„Нулева“ година за родния аматьорски муай тай отчете Българската конфедерация по кикбокс и муай тай (БККМТ). Това става ясно от статистиката, която председателят Галин Димов публикува на личната си Facebook страница след проведеното Общо събрание на Централата в „Гранд Хотел Пловдив“, състояло се на 15-ти декември.

По думите му БККМТ е „сред най-успешните федерации“ на ММС през 2023 г. Като доказателство за това Димов подчерта високите постижения в кикбокса, а именно:

Бойците са спечелили общо 184 златни, 127 сребърни и 180 бронзови медали в различните състезания и турнири.

На Общото събрание обаче не бе обелена нито една дума за другия боен спорт, който БККМТ развива, а именно муай тай. Не беше отчетено, че тази година е нулева за тайландското бойно изкуство в аматьорски план, тъй като нямаше организирано нито едно Държавно първенство. Наред с това правилникът, публикуван на интернет страницата на БККМТ не е актуален. Явно, от Централата са се съсредоточили изцяло върху развитието на кикбокса. Нямаше и лагер за муай тайците.

В същото време Академия „Антон Петров“ организира поредния ежегоден лагер, на който присъстваха близо 200 бойци. Към момента муай тай спортистите в България имат възможността да се развиват единствено на професионалната сцена. Ето и само някои от победите, които регистрираха те през 2023:

• Християн Марукян (Bultras Muay Thai – Пловдив) спечели срещу Георги Няголов в MAX FIGHT 54.

• Георги Спасов (Академия „Антон Петров) надделя над Никола Вълков (СК Аргус Варна) в MAX FIGHT 56;

• Венцислав Бъчваров (СК Армеец – София) победи Виктор Игнатов (Академия „Антон Петров) в MAX FIGHT 56;

• Антон Петров направи успешен дебют на One Championship, побеждавайки италианеца Лука Ломбардо на легендарния стадион “Лумпини” в Тайланд;

• Теодора Кирилова (СК Армеец) също регистрира победа през 2023

Дори Али Юзеир от СК Вокил (тимът на Галин Димов) спечели при муай тай дебюта си в Молдова срещу състезателя на домакините Артьом Ливадари, но и това не беше отчетено от БККМТ.

Единственото позитивно нещо тази година беше, че БККМТ удостои с почетното звание „Заслужил майстор на спорта“ Теодора Кирилова.

Възниква въпросът докога муай тай ще бъде неглижиран от Конфедерацията и кога Галин Димов ще си признае, че му е трудно с „две дини под една мишница“.