Саутхемптън и Ипсуич завършиха при резултат 1:1 в мач от 5-ия кръг на Висшата лига. Домакините, водени от Ръсел Мартин бяха близо до първия успех след гол в първото полувреме на 18-годишния Тейлър Диплинг. Дълбоко в добавеното време на срещата обаче гостите стигнаха до изравнителен гол, с който взеха точка от "Сейнт Мери Стейдиъм".

"Светците взеха първа точка след завръщането си в английския елит, която засега им отрежда 18-о място. Ипсуич пък има актив от 3 пункта и временно заема 16-ата позиция.

Gulliver/GettyImages
18 снимки

Още в 5-ата минута "светците" поведоха в резултата. Тейлър Диплинг бе намерен от Адам Лалана в наказателното на гостите, след което с удар по земя преодоля стража Мурич за 1:0.

В 27-ата минута Камерън Арчър беше близо до втори гол за домакините. Той бе изведен и дори се справи със стража, след което от малък ъгъл стреля, но топката срещна страничния стълб.

Адам Лалана опита изстрел от дистанция в 40-ата минута, но не нацели добре топката и изпълнението му се превърна в пас. Там обаче негов съотборник не успя да нанесе удар към вратата.

Три минути след това Аарън Рамсдейл сгреши при изнасянето на топката и я подари на "трактористите". Стигна се и до удар по земя, който беше блокиран. Така Ипсуич изпълни корнер, след който трябваше стражът на "светците" да се намесва.

В края на полувремето Дейвис получи на далечната греда и веднага стреля в близкия ъгъл. Рамсдейл обаче внимаваше и спаси. Силните минути за Ипсуич не доведоха до гол и така Саутхемптън се прибра на почивката с аванс от един гол.

Страхотен шанс се откри пред Арчър в 49-ата минута. След добър извеждащ пас на Флин Даунс, нападателят се озова сам срещу стража на гостите, но стреля право в него и не успя да удвои аванса на "светците".

Четири минути по-късно Сами Шмодикс стреля от границата на наказателното, а ударът му мина встрани от целта.

В 77-ата минута Бен Бреретон беше намерен в пеналтерията, но неговият шут беше блокиран. Три минути след това отново той опита късмета си, този път с изстрел от дистанция. Топката обаче прелетя високо над вратата.

В петата минута на добавеното време Аарън Рамсдейл първо се намеси решително, за да избие удар с глава отблизо. Последва обаче корнер, при който Сам Морси стреля от дистанция. Ударът му рикошира и не остави шансове на стража, влизайки в горния ъгъл на вратата. Така гостите стигнаха до равенството в сетния миг.

FT / Саутхемптън - Ипсуич 1:1

1:0 Тейлър Диплинг 5'

1:1 Сам Морси 90+5'

Съставите на двата отбора:

Саутхемптън: 30. Рамсдейл, 4. Даунс, 6. Харууд-Белис, 24. Фрейзър, 18. Фернандеш, 21. Тейлър, 16. Сугавара, 33. Диблинг, 10. Лалана, 35. Беднарек, 19. Арчър

Ипсуич Таун: 1. Мурич, 7. Бърнс, 24. Грийвс, 3. Дейвис, 19. Делъп, 12. Каюсте, 5. Морси, 26. О'Шей, 40. Туанзебе, 20. Хътчинсън, 23. Шмодикс