Феновете на Аякс и футболистите на отбора спретнаха незабравим купон по улиците на Амстердам в чест на 34-ата шампионската титла, която тимът завоюва през сезон 2018/2019. Над 100 хиляди привърженици се стекоха на Музеумплайн в четвъртък следобед, за да отбележат постигнатия дубъл, а мнозина от тях настръхнаха от речта, която 19-годишният капитан Матайс Де Лихт изнесе на сцената.

Заедно със състава на Ерик Тен Хаг празнуваха бащата и братът на Абделхак Нури – младия футболист на Аякс, който получи мозъчни увреждания през 2017-а. Те също се качиха на сцената, за да покажат трофея пред събралото се множество. Нури играеше с №34 и в знак на почит всички настоящи играчи на отбора имаха същото число на фланелките си.

Абсолютният връх на тържествата обаче определено беше неособено дългата, но изключително пламенна реч, която капитанът Де Лихт дръпна. Макар суперталантът на холандския футбол да няма още 20 години, думите и поведението му на сцената определено доказаха, че е безспорният лидер в съблекалнята.

„Сезонът за нас започна много тежко. Кой от вас си е мислел, че ръка за ръка ще надиграем толкова много отбори. Ние няма да спрем. Станахме шампиони. Бяхме елиминирани в последната секунда от Шампионската лига. Това, което е по-важно от всичко друго, е, че показахме що за град е Амстердам. Показахме на всички какво отстояваме и това е атакуващият футбол”, заяви бранителят.

„Показахме на всички онова, което големият човек над нас (Йохан Кройф – б.р.) иска да вижда и изисква от нас. Направихме го заедно – опитните играчи, младите играчи, всички, както и феновете. Искаме да ви благодарим за един фантастичен сезон”, завърши Де Лихт.