България спечели втори златен медал в двубоите на завършилото днес в  Прищина (Косово) Европейско първенство по вдигане на тежести, съобщава  официалният сайт на БФВТ www.wfbulgaria.com.

При най-тежките 17-годишни кадети, в кат. над 94 кг Христо Христов  просто премаза своите съперници. Шест успешни опита и злато в двубоя с  общ резултат 355 кг. Христов записа успешни опити в изхвърлянето на 150,  155 и 160 кг, след това в изтласкването мина последователно без проблем  през 185, 190 и 195 кг. Така състезателят на СКВТ Титан Варна изправари  останалите с цели 23 кг. Втори остана Енцо Кюворге от Холандия с 332 кг,  толкова има и бронзовият Арсен Марденов от Русия. Личен треньор на  Христов е Живко Николов.

Злато за България и в изхвърлянето на кат. 69 кг при 17-годишните  кадетки. Мария-Магдалена Кирева грабна титлата в първото движение с 86  кг, след като премина с успех през 80 и 84 кг. В изтласкването обаче  представителката на хасковската школа се справи в първи опит с 95 кг и  след това два пъти не успя на 100 кг. Така възпитаничката на треньора  Живко Архондев остана четвърта в крайното класиране със 181 кг.  Шампионката е от Турция, пред две румънки, които щяха да са след нашата  състезателка ако тя бе вдигнала 100 кг.

Също при 17-годишните в кат. 85 кг при Златомир Ковачев от Смолян с  треньор Милка Манева се нареди седми в двубоя и в двете движения с 275  кг(120 и 155).

„Добре е, че поддържаме традицията при младите неизменно да печелим  медали на подобни големи първенства. Със златото днес Христо Христов  доказа, че е един от най-талантливите млади щангисти на планетата,  отдавна не сме имали толкова класен състезател при супертежките. Искам  да благодаря на всички треньори по центровете за добрата работа и да  пожелая нови успехи на младите ни надежди в бъдеще,“ заяви веднага след  европейското първенство олимпийският шампион Иван Иванов, старши треньор  на националните отбори.

Така само в двубоите България спечели общо 6 медала от шампионата в  Прищина – злато за Ивана Петрова и Христо Христов, сребро за Галя Шатова  и бронз за Мария Димитрова, Ангел Русев и Виктория Станева. Други  шестима нашенци останаха на косъм от отличията, като се наредиха  четвърти в крайните класирания. Общо с отличията в отделните движения  нашите се завръщат от Европейското в Косово с 19 медала: 7 златни, 5  сребърни и 7 бронзови.