„Със задачата да деблокира мача се зае словенският съдия Славко Винчич, който превърна в 43-та минута един лек контакт между Димов и Белоти в много съмнителна дузпа“ – това е безапелационния коментар на най-авторитетния спортен всекидневник в Италия „Гадзета дело спорт“ за отсъждането на 11-метровия наказателен удар срещу нашите национали, благодарение на който „адзурите“ се окопитиха и ни биха с 2:0.

В просторен репортаж високо тиражираният в. „Република“ пък оплаква нашия защитник Даниел Димов заради наивността му, с която бил позволил на Андреа Белоти да се просне артистично на терена и да получи за награда отсъдения от словенския рефер наказателен удар. Въпросната дузпа е определена като „измислена“ и като „решаващ преходен момент“ на срещата от почти всички медии, които отразяват доста обстойно снощния мач в нашата столица.

Антон Узунов
96 снимки

Разбира се, спортното пишещо братство на Апенините е доволно от победата, като особено го радва фактът, че „Скуадра адзура“ най-после си е тръгнала с победа от София, след регистрираните до сега две загуби и четири равни мача на наш терен. Не липсват и похвали за треньора на италианските национали Роберто Манчини, който в 24-те мача, откакто е на поста, не е регистрирал нито една загуба. Но като че ли похвалите за гостите в българската столица свършват дотук и въпреки особено уважаваната в Италия максима „Победителите не ги съдят!“, „адзурите“ са буквално заринати от критики в просторни коментари и анализи. Като особено злъчен към тях е най-четеният „он-лайн“ всекидневник „Кориере дела сера“, който посочва още в заглавие, че те са играли уморени и немотивирани. „Република“ налива още масло в огъня на ожесточените критики, посочвайки, че играчите на Манчини били бавни, неконцентрирани, без фантазия, с липсващи точни подавания. И най-важното – липсвала им е стръв за стрелба в противниковата врата, доказателство за което е реализираният чак в 72-та минута опасен удар към нея.

Доколкото до оценките на българския национален отбор, то всички медии на Апенините го определят като състав със „скромни възможности“. Който все пак е изненадал „адзурите“ със силно, агресивно начало, изразяващо се с няколко остри атаки, плътно покриване на противниковите играчи и успешно претъпяване на противниковия централен нападател. Но този ентусиазъм е бил покосен от решението в 43-та минута на словенеца Винчич, който в началото на второто полувреме не си бил отворил очите за дузпа срещу гостите.