Расизмът е един от бичовете, с които светът все още не е успял да се пребори. В последните дни в света на спорта сме свидетели на едно засилено проявяване на расизъм, както от страна на феновете, така и дори от страна на хората пряко свързани с управлението на клубовете. В Испания станахме свидетели на поредния хвърлен банан по футболиста на Барселона Даниел Алвеш.Бразилецът обаче разчупи стереотипа, изяде част от банана и по този начин поде кампания, която дори самият той не очакваше. Алвеш се превърна в първия футболист, който по такъв начин се противопостави на расистките прояви от страна на феновете. Само за часове в интернет изригна кампанията „Всички сме маймуни”, в която взеха участие не само футболисти, но и италианският премиер Матео Ренци, и селекционерът на "скуадра адзура" Чезаре Прандели, и президентът на Бразилия Дилма Русеф. Всички сме маймуни, но кои в същност са маймуните?

Расизмът е теория, която приписва превъзходство на отделни расови или етнически групи и според която “по-висшите” имат право да господстват над “по-непълноценните”. Расизмът, расовата дискриминация и ксенофобията включват расистка идеология, постановки, които се основават на расови предразсъдъци. Но изобщо замислят ли се тези, които хвърлят бананите, какво правят. Дали изобщо им минава през ума за расизма и не са ли в същност те маймуните, с това си поведение?

Въпреки все по-честите и по-солидни наказания, тъмнокожите футболисти продължават да бъдат обект на расистки обиди. Защитникът на Барселона Даниел Алвеш показа как да отвърнеш на подобни прояви с ирония. По време на гостуването срещу Виляреал, което каталунците спечелиха след късен обрат от 0:2 до 3:2, бразилският футболист трябваше да изпълни ъглов удар. В този момент привърженик на домакините хвърли банан към него. Алвеш взе банана, изяде го и след това изпълни ъгловия удар.

В същото време в НБА избухна друг расистки скандал. Собственикът на Лос Анджелис Клипърс, Доналд Стърлинг бе записан да прави "нередни и обидни" изказвания, по които отношение взе дори президентът на САЩ Барак Обама. "Записите не променят моите възгледи", отсече босът на Клипърс при завихрянето на скандала - думи, които провокираха Обама. "Когато пренебрежителни хора демонстрират своето пренебрежение няма какво друго да се направи, освен да бъдат оставени да говорят", коментира президентът на САЩ. Нередните изказвания на Доналд Стърлинг са свързани със снимка на Меджик Джонсън и негова фенка. Самият Дожнсън също взе отношение по случая в профила си в Туитър, като заяви, че повече никога няма да посети мач на ЛА Клипърс. В САЩ дори се заговори за нов вид „Ку-клукс-клан”. Расизмът в САЩ не е изчезнал, въпреки че президентът на страната се казва Барак Обама.

Тези две събития само в рамките на часове разтърсиха два от най-популярните спортове в света.

А именно във футбола, тече масова кампания срещу расизма. УЕФА и ФИФА се опитват по всякакъв начин да спрат този бич и предприемат различни мерки, но ефект няма. Или поне засега. Трябва да бъдат предприети много по-крути мерки и следващият път, когато някой фен реши да замери даден футболист с банан мачът да бъде прекратен!

В България ситуацията не е много по-различна. На всеки един мач могат да се чуят маймунски звуци насочени към определени футболисти. Расистки прояви могат да бъдат забелязани, както на стадионите, така и в залите. Не се предприемат обаче никакви мерки и няма наказания. Във футбола могат да се дадат най-много примери. За БФС не съществува расизъм. За прояви на расизъм няма наказания! А повярвайте ми, такива има, колкото и смешно да звучи, може да чуете маймунски звуци, както на дербитата в А група, така дори и на по-скромните мачове от елита.

Това как изглежда на външен вид даден човек, не ни дава право да съдим за качествата му. Всички сме равни. Единствените неща, които ни различават, са толерантността, възпитанието, волята и амбициите ни.

Спортът трябва да бъде пример за младите. Спортът не трябва да отвращава. Спортът е за всички. Само, че именно спортът дава възможност за прояви на расизъм, които достигат до най-много хора и получават най-голям отзвук. Футболът, баскетболът, тенисът, леката атлетика, всички спортове трябва да се обединят в една много по-глобална кампания срещу расизма. Борбата срещу проявите на расизъм продължава с векове, но това не означава, че трябва да сме изморени и да се мълчи по този въпрос. Необходимо е много по-масово да кажем - „Не на расизма”! Даниел Алвеш постави началото!

Следващият път, преди да започнете да издавате маймунски звуци по адрес на даден футболист или хванете банана в ръка и замахнете да го изпратите към терена, се замислете кой в същност е маймуната?