Ливърпул победи Брайтън на „Анфилд“ с 2:1 и се изкачи на върха във Висшата лига преди началото надербито между Манчестър сити и Арсенал. Дани Уелбек откри резултата за Брайтън преди да са изминали 120 секунди футбол. Домакините изравниха чрез Луис Диас в 27-а минута. В средата на втората част Мохамед Салах се възползва от подаване на Алексис Мак Алистър и вкара втори гол за домакините. В последствие бе отменено попадение на Луис Диас за Ливърпул заради засада.

Юрген Клоп спечели първата си среща като мениджър срещу Роберто Де Дзерби. Ливърпул вече е спечелил 7 мача и общо 26 точки от губеща позиция този сезон, което е най-доброто им подобно постижение в един сезон за цялата история на Висшата Лига. Само три отбора имат повече за цялото първенство, но мърсисайдци ще изиграят още 9 мача. 

Ливърпул Брайтън

източник: Sofascore.com

Мохамед Салах отправи общо 12 удара към противниковата врата в този мач. Няма двубой, в който да е стрелял повече във Висшата Лига. 

С поражението Брайтън остана на деветата позиция във Висшата Лига. Разликата до Нюкасъл и Уест Хем Юнайтед съответно е 1 и 2 точки. 

Ето как се разви срещата:

0:1! Дани Уелбек откри резултата във 2-а миунта. Салах опита да направи подаване зад гърба на защитата на гостите, но Балеба и Паскал Грос затвориха коридора, Адингра изнесе до противниковото поле и там Дани Уелбек се възползва, стреляйки от границата на наказателното поле, за да открие резултата в мача. Неделното голово шоу на Висшата Лига стартира.

Веднага последва натиск на мърсисайдци и имаше доста въпросителни дали не трябва да бъде отсъдена дузпа за домакините.

Малко след това Конър Брадли получи подаване от Куанса, намери Салах, но изстрелът на голмайстора на Ливърпул не бе точен. Мърсисайдци търсят високото темпо и търсят непрекъснато празните пространства зад гърба на отбраната на Брайтън. Адингра от гостите изглежда като най-впечатляващата фигура за състава на Де Дзерби. Преди да са изминали 20 минути футбол Салах можеше да изравни, но два негови изстрела (общо той имаше вече 3 в мача) не се оказаха точни.

Gulliver/GettyImages
17 снимки
  

1:1! Луис Диас изравни резултата в 27-а минута. При изпълнение на третия ъглов удар за "червените" в мача падна изравнителното попадение. Топката бе отбита от отбраната на гостите, имаше съмнения за засада, но повторенията показаха, че Пол Ван Хеке е покрил нападателя на Ливърпул, който единствен бе в активна позиция. Крилото вкара и натискът на Ливърпул даде резултат - 1:1.

Атаките на Брайтън през първата част бяха насочени предимно през зоната на Конър Брадли. Това е един от начините да държат младежа в своята половина и да не му дават пълна свобода в нападение. Вцентъра на защитата на домакините от същата страна е друг млад футболист Джарел Куанса. 

След края на първото полувреме резултатът бе 1:1. Ливърпул имаше предимство във владеенето на топката, ударите (14 срещу 3), корнерите (4 срещу 2) и точните изстрели (4 срещу 1). 

В началото на второто полувреме нямаше смени в нито един от двата отбора. В 50-а минута Върджил ван Дайк получи жълт картон, който бе четвърти в мача за двата отбора. Другите предупредени бяха Мак Алистър за Ливърпул и Грос и Уелбек за Брайтън. След първите 15 минути на второто полувреме промяна в развоя на мача нямаше. Ударите на Ливърпул станаха 20, но точен след почивката още нямаше. 

2:1! Салах се разписа в 65-а минута. При разиграването асистенцията бе на Мак Алистър. Аржентинският полузащитник на Ливърпул можеше да стреля, дори замахна и след това технично прати топката към Салах, който пое и веднага стреля. Ливърпул напред в резултата. 

Няколко минути след това скоростта на атаката на Ливърпул отново накара Брайтън да капитулира. Този път Салах бе съзидател, а Луис Диас трябваше да реализира. Той го направи, но бе вдигнат флага на асистент арбитъра. След проверка през ВАР се оказа, че решението е точно и попадение за мърсисайдци нямаше. Гостите изглеждаше, че нямат отговор на въпросите, които мърсисайдци им задаваха в последните 10 минути.

 

Когато останаха само 15 минути до края на мача, Салах отново имаше чудесна възможност да вкара. Брайтън изпълни ъглов удар, топката бе избит, а после собослай намери Диас. Крилото напредна, стигна до противниковата половина и тогава предостави на египетския нападател на мърсисайдци възможността за завършващ изстрел. Фербруген обаче спаси. 

Брайтън заложи на центрирания в последните 10 минути. Келехер не изглеждаше стабилен при две от тях, но в крайна сметка топката бе в ръцете му. Адам Лалана влезе от пейката за Брайтън. Бившият футболист на Ливърпул имаше най-добрата възможност за гостите, но стреля покрай вратата. 

В 90-а минута Фербруген направи изумително спасяване след изстрел на Салах. Гостите оцеляха и в добавените 6 минути се надяваха, че могат все пак да се доберат до равенство. 

Стартовите състави:

Ливърпул

Куивийн Келехер - Конър Брадли, Джарел Куанса, Върджил ван Дайк, Джо Гомес - Алексис Мак Алистър, Уатаро Едно, Доминик Собослай - Мохамед Салах, Дарвин Нуньес, Луис Диас

Брайтън

Барт Фербруген - Йоел Фелтман, Луис Дънк, Пол ван Хеке - Тарик Лампти, Карлос Балеба, Паскал Грос, Первис Еступинян - Симон Адингра, Дани Уелбек, Якуб Модер