Времето има способността да променя хората, да оставя отпечатъка си върху лицата и което е по-важно - умее да бележи душата. С всяка отминаваща година обикновено усвояваме по един или няколко важни чисто житейски урока, които ни правят по-мъдри и по-правдиви. Изминалите събития обогатяват емоционалния ни свят и се превръщат в солидна основа за предстоящите нови предизвикателства.

Подобно на миг отмина и тази година. Часове преди да я запокитим в прашните рафтове на историята, ние от Gong.bg държим да ѝ отдадем заслуженото. Защото 2017-а си струваше. Още в самото си начало тя ни окрили да мечтаем дръзко, а понякога ни приземяваше рязко, за да може днес с носталгия да си спомняме онези моменти, които ни изтръгваха от сивотата на злободневния поток и придаваха блясък на дните ни, да прелистваме подобно на стар албум красивите спомени, които повдигаха самочувствието ни и променяха походката ни, да носим надеждата, че ще проявим здравия разум и ще се поучим от всяка допусната грешка.

Преминали на един дъх през август, правим плавен преход с грациозна стъпка в септември. Грациозна, точно така, защото краят август и началото на септември бяха доминирани от най-нежния и най-изящен спорт – художествената гимнастика. Пезаро (Италия) стана арена най-значимото състезание за сезона – Световното първенство, а това закономерно бе и най-големият тест за нашия национален тим. Задала тон за незабравими постижения, Невяна Владинова ознаменува финала на август с бронз на съчетанието си на топка. Предстоеше изпитанието за новосформирания ни ансамбъл.

Момичетата на Весела Димитрова, в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Лаура Траатс се откроиха без преувеличения с летящ старт в света на големите, а стореното на шампионата на планетата само потвърди тезата, че тази петорка е не просто достоен наследник на предшестващия отбор, но и тим със сериозно бъдеще в жестоката конкуренция в този спорт.

Грациите започнаха уверено в многобоя на турнира, а това им донесе и най-ценния им медал до сега – сребро след впечатляващо поставяне на двете композиции (на пет обръча и три топки и две въжета).

Последваха финалите на отделните съчетания, където възпитаничките на Димитрова спечелиха и още един медал – бронз на три топки и две въжета.

Какво по-хубаво начало? В първия си сезон гимнастичките завоюваха 17 медала, 11 от които златни.

От дистанцията на времето можем да заключим само, че тези постижения се дължат на последователната работа в художествената гимнастика в последните години.

Заедно с президента и вицепрезидента на федерацията Илиана Раева и Мария Петрова, Ина Ананиева, фантастичните Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова, Елена Тодорова и Катрин Велкова изминаха трънливия път на възраждане на традициите ни в този спорт, а днес последователките им имат пред себе си нелеката задача да надскочат летвата, която бе вдигната високо с цената на много труд и лишения.

В сезона на равносметките заслужено „браво“ за смелите момичета, които не знаят що е умора, не познават думата „невъзможно“ и непрекъснато разширяват границите на човешките възможности. А феновете няма как да не са в трепетно очакване на 2018 година, която ще бъде още по-специална за нашата гимнастика. След Световната купа, която ще прикове погледите ни през пролетта, на есен очакваме отново Отборът на 2017-а да покачи максимално адреналина и да ни изстреля в други измерения по време на Световното, чийто домакин е страната ни.

„Колкото повече, толкова повече“ е казал любимият на поколения деца Мечо Пух. Или иначе казано „успехите повличат и още успехи“. След бялата лястовица „художествена гимнастика“, още една премина през небосклона ни през септември. Става дума за волейбола. 23 годишните момичета на Антонина Зетова сториха нещо историческо, след като донесоха бронз на страната ни на Световното в Словения. Волейболистките ни подчиниха Доминиканската република, за да вземат почетното трето място на стълбичката.

А с медал със същия блясък ни зарадва и Габриела Антонова от Европейското по шахмат. И това далеч не бе всичко от благодарния септември. Някъде сред бушуващите новини около очаквания с голям интерес мач между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа (бел. авт. в последствие пропаднал заради контузия на Кобрата), гребците ни до 23 години се завърнаха с пълен комплект медали (злато, сребро и бронз) от шампионата на Стария континент в Полша. А поредното доказателство, че страната ни има талантливи млади спортисти и бъдещето е добро, стига да се работи в правилна насока, дадоха младите ни щангисти, които попълниха колекцията на отличията с 19 медала от Европейското.

Нарушихме традицията за отдаване на предимство на футбола, което обаче далеч не означава, че там събитията не са били интригуващи. Още първите дни на септември, когато светът още бе под владение на вълненията от наскоро затворилия трансферен прозорец, Левски посрещна Лудогорец в отложен мач от първия кръг на родния шампионат. Навръх празника Съединение, пред пълните трибуни на стадион „Георги Аспарухов“ и при завръщането на Димитър Димитров - Херо в дома на Левски, но от другата страна на барикадата, двата състава завършиха при нулево реми. „Сините“ играха 45 минути с човек по-малко, след като капитанът Божидар Митрев е изгонен с червен картон в 36-ата минута, а Сисиньо го последва в преждевременното прибиране в съблекалнята в 80-ата минута по същата причина. И този мач обаче не мина без критики по адрес на съдийската бригада. Спорни отсъждания помрачиха футболния спектакъл, а тимът от „Герена“ имаше претенции за червен картон на Натанаел за удар с лакът в лицето на Антонио Вутов още преди вратарят му да напусне игра. Случилото се във вечерта на 6 септември не се размина и без последствия, а двама от реферската бригада платиха цената.

Споровете около съдийството продължиха, а такива белязаха и битките между „моряците“ и „армейците“ в морската ни столица, между „сините“ и новака в елита Септември, както и Верея – Славия, и други мачове до края на месеца. Именно в такава обстановка, сред силно поляризираните емоции се роди и една голяма новина - тази за кандидатурата на Любослав Пенев за президент на Българския футболен съюз, а развитието тепърва предстоеше...

Междувременно Лудогорец се готвеше за участието в груповата фаза на Лига Европа, където го очакваше домакинство на Хофенхайм. „Зелените“ записаха престижна победа с 2:1, след като направиха пълен обрат.

И докато за действащите шампиони на България съчетаването на изявите на три фронта вървеше сравнително гладко, то не така стояха нещата при някои от родните съперници на разградчани.

Септември се оказа месецът на сбогуването между Черно море и Георги Иванов. След впечатляващия старт на сезона, варненци бяха елиминирани от втородивизионния Монтана на шестандесетинафиналите за Купата (1:2), което накара бившия голмайстор да подаде оставка, приета от шефовете на тима.

Същевременно грандовете продължиха напред във втория по престиж турнир у нас, като Левски на Делио Роси бе поизпотен здраво от Ботев Гълъбово, но гол на Антонио Вутов в 111-ата минута на продълженията прати „сините“ напред.

Едно от приятните явления в родния футбол напоследък станаха демонстративните мачове, в които взимат участие куп знаменити имена. След шоу-спектакъла на Димитър Бербатов през юни, септември българските футболни фенове получиха нов подарък. Този път инициатор бе Христо Стоичков. Камата организира чуден двубой в Стара Загора, като доведе на стадион „Берое“ Под Аязмото редица звезди на Барселона от близкото минало, за радост на малки и големи.

А какво ли правеше големият съперник на „блаугранас“ в Испания? Реал Мадрид, който изживя една от най-успешните си години, се справи с още едно предизвикателство. Момчетата на Зинедин Зидан покориха „Сигнал Идуна Парк“ при гостуването си на Борусия Дортмунд, задача, която все им се опъваше до този момент. След три безответни попадения за успеха с 3:1, крепостта на „жълто-черните“ падна в краката на действащия европейски клубен шампион.

Бившият наставник на „белия балет“, човекът, с когото бе завоювана заветната Десета Шампионска лига – Карло Анчелоти – не изживяваше най-силните си дни начело на Байерн Мюнхен. Баварците показаха известни колебания в началото на новия сезон, а поражението от ПСЖ с 0:3 се превърна в капката, която преля чашата. Последва уволнение на италианския специалист, който се превърна и в най-рано освободения треньор от немския колос в хода на сезона.

Ако си мислите, че в Пари Сен Жермен всичко бе цветя и рози, грешите. И богатите също имат ядове. Особено, когато става дума за мъже с голямо его, конфликтите обикновено не са изненада. Такива отровиха атмосферата в съблекалнята на парижани, след като Единсон Кавани и новото попълнение и най-скъп играч в историята до момента Неймар се сдърпаха кой да бие една дузпа при успеха над Лион. Последваха хиляди спекулации и куп обяснения как напрежение по тази ос няма.

И като казахме, че деветият месец бе благодатен, далеч нямахме предвид само успехите на българския спорт. Месецът предложи пъстра палитра от събития, а две от най-значимите бяха Европейското по баскетбол, спечелено от селекцията на Словения, подчинила Сърбия, както и шампионатът на Стария континент по волейбол. Германия се превърна в сензацията на турнира. Бундестимът пренаписа историята, като извървя успешно пътя до финала, елиминирайки и България в това число. Така немците си гарантираха медал от континентален форум, но за тяхно съжаление той не бе със златен блясък. В решителния мач Германия преклони глава пред Русия и така „Сборная“ нареди 14-а титла от надпревара на Стария континент в своята витрина.

У нас волейболните фенове имаха още един повод за вълнение, тъй като предстоеше финалът за Суперкупата. Нефтохимик пречупи Добруджа 07 и ликува.

И така септември разказваше своите истории, обаятелни и красиви, до момента, когато една вест от Турция навя тъга. Легендата на щангите Наим Сюлейманоглу бе приет по спешност в болница, тъй като черният му дроб бе отказал да работи. Вълна от съпричастност и последвала здрава битка за шампиона, която за най-огромно съжаление няколко месеца по-късно завърши с фатален край. Светла памет на легендата в щангите.

Финалът е за тениса, където няма как да минем без актуалния световен номер 1. Рафа Надал спечели шест титли през сезона, две от които от Голям Шлем – на Ролан Гарос и на провелия се през септември US Open. Когато никой не очакваше, Краля на клея и Роджър Федерер напомниха за съперничеството си от най-силните си години и показаха, че са състезатели от друга планета, а малко след средата на септември двете безспорни легенди на аристократичния спорт излязоха в тандем в първия по рода си турнир „Лейвър къп“, където се противопоставяха отбори от Европа и Света. Представителите на Стария континент зарадваха милионите си фенове след победа над Джак Сок и Сам Куери.

Правещият великолепен сезон български талант Григор Димитров отпадна във втория кръг на Откритото първенство на САЩ, бидейки елиминиран от Андрей Рубльов, но все пак запази позициите в топ 10 на световната ранглиста.

При жените представителката на домакините Слоун Стивънс триумфира в надпреварата

С времето обикновено събитията избледняват, но има и такива, които се загнездяват дълбоко в съзнанието ни и остават там завинаги. И деветият месец на 2017 година донесе такива случки, които още ни разтърсват при спомена за тях. А сега, след като отметнахме още един лист от календара, отправяме взор към октомври. Часове преди официално да затворим вратата на тази година, ще си припомним какво ни вълнуваше през златната есен...