Футболистите вече се завърнаха по своите клубове. Някои играха квалификации, други контроли, а трети сториха и двете неща. Селекционерите направиха своите изводи, а клубните треньори са притеснени от вида на завърналите се играчи. Първата част от сезона е в разгара си.

Наскоро самият Йохан Кройф сподели своето мнение, че мачовете, които футболистите в Европа трябва да изиграят за една година са прекалено много. Факт, който от години е на лице. На тези, които са във водещи отбори, не им е лесно. Първенство, европейски турнири, купа на дадената страна, а на всичкото отгоре и национален отбор. Понякога се налага да се пуснеш и в някоя контрола, защото в договора го пише. Това вече е прекалено.

В определен момент тялото предава част от най-натоварените футболисти. Контузии, че и по-лоши работи стават в големия спорт. Месомелачката е жестока. Някои просто хвърлят едната диня. Като Димитър Бербатов и Димитър Иванков, например. В крайна сметка всеки е свободен, за да направи своя избор.

Иначе точно в такива периоди от сезона става най-интересно. Отборите тръгват по няколко писти. Това е моментът за големите изненади, а и за шампионските серии.

Ето защо следващите две седмици ще бъдат под знака на сензациите. Някои ще дадат почивка на основни футболисти през уикенда, а други най-вероятно ще сбъркат във вторник, сряда или четвъртък. Тук е шансът за по-малките. Да клъвнат нещо и да се покрият с част от славата.

Изненадите са хубаво нещо, но Кройф е изключително прав. Календарът е нечовешки. Особено в година, като тази, в която имаше и световно първенство. Холандецът е велик и умен, но никои няма да го послуша. Правилата се диктуват от парите, а те идват от реклами и преки предавания. Дано всичко се размине само с изненади...