В рамките на финалните събития от Седмия сезон на Международната детска социална програма "Футбол за приятелство", обединяваща млади спортисти от 211 страни, ще бъде направен официален опит за подобряване на Световен рекорд на Гинес.

На терена на Световното първенство на "Футбол за приятелство" в Мадрид ще се проведе тренировка, в която ще участват хора от най-много националности. Рекордът ще бъде отбелязан от официален съдия на Рекордите на Гинес.

По време на тренировката ще участват млади футболисти, млади журналисти, млади съдии и млади треньори, които ще присъстват на финалните събития в Испания. Децата ще бъдат подкрепени от Глобалния посланик на инициативата - Франц Бекенбауер.

Във финалните събития в Мадрид ще участва и известния илюстратор Бил Аспрей, който е и създателя на талисманите на програмата – кучето Фреди и котката Фрида. Приятелството на Фреди и Фрида символизира глобалната идея на програмата.

Целта на образите на две животни, толкова различни един от друг, които съжителстват в хармония, е да напомнят на младите участници от цял свят за равенството, взаимното уважение и радостта от обединяването. Художникът ще проведе и семинар за децата в Училището на деветте ценности.

На 1 юни, на церемонията по награждаването след финала на световното първенство на инициативата, ще бъде представена и песен, която е написана специално за деветте ѝ ценности. Песента е написана от 22-годишния студент Дейвис Каньола от Уганда след посещението на делегация от страна в шестия сезон на програмата.