Стана ясен календарът на Българската Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай, съобщиха от Централата.

Сериите от Държавното първенство по Кикбокс в различните стилове стартират още през март в Шумен. Шампионатът ще бъде съставен от 6 кръга, като финалът ще бъде в Бургас. Припомняме, че именно в морския град, въпреки пандемията, се състоя едно от най-силните състезания тази година.

Доста международни прояви очакват българските кикбоксьори през 2021-ва, естествено с уговорката, че събитията ще бъдат съобразени с развитието на пандемията от COVID-19 в световен мащаб. Изявите на чуждестранна сцена започват в средата на май със Световната купа в Унгария. В края на месеца пък ще се състои състезание за Европейската купа в Карловац (Хърватия). Българските участия в международните кикбокс турнири ще продължат с две състезания през юни и юли, съответно Световна купа „Best Fighter” във всички стилове в Римини, Италия и Световна купа „Австрия Класик“ в Инсбрук. В края на юли ще се състоят и Европейските Университетски игри в Белград (Сърбия), а през август – Европейското първенство за юноши и деца във всички стилове в Унгария. Международното участие на българските кикбоксьори през 2021 ще приключи внушително в периода 05-14 ноември със Световното първенство за мъже и жени във всички стилове в Москва, Русия. Председателят на Българската Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай Галин Димов коментира:

„Въпреки трудностите през 2020-та изпълнихме 90% от Държавния си спортен календар. Състезателите ни са натренирани и нямат търпение да играят на международните състезания и официалните Европейско и Световно. УС на Конфедерацията ще даде всичко от себе си да имаме отново голям отбор с добра подготовка и високи резултати. През 2021-ва в държавния календар направихме промени съобразно световниите състезания и дадохме нови възможности на клубове, които за първи път ще бъдат домакини на Държавните първенства."

Припомняме, че тази седмица беше отворена нова страница в историята на международния кикбокс, тъй като Световната Асоциация на Кикбокс Организациите WAKO бе официално допусната до Европейското Олимпийско семейство, респ. Европейските игри 2023. Така, като част от WAKO участие в тях ще могат да вземат и родните кикбоксьори. В тази връзка, г-н Димов допълни:

„Не мога да скрия радостта си за постигнатото от г-н Рой Бейкър и всички в ръководството на Световната асоциация по кикбокс WAKO. Като част от това голямо семейство и пълноправен член сме изклютилено горди от всекидневните усилия, които се полагат, за да може спорта кикбокс да бъде официално признат като олимпийски спорт в най-близко бъдеще. Крачката е огромна и се радвам, че ние като федерация чрез нашите участия в състезания, антидопингови семинари, международни лагери, съдийски семинари и въобще с нашата дейност и отчет пред WAKO допринасяме за реализирането на една мечта.“

 

БЪЛГАРСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ ПО КИКБОКС И МУАЙ ТАЙ – СПОРТЕН КАЛЕНДАР 2021

 

ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО

05-07 март - ДП Лоу Кик Шумен – Шумен

02-04 април - ДП Фул Контакт и К1  - Пазарджик

23-25 април - ДП Пойнтфайтинг, Лайт контакт и Киклайк контакт Панагюрище

03-05 септември - ДП Фул Контакт и Муай Тай – Каварна

01-03 октомври - ДП Лоу Кик – Варна

22-24 октомври-  ДП К1, Пойнтфайтинг, Лайт Контакт, Киклайт Контакт – Бургас

 

МЕЖДУНАРОДНИ СЪСТЕЗАНИЯ

13-16 май - Световна купа в Унгария – всички стилове – Будапеща (Унгария)

28-30 май -  Европейска купа в Карловац – всички стилове

10-13 юни - Световна купа “Best Fighter” – Римини (Италия)

11-13 юни – Международен турнир и галавечер по Кикбокс – Козлодуй (България)

01-04 юли - Световна купа „Австрия Класикс“ – всички стилове – Инсбрук (Австрия)

23-27 юли - Европейски университетски игри – Пойнтфайтинг, Киклайт Контакт, Фул Контакт и К1 – Белград (Сърбия)

13-22 август - Европейско първенство Юноши и деца – всички стилове – Гьор (Унгария)

05-14 ноември – Световно първенство Мъже и жени – всички стилове – Москва (Русия)