В студените януарски дни Катар е предпочитано място за подготовка за много от големите отбори по света, включително за грандове като Байерн Мюнхен.

Синьото небе, слънцето и високите температури са причината затова, но всичко това води до критики към въпросните отбори поради доказателствата за системно нарушаване на човешките права в Катар.

Е, един футболист реши индивидуално да се опълчи на всичко това и да бойкотира двубои, които ще се играят в Катар. Става дума дори за мачове на национален тим. 

В момента в Катар лагер провеждат националите на Финландия. Сред тях обаче не е отказалият повиквателна Рику Риски, а причината се крие именно в етичните му съображения.

"При причините за моето решение става дума за ценности, от които се ръководя и подкрепям. Мисля, че това е важно", сподели Риски пред финландските медии. "Взел съм своето решение и ще стоя зад него."

Катар, който е домакин на Световното през 2022, от години е критикуван за ужасяващи работни условия, водещи и до много смъртни случаи в страната.

"Участието е доброволно. Когато футболистът не иска да дойде в националния отбор по лични причини, ние уважаваме това", сподели селекционерът Марку Канерва, който уточни, че този отказ няма да доведе до негативни последствия за нападателя на ХИК Хелзинки. "Няма да коментирам причините на Рику, но тя трябва да са много сериозни за него, трябва да уважаваме това."