Иконите на модерния тенис Роджър Федерер и Рафаел Надал зарадваха милионите си фенове по целия свят с мач за историята. Двамата легендарни тенисисти излязоха в тандем на първия по рода си турнир „Лейвър къп“, в който един срещу друг се изправят отборите на Европа и Света.

Федерер и Надал, които представляваха Европа, се изправиха срещу Джак Сок и Сам Куери и очаквано спечелиха с 6:4, 1:6 (10-5). След техния успех, отборът на Европа поведе с 9:3 точки. Всеки успех в демонстративната надпревара носи три точки. Последните мачове от турнира са днес.

Още от първата секунда на корта се настани уникална атмосфера, а зрителите пред телевизорите имаха шанса в почивките да чуят и разговорите между Роджър и Рафа или както двамата бяха наречени – Федал. Двамата не спираха да се усмихват и видимо се забавляваха страшно много на корта, а Надал не пропускаше да направи задължителни си ритуали, въпреки че участваше активно в тактическия анализ по време на едноминутните паузи“, пише сайтът tenniskafe.com.

Разбира се, двамата се нуждаеха от време, за да напаснат играта си, като в ситуацията при 2-3 гейма, когато Федерер сигнализира, че е готов да отиграе една балонна топка, но бързо се наведе, след като видя, че Рафа вече замахва за мощен смач. В началните минути и двамата често оставяха пространства в центъра на корта, от които Сок се възползваше, но всичко сякаш се случваше като на магия, заради самия факт, че виждахме Федерер и Надал в една и съща половина на корта.

Двете легенди се поздравяваха след всяка точка, обсъждаха тактиката и да се шегуваха заедно и просто създаваха неподправена тенис наслада за всеки фен на играта. Обратно към резултата, при 3-3 гейма и 15-30, Надал вкара страхотен ретур, а Федерер последва с форхенд уинър и Отборът на Европа получи два брейкбола. Още при първия, Джак Сок направи двойна грешка и подпечата пробива. Рафа и Роджър се оттеглиха в стола за почивка, а испанецът предрече, че ги очаква тежък сервис гейма. Така и стана, но Федерер и Надал се измъкнаха от 4 брейкбола, за да поведа с 5-3 и скоро затвориха сета с 6-4.

Сервисът на Рафа обаче се пропука след почивката и американското дуо проби за 3-1. После и Федерер изостана с 0-40 в своето подаване, а при третия брейкбол Сок и Куери поведоха с 5-1 и шампионският тайбрек вече изглеждаше неизбежен. Сок, който определено бе ракетата носител на американската двойка подсигури сетбол в подаването си и Куери го завърши с мощен смач в центъра на корта.

Федерер и Надал обаче властваха в шампионския тайбрек, в който бързо направиха минипробив за 2-0. Две страхотни волета на Рафа край мрежата направиха резултата 4-1, а двойна грешка на Сок означаваше 5-1 т. В следващата точка и Федерер атакува мрежата, а прецизното му воле означаваше шеста точка за Европа. Още една брилянтна реакция на Роджър направи резултата катастрофален за американците, които отчаяно се нуждаеха от точка. Така и стана и дуото Сок/Куери намали изоставането си до 4-8, само че след сбъркан ретур, дуото Федал получи 5 мачбола.