По плановете на ФИФА на Световното през 2026 година вече ще участват цели 48 държави. Само че все по-вероятно изглежда новият формат да бъде въведен още за Мондиала през 2022 в Катар.

Много са заинтересованите това да се случи, тъй като континенталните федерации, особено южноамериканската, оказват натиск за повече квоти на техните отбори. Разбира се, от ФИФА също нямат против промяната да бъде факт през 2022, тъй като повече отбори значат и повече приходи.

Проблемът към момента бе, че държава като Катар няма как да проведе толкова мащабен турнир. Заради обтегнатите отношения със съседните страни малцина вярваха, че е възможно и вариант с повече домакини да бъде факт. Само че според информация на германския вестник "Frankfurter Allgemeinen Zeitung" шейхът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани изненадващо е изявил желание това да се случи и съседните държави да се включат в организацията.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино е бил лично известен. Така започва да се мисли за вариант за провеждането на част от двубоите в Саудитска Арабия или в Обединените арабски емирства.