Световното първенство в ЮАР е една истинска революция в съвременния футбол. Република Южна Африка се превърна в първата държава от континента Африка, която е домакин на най-големия световен футболен форум.

Революцията на световното първенство не спира само до тук. За първи път седем отбора от континентите Северна и Южна Америка се класират за осминафиналите на световно първенство.

Отборите от зад Атлантика показват невероятен футболен прогрес и вече до обичайните заподозрени от Аржентина и Бразилия се нареждат Парагвай, Чили, Уругвай, Мексико и още по-изненадващо САЩ.

До края на световното първенство в ЮАР реално ще станем свидетели на едно мини издание на Копа Америка.

Седемте отбора от Америка не само се класираха за осминафиналната фаза на турнира, но с играта си убедиха неутралните фенове, че заслужават да продължат напред. И докато аржентинци и бразилци си го могат по презумция, то присъствието на по-малките нации на осминафиналите наистина може да се приеме като изненада.

Програмата от осминафиналите до полуфиналите дава добра възможност преди финалната отсечка да играят четири отбора от Южна Америка и да се наслаждаваме на Уругвай срещу Бразилия и на Аржентина срещу Парагвай.

Изобщо не е за подценяване възможността на полуфиналите на световното в ЮАР да се срещнат само отбори от Южна Америка, защото до този момент те впечатляват.

Свидетели сме на истинска революция на световни финали. Революция, от която печели хубавият бърз и атакуващ футбол, а сметкаджиите и защитаващите се отбори рано-рано напуснаха борбата.

Катеначото се провали тотално, а за момента новият Жозе Моуриньо също не се вижда. Швейцария се опита по неговия модел и стартира страхотно срещу Испания, но това сериозно заблуди часовникарите и те отпаднаха.

Да, Франция и Италия определено претърпяха фиаско на световното в ЮАР, но ФУТБОЛЪТ не загуби, а дори спечели от тяхното отсъствие.

VIVA LA REVOLUCION!

* VIVA LA REVOLUCION! - Да живее Революцията!