Бившият претендент за световната титла по бокс Артур Шпилка ще иска бързо да забрави последната си битка в ММА. Полският левичар се би с Аркадиуш Врзошек в KSW 94 в събота вечер в четвъртия си мач като професионален ММА боец и направи доста добро впечатление с излизането си.

Шпилка беше докаран до клетката в криокамера, придружен от учени и драматични звукови ефекти - сцена, която бихте очаквали да видите в научнофантастичен блокбъстър. Той обаче не успя да я продължи шоуто, когато удари гонгът.

Шпилка започна, като искаше да нанесе един от характерните си прави леви удари, но при влизането си бе повлечен към земята и завършен с порой от удари на платното в началните 14 секунди. Това бе първото поражение в младата кариера на Szpilka (3-1) в ММА.

Шпилка направи преход към ММА, след като се оттегли от професионалния бокс през 2021 г. Като професионалист в бокса той постигна резултат 24-5 и се би с няколко познати лица. Най-добрата победа в кариерата му дойде срещу бившия световен шампион в две категории Томаш Адамек през 2014 г.Това постави началото на серия от четири победи, която доведе до нареждането му да се изправи срещу Дионтей Уайлдър за световната титла в тежка категория на WBC две години по-късно.

Шпилка създаде на Бронзовия бомбардировач истински проблеми още в началото на срещата, но в крайна сметка не успя да се справи, когато в деветия рунд получи голям десен удар, който го прати на земята.

След като разменяше победи и загуби с второстепенни съперници Шпилка беше нокаутиран от Дерек Чисора в лондонската зала "О2 Арена" при единствената си поява на британския бряг. Той се би още три пъти, като победи Фабио Туяч и Сергей Радченко, преди да бъде изпратен в нокаут от шампиона на WBC в полутежка категория Лукаш Розански.

През 2022 г. е обявено, че Шпилка ще направи своя дебют в ММА срещу бившия си враг Радченко. Той спечели двубоя чрез технически нокаут във втория рунд, а след това победи Денис Залецки, след като съперникът му не можа да продължи поради контузия на коляното. Третият му професионален ММА двубой е срещу петкратния победител в Най-силният човек на планетата Мариуш Пуджановски когото нокаутира във втория рунд.