Френската Лига 1 стартира с очаквания за тотална доминация на Пари Сен Жермен в хода на сезона. Отборът продължава да е на светлинни годин пред останалите в Лига 1. Превъзходството обаче не е толкова голямо, колкото предполагат инвестициите. Последните 10 години парижани имат осем титли, но на два пъти бяха изненадани. През 2017 г. Монако спечели трофея, а през 2021 г. шокиращо Лил стана шампион.


Двубоите от френската Лига 1 ще може да наблюдавате пряко в каналите на DIEMA XTRA.


Голямата цел на ПСЖ си остава Шампионската лига, но играчите трябва да си свършат работата и в първенството. "Блясъкът свърши", заяви президентът на клуба Насър Ал-Келаифи в края на юни, малко след като парижани спечелиха 8-ата си титла след идването на катарските собственици през 2011 година. В резултат на това това лятото бяха взети някои сериозни кадрови решения - за нов спортен директор бе назначен Луис Кампос, който замени на тази позиция Леонардо, а той пък от своя страна доведе за нов наставник Кристоф Галтие.

Зад тима от столицата през миналия сезон се наредиха Марсилия и Монако, които и сега ще имат амбицията да влязат в зона Шампионска лига. „Фокейците“ правят голяма селекция, но е нужно още доста на новия наставник на тима Игор Тудор, за да направи отбора конкурентен на домашната и европейската сцена.

Друг тим от Средиземноморието – Ница, демонстрира сериозен възход миналия сезон и дори остана разочарован от петото място. Клубът се подсили с капитана на Лестър Каспер Шмайхел, като трансферът изненада мнозина. Там ще играе и Аарън Рамзи, който разтрогна с Ювентус.

Шампионът от 2021 година – Лил, завърши на десето място в сезона след спечелване на титлата, а новата кампания може да се окаже още по-трудна, въпреки че едва ли феновете на „кучетата“ желаят точно това. Клубът се раздели с основни играчи в лицето на Свен Ботман и Ренато Санчес. Вероятно и Амаду Онана ще напусне.

Една от изненадите на миналия сезон - Рен, се раздели с някои основни играчи, но продължава да е тим, който е способен да влезе в битката за евротурнирите. Серия от слаби резултати в края на миналия сезон лишиха тима от класиране за квалификациите на Шампионската лига и той завърши на четвърто място. Страсбург бе друга от изненадите с шестото си място, като тимът загатва за потенциал дори за 1-2 места напред в класирането и евентуална борба за ШЛ.

Олимпик Лион ще се надява на далеч по-добро представяне, след като през миналата кампания завърши на незавидната осма позиция – място зад Ланс и едно пред носителя на Купата Нант. Брест, Реймс, Монпелие и Анже попълниха „златната среда“ във френския елит, като може би и през този сезон ще имат сходна роля.

Сред кандидатите за изпадане веднага влизат новаците Аячо и Оксер, а третият влязъл от Лига 2 отбор - Тулуза, изглежда с най-големи шансове да остане в елита. Често обаче именно някой от новите става голямата изненада на сезона с отличното си представяне. Миналия сезон Клермон стартира блестящо в елита, но постепенно силите го напуснаха и накрая едвам се спаси. Лориен и Троа също ще участват в битката за оцеляване.