Националният отбор на България по футбол за юноши, родени след 1 януари 1997 година, завърши на осмо място на престижния Международен турнир „В памет на Валентин Гранаткин”, който се проведе в Санкт Петербург. Националите ни отстъпиха на Япония с 0:3 в една от първите плейофни срещи.  Двубоят беше изключително коректен, като нямаше нито един жълт картон.

Япония беше по-добрият отбор на терена през първите 45 минути, като създаде 5-6 голови положения. Възпитаниците на Ацуши Учияма играха в схема 4-3-3, владееха топката през по-голяма част от времето и атакуваха при всяка възможност. В 14-та минута след продължително разиграване в нашата половина, Кубота подаде към Миюши, който стреля от границата на наказателното поле и реализира за 0:1. Четири минути по-късно резултатът вече беше 0:2. Кубота намери Миюши, който чукна топката към Огава. Нападателят преодоля бранителите Купенов и Иванов и със силен удар отдясно по земя осигури комфортен аванс на тима си. Още в следващата атака националите имаха възможност да върнат едно попадение. Кирилов се пребори за топката в наказателното поле на Япония и подаде към нахлуващия през средата Георгиев, но Коджима успя да спаси неговия удар. В 23-та минута Иванов предотврати сигурен трети гол за съперника, след като изчисти топката от голлинията след удар с глава на Итакура.  До края на полувремето не се случи нищо по-интересно. През втората част българите бяха по-активни и опитаха да обърнат негативния резултат, като създадоха няколко добри положения за гол. В 47-та минута Георгиев центрира от фаул отдясно, но Купенов стреля слабо с глава. 10 минути по-късно Георгиев открадна топката в центъра, напредна и опита на реализира, но Коджима спаси. Малко след това и Аличков пробва късмета си от пряк свободен удар, но не беше точен. Минута по-късно Игнатов проби по левия фланг, преодоля Итакура и стреля технично, но топката мина на сантиметри над горната греда. В 70-та минута Урата центрира отляво, Преслав Петров не се намеси добре и Кисимото преодоля Михайлов с глава за крайното 0:3.

Ето и мнението на селекционера Александър Георгиев след края на срещата с Япония:

„Точно преди началото на мача възникна проблем. Десният ни защитник се разболя и трябваше да бъде заменен. В тази зона се случиха и най-опасните атаки, от които получихме два гола. Футболистът, който влезе като резерва, никога не е играл като десен бранител, той е централен защитник. Японските играчи бързо се ориентираха в ситуацията и нападаха предимно в тази зона. Положението ни се усложни през втората част, тъй като във футболистите ни се натрупа умора. Въпреки това, създадохме две положения. Ако ги бяхме реализирали, нещата може би щяха да се развият по друг начин. Но, това не се случи и ние не успяхме да покрием дясната зона. Японският отбор е много силен и аз искам да ги поздравя за победата. Винаги е интересно да играеш срещу тях“, заяви Георгиев.

Нашият треньор похвали играчите, за начина по който са отвърнали на предизвикателството, след като губеха с 0:2 до 20-та минута:

„Това беше един много добър момент за психическа тренировка. Доволен съм от начина, по който моите играчи се справиха със ситуацията и продължиха в мача. Успяхме да преодолеем първоначалния натиск и да създадем няколко голови положения, но за жалост не ги реализирахме“.

Запитан каква е оценката му за турнира и за представянето на отбора ни, селекционерът отговори:

„Тимът ни се събра преди надпреварата. Турнирът ни показа грешките, които допускаме и върху които трябва да работим. Как да се подготвяме психически и каква да бъде тактиката ни. Изиграхме добри мачове, а състезанието ни донесе само положителни емоции“, завърши Георгиев

Ангел Максимов беше определен от треньора ни, като най-добре представил се футболист в българския отбор и получи медал от организаторите.

По време на участието си на турнира, България записа две победи срещу Казахстан с 2:0 и Литва с 2:0, две поражения от Словения с 0:1 и Япония с 0:3 и едно равенство срещу Латвия 1:1.

Съставът на България:

1. Михаил Михайлов

3. Георги Купенов

5. Венцислав Керчев

6. Ангел Максимов

7. Николай Минков

8. Александър Георгиев – капитан

10. Стефан Аличков (89 мин. – Димитров)

11. Томас Цвятков (78 мин. – Илиев)

14. Стефан Иванов

15. Преслав Петров (86 мин. – Буров)

18. Мартин Кирилов (46 мин. – Игнатов)