ЦСКА и Ботев завършиха при резултат 1:1 в инфарктно дерби от 16-ия кръг на Първа лига. Старши треньорът на "жълто-черните" Николай Киров през седмицата заяви, че тимът му ще опита да намери слабите места на "червените" и да се възползва от тях. Въпреки че не успяха да измъкнат победата, "канарчетата" спазиха своето обещание и измъкнаха точка на стадион "Българска армия". И двете попадения бяха дело на "жълто-черните", като Тодор Неделев откри резултата след спорно отсъдена дузпа в 23-ата минута, а "червените" изравниха в 79-ата минута след автогол на Лазар Марин. 

ЦСКА поиска оставката на шефа на съдиите

Белчев: Обезличихме хубавата победа в Разград

Възпитаниците на Стамен Белчев не успяха да се възползват от добрата инерция, която подеха още при победата с 1:0 над Славия в по-миналия кръг. Така "червените" пропуснаха удобна възможност да задминат лидера в класирането Лудогорец и остава на точка зад "орлите" с актив от 35. Разградчани обаче са с мач по-малко и имат шанс да се откъснат от преследвача си още в двубоя срещу Локомотив Пловдив. Ботев пък остава на петата позиция в класирането с 26 точки. 

Новият в ЦСКА идва за титлата

Двубоят от трибуните изгледа националният селекционер Петър Хубчев. Същевременно минути преди началото на двубоя на българска земя кацна новото попълнение на "червените" Роналд Алберг. Той също се появи на Армията, за да изгледа на живо мача на ЦСКА. 

Ботев бе по-активният тим на терена през първото полувреме. “Жълто-черните” наложиха висока преса и владееха топката повече от съперника си. Все пак силите на възпитанците на Николай Киров бяха насочени по-скоро в организираните на контраатаки.

Киров: На стадиони като "Армията" трябва да вкараш поне 2 гола, за да победиш

Още в 5-ата минута на двубоя обаче Станислав Манолев опита да изненада съперника, след като отне топката от Тодор Неделев на границата на наказателното поле и стреля. Иван Чворович обаче внимаваше и улови.

Три минути по-късно Тиаго Родригес демонстрира страхотен поглед върху играта и пусна брилянтно извеждашо подаване към Станислав Манолев зад защитата, но отново стража на “канарчетата” излезе и сложи край на "червената" атака. 

Неделев: Щом съдията е свирил, значи има дузпа

Ботев откри резултата в 22-ата минута на срещата след спорно отсъдена дузпа. “Жълто-черните” успяха да се възползват от грешка на Кевин Кубемба в центъра и да организират хубава контраатака. Крум Стоянов напредна с топката в наказателното поле и пусна надясно към отзовалия се на помощ Фернандо Виана. Първоначално останаха впечатления, че Николай Бодуров повали Виана в наказателното поле, но впоследствие видеоповторенията показаха, че решението на съдията Волен Чинков е пресилено. На тях се вижда, че Виана сам търси контакт с бранителя на „червените“ и пада на терена. Вижте спорната ситуация във видеото и преценете сами дали имаше дузпа и дали решението на Волен Чинков беше правилно:

Тодор Неделев изпълни 11-метровия удар. Футболистът на "жълто-черните" изпрати топката в левия ъгъл на Черниаускас, който въпреки че се хвърли в правилната посока, не успя да неутрализира удара. По този начин Неделев прекъсна негативната серия от 7 мача на Ботев без попадение на "Българска армия".

В 39-ата минута от щаба на “червените” изявиха претенции за дузпа. Станислав Манолев бе съборен в наказателното поле от Лазар Марин, но реферът Волен Чинков сметна, че няма поводи да отсъди наказателен удар.

Две минути преди края на редовните 45 минути неубедителна намеса на стража на ЦСКА Витаутас Черниаускас, можеше да коства второ попадение във вратата му. Вратарят на “червените” изпусна топката в наказателното поле, но футболистите на Ботев не успяха да се възползват от създалата се ситауция.  

Второто полувреме започна с натиск на домакините, които напористо търсеха изравнителното попадение. Кевин Кубемба на няколко пъти изпробва късмета си, като в първата ситуация не успя да преодолее вратаря на гостите Иван Чворович, а вторият път засече с глава центриране на Тиаго Родригес от корнер, но топката премина встрани от вратата.

В 52-ата минута Тиаго Родригес стреля директно от пряк свободен удар, но ударът му премина покрай левия стълб. 

В 61-ата отново Кубемба пропусна отлична възможност да възвърне интригата в двубоя. Александър Дюлгеров намери с брилянтен пас нападателя на "червените" в наказателното поле, но той се засуети и защитата на Ботев се справи.  

Едва осем минути по-късно гостите замалко да стигнат до второ попадение в срещата. В опита си да изчисти центриране в наказателното поле Александър Барт можеше да забие топката в собствената си мрежа. 

В 79-ата минута падна и второто попадение в срещата, което отново бе дело на футболист на "жълто-черните'".  Густаво Кулма проби отдясно и отправи остро центриране, но топката се отби в крака Лазар Марин, а след това премина и през ръцете на Иван Чворович, за да се оплете в мрежата му. 

Последните минути на двубоя бяха инфарктни и за двата тима. В добаването време Черниаускас със страхотно спасяване, спаси точката на "червените". Фелипе Бризола изпрати мощен удар към вратата на домакините, но стражът на ЦСКА се намеси отлично.

Секунди по-късно събитията се преместиха пред вратата на гостие, където Милчо Ангелов се пребори за топката в наказателното поле и подаде към Тиаго Родригес, който опита по много атрактивен начин да мушне топката в мрежата на Чворович. Опитът му обаче мина над гредата. 

След края на двубоя прехвърчаха искри между двата щаба. Кондиционният треньор на ЦСКА Томас Нойберт си размени реплики със стража на гостите Иван Чворович. Впоследствие нещата се успокоиха и Нойберт изясни ситуацията със старши треньора на Ботев Николай Киров.

;

Голове: 23 Тодор Неделев (дузпа), '79 Лазар Марин (автогол)\

Главен съдия: Волен Чинков

Вижте съставите на двата тима:

ЦСКА: Витаутас Черниаускас, Антон Недялков, Николай Бодуров, Рубен Пинто, Кевин Меркадо, Станислав Манолев, Кристиян Малинов, Тиаго Родригез, Кевин Кубемба, Александър Дюлгеров, Александър Барт

Ботев: Иван Чворович, Цветомир Панов, Радослав Терзиев, Йордан Минев, Лазар Марин, Серкан Юсеин, Лъчезар Балтанов, Тодор Неделев, Дуде Ндонгала, Крум Стоянов, Фернандо Виана