След един изключително добре проведен мач от Челси, тимът на Франк Лампард съумя да вземе победата с 2:0 при гостуването си на Тотнъм Хотспър в големия мач от 18-ия кръг във Висшата лига на Англия. По този начин бившият капитан на Челси успява да победи за втори път Жозе Моуриньо, откакто е мениджър, след като и през миналия сезон Лампард и воденият от него Дарби Каунти победи след дузпи тогава Манчестър Юнайтед за Купата на Лигата.

Големият герой за „сините” от Западен Лондон бе бразилецът Уилиан, който с два гола през първата част постави на колене „шпорите”, които никак не можаха да се противопоставят на своя опонент, а на всичкото отгоре и Хюн-мин Сон си изкара директен червен картон, след като цинично изрита Антонио Рюдигер в ребрата. Именно в средата на второто полувреме тъмнокожият бранител пък се оплака от фенове на Тотнъм, които са го обиждали с расистки думи, а същевременно предмет без малко да не уцели вратаря Кепа Арисабалага именно тогава.

Расизмът се настани в Англия! Помрачи големия неделен мач между Челси и Тотнъм

По този начин Челси спря серия от две поредни загуби и остана на четвъртото място с 32 точки, четири повече от петия Шефийлд Юнайтед. Тотнъм, от своя страна, не успя да се намърда в четворката, като е седми с 26 пункта. На Боксинг дей (26-и декември) Челси приема Саутхемптън, а Тотнъм също е домакин, но на Брайтън.


Жозе Моуриньо не промени своя състав от последната победа с 2:1 над Уулвс. По този начин „шпорите” в трети пореден мач излизат в един и същ състав.

Франк Лампард направи три промени от загубата с Борнемут в последния кръг. Изглежда, че „сините” ще играят с петима в защита, след като Фикайо Томори и Маркос Алонсо се завръщат. Матео Ковачич също започва, докато Емерсон, Жоржиньо и Кристиан Пулишич не започват.

Темпото в мача в първите минути бе много задоволително, като и двата отбора търсиха възможности да обстрелват вратата на съперника, но без късмет. Първата ситуация дойде в осмата минута след центриране на Н’Голо Канте за Ейбрахам. Английският нападател засече с глава, но топката след това се отби в главата на Давинсон Санчес.

Изключително изпълнение на Челси от корнер му донесе гол в 12-ата минута. Тогава Уилиан комбинира с Ковачич, който му върна топката. Бразилецът финтира брилянтно Серж Орие и тръгна към границата на наказателното поле, след което последва брутално силен удар, който остави без шансове Гасанига – 1:0 за Челси.

Разочарование се настани в Тотнъм, когато в 28-ата минута Хари Кейн пропусна изгодна позиция. Лукас Моура отдясно подаде към Муса Сисоко, който бързо пусна успореден пас за английския нападател. Капитанът на „шпорите” нанесе първия удар в мача за домакините, но безкрайно неточно. Секунди по-късно дойде нова добра възможност за гол. Лукас Моура изведе вдясно Хари Кейн, който хубаво подаде на другия фланг за Сон, но ударът на корееца не бе добър и топката отлетя на втория етаж на "Тотнъм Стейдиъм".

30 снимки

Краят на полувремето видя сблъсъци между Деле Али и Матео Ковачич, след като се сбутаха в средата на терена, а реферът им даде жълти картони. Миг по-късно Маркос Алонсо бе изведен зад гърба на защитата на Тотнъм, но Гасанига атакува първи топката. Аржентинецът се размина с нея и повали с тяло испанския краен бранител. След преглеждането на ВАР, Антъни Тейлър бе посъветван да покаже дузпата и жълт картон за Гасанига. Зад топката застана Уилиан, който с финес удвои преднината на "сините" - 2:0.

В 55-ата минута Челси вкара трети гол. Уилиан задържа топката пред Сисоко и бутна вляво за Маркос Алонсо. Испанецът стреля много силно, а намесата на Гасанига не бе убедителна, след като не улови топката. Последва добавка от Ейбрахам, но страничният съдия вдигна флага си за засада, която при повторенията ясно се видя, че е правилна.

В 60-ата минута кореецът Сон направи абсолютна безмислица, след като Антонио Рюдигер му отне топката. Сон падна и вдигна краката си към хълбока на Рюдигер, а германският бранител се възползва от това и се свлече. ВАР разгледа ситуацията, а Антъни Тейлър безкомпромисно изгони офанзивния халф на "шпорите".

В 66-ата минута срещата бе прекратена за малко, след като фен на Челси атакува с предмет вратаря Кепа Арисабалага, но той мина между краката му. По-късно обаче стана ясно, че публиката на "шпорите" е обиждала с расистки възгласи Антонио Рюдигер. Той добре обясни на капитана си, обрисувайки с ръце, поставени под мишниците си какво точно е станало.

Осем минути по-късно Канте отправи мощен изстрел от дистанция, но той бе неточен - отново.

Четвърт час преди края на срещата Серж Орие имаше претенции към рефера за дузпа, след като бе задържан от Н'Голо Канте. Антъни Тейлър не видя това, а любопитен бе фактът, че ВАР не се намеси, след като бе очевидно, че има явна грешка на съдията, неотсъждайки нарушение. В 89-ата минута Уилиан отляво достави добро центриране за резервата на "сините" Рийс Джеймс. Той овладя и стреля, но Тоби Алдервайрелд сложи тялото си на пътя на топката и я отби напред с гърди. 

Уилиан направи поредното феноменално отиграване в 93-ата минута, след като от много трудна ситуация препрати топката към другия фланг, където видя Миши Батшуайи. Белгийският стрелец овладя и напредна, след което прати добър удар посока вратата на Пауло Гасанига, но сантиметри го разделиха от трети гол. В самия край на осемминутното добавено време Тотнъм направи страхотна комбинация, след която последва удар на Хари Кейн, но Фикайо Томори с блестяща намеса блокира удара и Кепа спокойно улови. 

Стартовите състави:

Тотнъм (4-2-3-1): Гасанига – Орие, Алдервайерлд, Санчес, Вертонген – Дайър, Сисоко – Деле Али, Лукас Моура, Хюн-мин Сон – Хари Кейн /к/

Мениджър: Жозе Моуриньо

Челси (3-5-2): Кепа – Рюдигер, Зума, Томори – Аспиликуета, Канте, Ковачич, Уилиан, Алонсо – Маунт, Ейбрахам

Мениджър: Франк Лампард