ФИФА планира стартирането на новия турнир, който ще замени Световното клубно първенство от 2021 година. В него ще участват 24 отбора и ще се провежда на всеки четири години. Надпреварата ще продължава 18 дни. Турнирът ще се състои през юни и юли.

ФИФА предлага обновената версия на Световното клубно първенство, планирана да започне през 2021 година, да включва всички шампиони и финалисти в Шампионската лига, както и победителите от турнира Лига Европа за последните четирите сезона, включително и за годината на провеждане на турнира. Новото световно клубно първенство ще се състои един път на всеки четири години, а не всяка година, ще включва 31 мача и ще генерира приходи от 650 милиона до 1 милиард долара, според предложенията на ФИФА. 

С промяната на честотата на провеждане на турнира от една на четири години, се стреми надпреварата да спечели престижа на големите международни състезания, като Световното първенство, а също така няма да пречи на графика на вътрешните първенства в повечето страни, особено в Европа.

Новият турнир ще замени не само Световното клубно първенство, а и Купата на Конфедерациите.

Освен европейските отбори, ще участват четири или пет тима от Южна Америка, един от Океания и по два от Азия, КОНКАКАФ и Африка. Те ще бъдат разделени в осем групи от по три тима, а победителите ще се класират за фазата на елиминациите. Последните четири отбора спечелили Шампионската лига ще се класират директно за турнира, заедно с финалистите в най-престижния футболен турнир и с победителите в Лига Европа за последните четири години. В клубния шампионат ще участват и носителите на Копа Либертадорес за последните четири години.