполи - Парма

Време е и за Дженаро Гатузо да направи официалния си дебют начело на Наполи. Той подписа договор в сряда, а 3 дни по-късно в съботната вечер от 19.00 часа го чака първото сериозно изпитание. Свърши ерата на Карло Анчелоти в Неапол и сега е време за ново начало. Неаполитанци ще търсят задължителна победа, за да зарадват своите фенове.  Според някои специалисти Парма играе грозен футбол, но резултатите сами говорят и футболистите на Роберто Даверса заслужават само похвали за добрия си сезон до момента. Не спират слуховете, които пращат Деян Кулушевски къде ли не, но в съботната вечер на "Сан Паоло" със сигурност ще бъде горещо.

Дженоа - Сампдория

Време е за дербито на Генуа, събота от 21.45 часа. Един цял град тръпне в очакване за големия двубой. Това е централно събитие в Генуа, когато става дума за Дженоа срещу Сампдория. Двата съперника не се срещат в подходящ момент. Символичните домакини водени от Тиаго Мота са точно под чертата, а моряците водени от Клаудио Раниери имат само точка повече. Победата в това дерби е от решаващо значение и двата тима трябва да я търсят от първата минута. Ако Дженоа спечели победата ще бъде двойно по-сладка, защото ще изпрати големия съперник сред изпадащите. С дербито на Геноа зрелището в събота вечер е гарантирано.

Верона - Торино

В неделя от 13.30 часа Верона посреща Торино в мач между два тима намиращи се в средата на таблицата.  Домакините се намират в серия от две поредни поражения, допуснати от Рома и Аталанта. Все още обаче Иван Юрич и отбора му дишат спокойно и се наслаждават на живота в серия А. Гостите от Торино пък са в серия от две поредни победи и ще търсят нов успех. Биковете въпреки доброто представяне напоследък все още са далеч от зона европа. Ще постигне ли Торино трети пореден успех и способен ли е на това тимът ще разберем в неделния следобед.

Ювентус - Удинезе

По традиция в Италия има три предвидени срещи за 16.00 часа. Шампионите приемат на Алианс стейдиъм състава на Удинезе. Тези два тима ще се срещнат отново след месец в турнира за купата на Италия, но сега старата госпожа е безспорният фаворит в срещата. Роналдо и компания се очаква да спечелят, въпреки трудностите в последните срещи от първенството. Юве няма право на грешна стъпка пред собствените фенове, за да продължи да преследва Интер. Гостите от Удине изобщо не се чувстват спокойни за оставането си в серия А и задължително се нуждаят от точки. Зебрите  водени от Лука Готи пристигат в Торино, за да изкопчат нещо, така както го стори Сасуоло. Все пак при Удинезе се забелязва леко стабилизиране на изявите, но тук определено ги чака много трудно изпитание.

Милан - Сасуоло

Навлиза ли Милан във форма? По всичко изглежда, че отговорът е положителен, 2 поредни победи, а похвалите към Стефано Пиоли не спират. Сега росонерите приемат на Сансиро Сасуоло. Тифозите на Милан отново имат надежда след позитивните изяви на отбора и сега отборът ще търси трети пореден успех. Сасуоло вече показа при гостуването си на Ювентус, че е способен на изненади и от гостуващия лагер се заканиха, че са мотивирани да покажат най-доброто и да дадат сериозен отпор. Милан влиза в този мач като фаворит, но дали ще постигне нова победа ще разберем в неделя.

Болоня - Аталанта 

Последният предвиден двубой за 16.00 часа е не по-малко интригуващ. Болоня посреща Аталанта. Бергамаските са в истинска еуфория, след като  за първи път в своята история преодоляха груповата фаза на Шампионска Лига още от първия опит. Гасперини и компания обаче нямат време за главозамайване, защото мачовете следват един след друг, а Аталанта гони ново участие в лигата на най-богатите. Отборът от Бергамо печели все повече почитатели и това е напълно заслужено. Домакините от Болоня не преживяват кой знае колко добри времена напоследък. За тима на Синиша Михайлович е добре, че натрупа точки, което засега държи отбора далеч от зоната на изпадащите. Трудна среща чака Аталанта,  а Болоня от своя страна ще преследва точка или 3.

Рома - СПАЛ

В неделната вечер от 19.00 часа Рома излиза на сцената. Римляните имат на пръв поглед лесно изпитание срещу последния. Тук всичко друго освен 3 точки за Рома ще бъде сензация. През седмицата ръководството на тима от Ферара гласува отново доверие на наставника Леонардо Семпличи. Въпреки многобройните слухове, че специалистът ще загуби работата си, той засега остава начело. Рома ще чака жребия за Лига Европа в понеделник, но междувременно борбата в шампионата продължава. За възпитаниците на Фонсека целта е една и тя е място в Шампионска Лига през следващата кампания. Този мач от предстоящия кръг изглежда с най-ясен завършек, но дали ще има изненади на Олимпико ще видим в неделя вечерр.

Фиорентина - Интер

Програмата в неделя завършва повече от зрелищно. От 21.45 часа на "Стадио Артемио Франки" Фиорентина и Интер си дават среща. И двата отбора са ранени и много разочаровани. Виола продължава да губи при Монтела, а собственикът Роко Комисо на няколко пъти вече предупреди специалиста. През седмицата босът помоли тифозите за още време и затвърди големите си амбиции. Собственикът заяви, че е тук, за да спечели нещо и не е поел Фиорентина, за да трупа загуба след загуба. Голямата липса за виолетовите ще бъде Франк Рибери, французинът има проблеми със своя глезен и тепърва ще се разбере колко време ще отсъства от терените. Интер от своя страна наистина много разочарова тифозите си. Сякаш всички бяха настроени, че  възпитаниците на Конте ще продължат и напролет в Шампионската Лига. Случи се точно обратното, Интер допусна загуба от резервите на Барса и хвърли в дълбоки размисли феновете си. Малкото утешение за нерадзурите е, че те продължават в Лига Европа и все още са лидери в серия А. И за двата тима в неделната вечер ще бъде много важно да спечелят, а хиксът няма да върши работа на никого.  Фиорентина и Интер имат нужда от победата в този мач, за да върнат увереността си.

Каляри - Лацио

Този 16-и кръг завършва в понеделник вечер от 21.45 часа с още един интригуващ мач. Два отбора, които летят високо и продължават да мечтаят. Каляри и Лацио разделени само от 4 точки ще  поднесат едно истинско зрелище, това е сигурно. Лациалите са аут от Лига Европа, но това едва ли ще им се отрази. В повечето срещи Симоне Индзаги залагаше на резервите и това ясно показа, че Лига Европа не е приоритет тази година за Лацио. Римските орли са в изумителна серия от 7 поредни победи в калчото. Сардения Арена ще очаква с нетърпение този двубой. Тимът на Каляри воден от Роландо Маран продължава да мечтае за европейски футбол през следващата година. Водени от своя лидер Раджа Наинголан сардинци ще опитат да  впечатлят за пореден път от началото на сезона. А защитата на Каляри ще съумее ли да опази головата машина Чиро Имобиле,  отговор на тези въпроси ще получим в понеделник вечерта.

Очаква ни един много вълнуващ 16-и кръг в серия А със зрелищни и оспорвани двубои.

Автор: Делян Калинков