Тимът на Тотнъм успя да победи Мидълзбро с 2:1 в мач-реванш от третия кръг та ФА Къп. Първата среща между двата тима на „Ривърсайд Стейдиъм“ завърши при резултат 1:1 и с общ резултат от 3:2 "шпорите" продължават напред в турнира. Още във втората минута Джовани Ло Селсо даде авнас на домакините. В 15-ата минута Ерик Ламела удвои аванса на "шпорите". В 83-ата минута Джордж Сейвил върна интригата в двубоя, но за повече простонямаше време. 

GettyImages/Gulliver
52 снимки

Лондончани бяха по-добрият отбор през цялата среща и заслужено спечелиха, въпреки че в последните минути тряваше да треперят за своята преднина. Футболистите на Жозе Моуриньо започнаха на много високо темпо и след четвърт час игра вече водеха с 2:0, а до края на първото полувреме резултатът можеше да набъбне още. През втората част темпото спадна, като домакините позволиха на Боро да разиграва малко по-скойно топката и това можеше да им изиграе лоша шега, след като десетина минути преди края на срещата гостите успяха да стигнат до попадение. Все пак "шпорите" удържаха преднината си и в следващия кръг ще гостуват на Саутхемптън.  


ТОТНЪМ – МИДЪЛЗБРО 2:1

1:0 Джовани Ло Селсо 2'

2:0 Ерик Ламела 15'

2:1 Джордж Сейвил 83'

Срещата започна по възможно най-добрия начин за "шпорите". Още във втората минута резултатът бе открит. Вратарят на гостите Томас Мехия направи сериозна грешка, след като не успя да намери Марвин Джонсън и Джовани Ло Селсо открадна топката, намери си пространство за стрелба и по земя прати топката до дясната греда на вратаря за 1:0.

В 13-ата минута Лукас Нмеча беше изведен чудесно в наказателното поле на домакините и стреля, но вратарят Пауло Газанига успя да спаси и по този начин предотврати бръзо изравняване на резултата.   

Две минути след това Тотнъм вече водеше с два гола след нова грешка в отбраната на Боро. Ерик Ламела отне топката от топката от капитана на гостите Джонатан Хаусън, напредна и преодоля двама футболисти в лицето на Пади МакНейър и Даел Фрай, след което с външната страна на левия си крак отбеляза във вратата на Мехия - 2:0.

В 26-ата минута Райън Сесеньон шутира от границата на наказателното поле, но стражът на Мидълзбро успя да избие в ъглов удар.

120 секунди по-късно домакините попуснаха страхотен шанс за ново попадение. Джафет Танганга проби отдясно и стреля по диагонала към далечния ъгъл, но топката премина на сантимери от гредата.

С изтичането на половин час игра домакините поискаха дузпа, след като Ло Селсо падна в наказателното поле, но след проверка със системата ВАР нарушение не бе  отсъдено. 

В 34-ата минута Кристиан Ериксен стреля от пряк свободен удар, но право в ръцете на вратаря на гостите. Две минути след това отново датчанинът имаше шанс да обстрелва вратата на "червено-белите" след продължителна атака на Тотнъм, но прати топката високо над гредата.  

Четири минути преди края на първото полувреме Лукас Моура се измъкна добре и навлезе в наказателното поле, но вместо да комбинира с Ериксен, който беше абсолютно непокрит, реши да завършва сам атаката и стреля, но покрай дясната греда на Мехия.

В последната минута на полувремето Ашли Флетчър засече сглава центриране от пряк свободен удар на Марвин Джонсън, но в аут. 

Втората част започна спокойно. В 53-ата минута Танганга направи хубав пробив отдясно и подаде по земя на далечната греда, където Райън Сесеньон не успя да уцели напълно празната врата от непосредствена близост, пращайки топката над вратата. Все пак за негово облекчение младият футболист беше зад отбраната на гостите и дори да бе вкарал попадението, то нямаше да бъде зачетено заради засада. 

Само минута по-късно Люис Уинг стреля директно от пряк свободен удар и се наложи вратаря на дмакините Газанига да прави спасяване.  

В 61-ата минута на терена се появи Хюн-Мин Сон, който замени Лукас Моура. 

Десетина минути след това Лукас Нмеча засече с глава центриране от корнер, но прати топката над гредата. 

В 83-ата минута, когато изглеждаше, че "шпорите" държат срещата под контрол Мидълзбро успя да върне един гол от пасива си и да направи края на срещата доста напрегната. Резервата Руди Гестед свали с глава дълга топка и друга резерва Джордж Севиел пое топката и от границата на наказателното поле стеря по тревата, вратарят Газанига не успя да се намеси по най-добрия начин и кълбото влезе в долния десен ъгъл на вратата му - 2:1.

Мениджърът на Тотнъм Жозе Моуриньо реагира мигновено и включи в игра Деле Али, който замени Ерик Дайър.

До края мачът гостите опитаха да стигнат до изравняването и имаха няколко възможности да обстрелват вратата на съперника. "Шпорите" пък направиха две страхотни контраатаки, но не успяха да се възползват и да решат всичко.

Стартови състави на двата отбора:

ТОТНЪМ (4-2-3-1): 22. Пауло Газанига - 5. Ян Вертонген (к), 39. Джафет Танганга, 6. Давинсон Санчес, 19. Райън Сесеньон - 15. Ерик Дайър, 8. Хари Уинкс - 18. Джовани Ло Селсо, 23. Кристиян Ериксен, 11. Ерик Ламела - 27. Лукас Моура  

Старши треньор: Жозе Моуриньо

МИДЪЛЗБРО (5-3-2): 1. Томас Мехия - 17. Пади МакНейър, 26. Люис Уинг, 37. Бен Лидл, 6. Даел Фрай, 29. Джед Спенс - 16. Джонатан Хаусън, 21. Марвин Джонсън, 8. Адам Клейтън - 11. Ашли Флетчър, 20. Лукас Нмеча 

Старши треньор: Джонатан Уудгейт

Главен съдия: Крейг Поусън, Англия

Стадион: „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, Лондон, Англия