Ясно е, че пак се изкарахме по-католици и от Папата...Ясно е, че ФИФА помоли, но в никакъв случай не е настоявала докрай, местните шампионати да завършат някъде около месец преди старта на Мондиал 2010. И ние пък такъв плонж направихме, като жаба на мрамор. И зор, зор, голям зор да свърши надпреварата в „А” група оше на 16 май. А тогава дори още не бе сигурно, че единствения представител от родното първенство, вратаря на Славия ще ходи в ЮАР. Макар това да не е проблем.

Та свърши „А” група, бе минал дори и финала за купата на България. Шокиращо бе свършила надпреварата и в двете „Б” групи. И взехме глупаво да се оглеждаме, как другите са се изтарикатлили. И първенствата им спокойно продължават – кой кръг, други още по два, трети, като Румъния още цели три кръга след нас. Че и финала за купата. Но ние, които имахме над три месеца зимна пауза, свряхме пролетния полусезон като пюре в буркан.

Днес започва големия световен футболен празник. Всички футболни запалянковци по света, които не са на стадиона в Йоханесбург, сядат в 17 часа да гледат ЮАР срещу Мексико. Стоп – да, ама не баш всички. Защото се оказва, че препоръката на ФИФА се спазва, колкото ограничението за висока скорост по малкото български магистрали. Отваряйки програмата на която и да е световна букмейкърска къща, се оказа, че освен на първите два мача от световното, днес може да залагате на още около 50 най-различни мача. Ето няколко примера. Най-фрапиращите разбира се идват от станите участници на Мондиала. Като Австралия. Там се играят няколко срещи в по-долните групи, хубавото е, че поради часовата разлика поне ще свършат малко преди откриването. В друг от финалистите – Дания, също има мач. Е, не колкото вчера, когато имаше няколко и не колкото неделя, когато си има цял кръг от местната втора дивизия. Всъщност днес и през предстоящия уикенд има десетки мачяве в цяла Скандинавия, където минават тънко с номера, че са на система пролет-есен. Добре тогава, нека погледнем на други места. В Литва мача днес от тяхната „А” лига дори ще се играе по време на ЮАР – Мексико! Има професионален мач в Чехия, няколко в Румъния, в руската втора дивизия, и цял кръг в Иран. Абе, тия хора ФИФА за нищо не я бръснат. Италия си джиткат, да не говорим, че първенството на Сегунда в Испания тепърва има още няколко кръга до края. Но не – ние трябва да сме принципни и да претупаме всичко.

Ако от УЕФА пък след две години ни помолят също да привършваме бързичко, то най-добре още в средата на април да се изиграят последните мачове. Както се казва, поне едно изискване от страна на Европа да свършим както трябва и в срок!