Двадесет и първото издание на Световното първенство по футбол се провежда в Русия през 2018 г., след като страната е избрана измежду кандидатурите на Испания-Португалия, Белгия-Холандия и Англия, още на 2 декември 2010 г., осем години преди старта. Това е първото световно първенство по футбол, което се провежда в Източна Европа. С разходи на приблизителна стойност от над $14,2 милиарда, това е най-скъпото Световно първенство, и така остава до момента.

Четири години по рано на Мондиал 2014 бива въвдена новата технология за наблюдение на голлинията, която днес се използва във всеки мач и улеснява съдиите, защото те не трябва да преценяват дали топката е преминала голлинията или не. Пяната, с която реферите маркират необходимата дистанция между стената и топката при изпълнения на статични положения, също е въведена през тази година.

Мондиал 2018 в Русия обаче не отстъпва на предишните с нововъведенията си.

VAR (Video Assistant Referee) позволи на съдиите на терена да използват базирана на оптични влакна радиосистема, за да се обърнат към видео съдиите, които наблюдават играта с помощта на камери на забавен каданс в „ситуации, променящи играта“. Въпреки огромната полемика, породена от решението на аржентинския рефер Нестор Питана да отсъди дузпа в полза на Франция след консултация с VAR, президентът на ФИФА Джани Инфантино похвали нейното прилагане по време на това Световно първенство: „… до използването на VAR беше прибегнато в 19 ​​случая в 62 мача, в които решение, което по принцип е било грешно, беше отменено в 16 случая”. От тогава тази система промени изцяло облика на футбола.

Турнирната фаза включваше 32 отбора, от които 31 преминаха през квалификационни срещи, докато домакинът Русия се класира автоматично за участие. От всички отбори само 20 се класираха и за събитието през 2014 г., докато Исландия и Панама направиха първото си участие на Световното първенство през 2018 година. Бяха изиграни 64 мача на 12 стадиона в 11 града.

Изненадите около това Световно първенство започнаха още в квалификациите, а може би най-шокиращата новина бе, че четирикратните шампиони Италия (за първи път от 1958 г.) бяха отстранени в квалификационен плейоф от Швеция и бяха най-високо класираният отбор, който обаче не влезе в групите на Мондиала. Нидерландия, които пък бяха трикратни вицешампиони и завършиха на трето място през 2014 г., този път не успяха да се класират.

Неочакваното развитие, на най-големия футболен форум в света, продължи и в груповата фаза.

Групова фаза

Група А беше групата на домакините – Русия. Те бяха в една група с Уругвай, Саудитска Арабия и Египет. Мондиалът бе открит именно с мач на домакините, както е по традиция. „Сборная” победи отбора на Саудитска Арабия с 5:0. Изненади нямаше и Уругвай успя да оглави групата с три победи от три мача. Съставът, с взривоопасното дуо в атака Кавани и Луис Суарез, посече отбора на домакините с 3:0. Саудитска Арабия и Египет отпаднаха, като Египет дори не записа точка в груповата фаза.

Измежду отборите в група B имаше два видни фаворита, а именно Португалия и Испания. Другите два отбора – Иран и Мароко обаче имаха други планове за тази групова фаза. Съставът на Иран записа първата победа срещу Мароко и то след автогол в 95-та минута. Кристиано Роналдо поведе Португалия към успеха, като в мачовете срещу Испания и Мароко вкара общо четири гола. Португалия направи грешна стъпка, като записа равенство с Иран и така преди последния мач за груповата фаза Португалия бе на първо място с 5 точки, Испания на второ с 4 точки и Иран също с 4 точки. Водените от Луис Енрике успяха да изравнят в 90-та минута на драматичния последен мач срещу Мароко и останаха втори зад Португалия, а коравите Иран отпаднаха.

В група C попаднаха отборите на Франция, Дания, Перу и Австралия. Пълният със звезди състав на Франция, воден от Дидие Дешан, се справи с останалите, като допусна да направи само един равен срещу Дания. „Червеният динамит” бе вторият класирал се отбор с една победа и две равенства. Изгряващата звезда, тогава, Килиан Мбапе се превърна в най-младия френски национал, който вкарва на Световно първенство.

Група D премина под доминацията на Хърватия, които записаха три победи срещу противниците си от Аржентина, Нигерия и Исландия. „Шахматистите” матираха конкуренцията и вкараха 7 гола за трите си мача. Аржентина, с Лионел Меси, страдаше след като загуби именно от Хърватия с 3:0, но „гаучосите” победиха Нигерия (2:1), с късен гол в мача, което ги изпрати на второ място. Само минути деляха Аржентина да напусне Мондиала, тъй като преди мача с Нигерия, те имаха само 1 точка (равен срещу Исландия), а противникът им имаше 3 (победа срещу Исландия).

Група E срещна отборите на Бразилия, Швейцария, Сърбия и Коста Рика. „Селесао” нямаха проблеми и завършиха групата на първо място. Швейцария стигна до осминафиналите през 2014-та година и искаше да повтори поне това постижение и през 2018 година. След като се справиха със Сърбия с 2:1, след гол на Джердан Шакири в 90-та минута, те преодоляха групата, като застанаха на второто място.

Група F поднесе най-голямата изненада на турнира, след като шампионът отпреди четири лета, Германия, остана последен в групата. Съставът на Йоаким Льов стъпи на криво още на старта и започна със загуба от Мексико. Изненадващо, това не бе единствената загуба на отбора. Южна Корея също пребори бившия световен шампион с 2:0. Така Германия остана само с 3 точки, които бяха крайно недостатъчни за продължаване напред. Швеция успя да запише победи срещу Мексико и Южна Корея и се класира на първо място. Националният тим на Мексико успя да стигне до второто място след шокиращата победа над Германия, така „ацтеките” продължиха към осминафиналите.

Белгия доминира в група G с три победи, като дори отборът на Англия не успя да им се противопостави. Очаквано, Англия бе другият участник продъжлил напред към осминафиналите. Тунис и Панама нямаха шансове и напуснаха Мондиала.

В последната група H имаше здрава битка, тъй като отборите бяха много равностойни. Изтеглените в тази група бяха – Колумбия, Япония, Сенегал и Полша. Отборът на Полша не се бе класирал за групите през последните два Мондиала, така че Световното в Русия вече се беше превърнало в успех за тях. В групата обаче Полша записа две поражения и въпреки че победи Япония с 1:0, те останаха извън сметките за осминафиналите. Голямата въртележка продължи като Колумбия успя да спечели двата си мача, след загубата от Япония с 2:1 на старта на груповата фаза. Така именно отборите на Колумбия и Япония продължиха напред. Драмата в тази група бе заформена, когато и Сенегал и Япония имаха по 4 точки след последния мач. И двата отбора имаха еднаква голова разлика, еднакакъв брой вкарани и допуснати голове, така че нищо не ги разделяше. Показателят, който определи кой отбор да продължи напред бяха точките за феърплей. Япония бяха получили общо 4 жълти картона в мачовете си и така имаха минус 4 точки, докато Сенегал имаше 6 жълти картона и с минус 6 точки остана на трето място в групата. Определено болезнен начин да отпаднеш от Световното първенство.

Осминафинали

Осминафиналните сблъсъци донесоха още екшън и драма.

Първият двубой бе между двойката Франция и Аржентина. „Гаучосите”, които останаха втори четири години по-рано, искаха да надградят представянето си и гледаха към трофея. След истински голов трилър на „Казан Арена”, Франция сложи край на мечтите на Аржентина, в мач завършил 4:3 и победа за френския отбор.

Във втория мач, от осминафиналната фаза, се изправиха отборите на Уругвай и Португалия. Едисон Кавани изнесе шоу с два гола, които оформиха крайното 2:1, той изпрати отбора си към четвъртфиналите.

Испания срещна домакините Русия, а мача започна по мечтан начин, след центриране на далечната греда, Испания поведоха с ранен автогол на Сергей Игнашевич, който се бореше със Серхио Рамос. Русия обаче успя да изравни резултата и да прати мача в продължения, а след това и дузпи. „Сборная” спечели дузпите, след като Коке и Яго Аспас изпуснаха от бялата точка за Испания.

Четвъртата среща, от тази фаза на турнира, също стигна до изпълнение на дузпи. Хърватия и Дания си вкараха по един гол още в първите четири минути, като „червеният динамит” вкара още в първата минута, а Марио Манджукич изравни в четвъртата. Докрая на мача не липсваха положения и пред двете врати, но всичко се реши с дузпи. Първите изпълнения и на двете страни бяха пропуски, но след това отборът на Хърватия успя да запази хладнокръвие и спечели с резултат 3:2 при дузпите и общ 4:3.

Бразилия продължи доминацията си с чиста победа от 2:0 срещу Мексико, които сензационно преминаха групата си вместо Германия. Голмайстори в мача бяха Неймар и Фирминьо, като вторият и решаващ гол дойде в 88-ма минута.

Белгия очакваше лесен двубой срещу Япония, но след 52 минути игра, те изоставаха с 2:0. „Червените дяволи” обаче показаха рогата си и успяха да обърнат мача. В последната секунда на мача, при контра атака на Белгия, след корнер за Япония, Насер Шадли отбеляза и изпрати Япония вкъщи.

Предпоследният мач за осминафиналите противопостави Швеция и Швейцария. Емил Форсберг отбеляза единственото попадение в мача и отборът на Ян Андерсон, Швеция, продължи към четвъртфиналите.

Последният двубой от тази фаза на Мондиала бе между Колумбия и Англия. Хари Кейн успя да отбележи за „трите лъва” от дузпа в 57-ма минута. Колумбия беше с единия крак извън надпреварата, когато Йери Мина успя да отбележи гол в 93-та минута и изпрати феновете в екстаз, а мача в продължения. Отборите не излъчиха победител и в продълженията, беше време дузпите да се намесят. Хари Кейн отново вкара дузпа, първата за тима, а неговите съотборници довършиха започнатото и Англия се класира за четвъртфинал след резултат 4:3 от дузпите.

Четвъртфинали

Франция се превърна в големия фаворит още по време на груповата фаза, а на четвъртфиналите трябваше да се пребори с Уругвай. „Петлите” изиграха нервен мач, но гол в 40-та минута на защитника Рафаел Варан им даде преднина и спокойствие. Франция довърши амбициите на Кавани и компания след като в 61-ва минута Гризман вкара втори гол, а мачът завърши при този резултат – 2:0.

Белгия отново бяха затруднени, този път от Бразилия, на които много гледаха като фаворити за крайната победа. „Червените дяволи” поведоха след автогол на Фернандиньо, а по-късно Кевин Де Бройне направи резултата 2:0. „Селесао” направи всичко възможно да се върне в мача и дори отбеляза едно попадение, но отпадна с резултат 2:1.

Швеция не впечатли срещу Англия, като „трите лъва” продължиха доброто си представяне и победиха с 2:0. Голмайстори в мача бяха Хари Магуайър и Деле Али.

Най-посещаваният и последен мач от четвъртфиналите, разбира се, беше този на домакините. Русия излезе срещу Хърватия в опит да достигне полуфиналите, след като вече записаха най-доброто си постижение в историята си, а именно четвъртфиналите. Мачът беше изпълнен с драма и отборите си размениха по един гол в първото полувреме. През втората част нямаше нови попадения и редовното време завърши при 1:1. Гол на Вида за Хърватия, в 101-та минута, повиши емоциите, а феновете бяха готови да празнуват. Домакинът на Мондиала обаче не се даде просто така и върна хърватските играчи и запалянковци в реалността, когато в 115-та минута отбелязаха за 2:2. Това шоу заслужаваше подобаващ финал и такъв дойде – изпълнение на дузпи. Още с първата дузпа „сборная” направи грешна стъпка, от която отборът не се възстанови. Хърватите бяха далеч по-точни и вкараха 4 дузпи, с една повече от домакина. Така Хърватия продължи напред.

Полуфинали

Полуфиналните двойки бяха Франция – Белгия и Хърватия – Англия.

Най-доброто постижение на националния отбор на Белгия е на Мондиала през 1986 година в Мексико, когато „червените дяволи” завършват на четвърто място. През 2018 година обаче, след дълго чакане, Белгия излезе в мач за място на финалите. Шампионите от 1998 и вицешампиони от 2006 година, Франция на Дидие Дешан бе решена да се класира напред. „Петлите” бяха по-настоятелни и притесниха сериозно отбраната на Белгия, но нанесоха удара си чак в 51-ата минута, когато Самюел Умтити реализира за 1:0, след като отбеляза с глава при центриране на Антоан Гризман от корнер. Белгия имаше своите шансове, но не успя да отбележи гол. Късните удари, на Кевин Де Бройне и Аксел Витсел, не попаднаха във вратата. Франция дори изпусна златен шанс в последните секунди на мача, но все пак победиха с 1:0 и се класираха на финал.

Хърватия и Англия се изправиха в мегасблъсък, който да определи втория финалист. Дубоят в Москвабеше много равностоен. „Трите лъва” удариха първи, като още в пета минута Киърън Трипиръ ги изпрати напред в резултата. До средата на второто полувреме "трите лъва" продължиха да имат леко преимущество, но попадението на Иван Перишич в 68-ата минута промени всичко. До края на редовното време Модрич и компания имаха шансове и за втори гол, който все пак дойде в 109-ата минута, в която Манджукич се възползва от пас на Перишич.

За хърватите това бе трето отстраняване след продължения като все пак за разлика от мачовете с Дания и Русия, сега си спестиха драмата на дузпите.

Така Белгия и Англия останаха да се борят в малкия финал, за трето и четвърто място. Мач, който Белгия печели и записва рекордното си постижение на Световно първенство – трето място.

ФИНАЛЪТ: Франция - Хърватия

Това е третият финал на Световната купа за Франция, който за пръв път се появи във финала през 1998 г., като домакин, спечелвайки 3:0 срещу Бразилия. Франция също така игра на финал през 2006 г., когато загубиха от Италия след изпълнение на дузпи след равенство 1:1. Само Германия (осем) и Италия (шест) са достигнали повече финали в европейските нации. Дидие Дешан стана четвъртият, който достигна до финал за Световната купа, както като играч, така и като треньор, след Франц Бекенбауер, Руди Фьолер и Марио Загало. За Хърватия това беше първият им финал на Световно първенство при появата им за 5 път в Световно първенство.

Финалът е шестата среща между Франция и Хърватия, като Франция не бяха победени в предишните мачове с три победи и две равенства. Двете страни се срещнаха за първи път в полуфинала на Световното първенство през 1998 г., като домакините на Франция спечелиха 2:1. Единствената им конкурентна среща беше по време на груповата фаза на Евро 2004, която завърши 2:2. Тяхната следваща и последна среща беше в приятелски мач от март 2011 г., който завърши с резултат 0:0.

Финалът на Световното първенство по футбол 2018 е проведен на 15 юли на стадион „Лужники“ в Москва, Русия.

Двубоят започва възможно най-зле за хърватите като Марио Манджукич си отбелязва автогол само след 18 минути игра. Франция се опита да контролира мача, но „шахматистите” не преклониха глава и дори отбелязаха изравнително попадение в 28-та минута, което направи резултата 1:1. Реферът Нестор Питана отсъжда дузпа в 38 минута в полза на Франция, а Антоан Гризман е точен от бялата точка. „Петлите” се развихриха и Пол Погба и тийнейджърът Килиан Мбапе отбелязаха по едно попадение, съответно в 59 и 65-та минута на мача. Франция повежда с 4:1, преди Марио Манджукич да върне едно попадение и да оформи и крайното 4:2.

След 20-годишно чакане Франция отново вдигна световната титла.

СТАТИСТИКА:

Франция – Хърватия 4:2

1:0 Марио Манджукич 18’ (авт.)

1:1 Иван Перишич 28’

2:1 Антоан Гризман 38’

3:1 Пол Погба 59’

4:1 Килиан Мбапе 65’

4:2 Марио Манджукич 69’

Състав на Франция: Уго Лорис /к/, Бенжамин Павар, Рафаел Варан, Самюел Умтити, Лукас Ернандес, Пол Погба, Н’Голо Канте (55’ Стивън Н’Зонзи), Килиан Мбапе, Антоан Гризман, Блез Матюиди (73’ Коретин Толисо), Оливие Жиру (81’ Набил Фекир)

Треньор: Дидие Дешан

Състав на Хърватия: Даниел Субашич, Симе Вършалко, Деян Ловрен, Домагой Вида, Иван Стринич (81’ Мярко Пяца), Иван Ракитич, Марсело Брозович, Анте Ребич (71’ Андрей Крамарич), Лука Модрич /к/, Иван Перишич, Марио Манджукич

Треньор: Златко Далич

Голмайстор на турнира: Хари Кейн – 6 гола

Играч на турнира: Лука Модрич

Най-добър млад играч на турнира: Килиан Мбапе

Интересни факти за Мондиала:

-Девет от 12-те стадиона за Световното първенство в Русия са построени само за турнира.

-Световното първенство по футбол през 2018 г. струва на Русия почти 12 милиарда долара, което е рекорд.

-Никога не е прекалено късно да играеш на Мондиал. Есам Ел-Хадари, вратарят на Египет, записа дебюта си на най-големия футболен форум чак на 45 години.

-Поставен е рекорд за най-много автоголове, а именно 12. Това са 7 автогола повече от Мондиала през 2014.

-Рекорден брой отсъдени дузпи – 29. Като 22 от тях са отбелязани.

Награден фонд от 38 милиона долара за победителят.

Вторият остава с 28 милиона долара.

Отборите заели трето и четвърто място взимат съответно 24 и 22 милиона долара, от 5-о до 8-о място - по 16 милиона долара, от 9-о до 16-о място - по 12 милиона долара, а от 17-о до 32-о място - по 8 милиона долара.

Шампионът и вицешампионът са заработили по 3 милиона повече от Мондиал 2014.