Собственикът на Евертън - Фарад Мошири, трябва много бързо да продаде клуба на MSP Sport, за да спаси „карамелите“ от това да попаднат под административно управление. Това е така, защото сделката със 777 Partners е пред колапс. The Sun твърди, че MSP са готови да предоставят финансови средства, за да покрият дълга от 200 милиона паунда, който биха наследили, ако поемат управлението на клуба.

Положението на „карамелите“ става все по-лошо с всеки изминал ден, тъй като общият дълг на клуба възлиза към този момент на 583 милиона паунда, като базираната в Ню Йорк MSP Sport дължи 158 милиона паунда от тях. След като Мошири най-накрая прие, че сделката със 777 Partners, която първоначално беше договорена преди осем месеца, няма да се осъществи, перспективата MSP да се притече на помощ се очертава като единственото спасение за Евертън.

Но сега стана ясно, че MSP са вложили само малка част от половината от парите, които са дали назаем на клуба миналата година. Другите 75 милиона паунда са били събрани чрез заеми на стайност от по 25 милиона паунда от самия Мошири, както и от феновете на тима Анди Бел и Джордж Даунинг. Този заем беше гарантиран с по-голямата част от 94.1% дялово участие на Мошири в клуба и компанията, която контролира изграждането на новия стадион на Евертън на стойност от 760 милиона паунда. Той включва 8 милиона паунда неплатени лихви и трябваше да бъде изплатен още миналия месец.

MSP се отказаха да изисква дълга си, тъй като това би ги направило нови мажоритарни собственици на клуба и би ги оставило автоматично отговорни за повече от половината дълг към другите кредитори. Около 225 милиона паунда се дължат на компанята по Правата и медийното финансиране, докато 777 Partners, които сега са изправени пред поредица от съдебни битки в Европа и САЩ, предоставиха 200 милиона паунда, за да поддържат клуба „жив“, докато Висшата лига одобри официално сделката.

Шефовете на Лигата, обаче, така и не са получили достоверни доказателства, че 777 Partners разполага с парите, за да плати задълженията си, оставяйки клуба без реален собственик от септември миналата година. MSP само продължи да удължава крайния срок за изплащане, защото знаят, че Мошири, който самият е дал на Евертън 490 милиона паунда заеми от акционери, не може да ги върне.

Сега неизплатените задължения на Мошири може да доведат клуба до административно управление, освен ако той не предаде мажоритарния си дял на MSP. Това обаче ще означава, че MSP ще трябва да изплати цялата дължима сума за стадиона и автоматично ще трябва да вложат още 200 милиона паунда, които все още са необходими за финансирането на новото съоръжение.

По тази причина Евертън трябва да продаде играчи на стойност поне 250 милиона паунда, за да избегне още по-сериозна санкция и ново отнемане на точки, които могат да бъдат 9.