Изненада или по-скоро съвсем заслужен триумф! Словения е новият европейски шампион с триумфа си в залата в Истанбул, като стигна до първия такъв трофей в баскетболната си история с изстрадан успех във финала със Сърбия. 

Звездите от малката 2-милионна балканска държава показаха изключителен дух и водени от селекционера си Игор Кокошков взеха победата с 93:85 с огромно сърце. И това стана въпреки че големият им ас Лука Дончич напусна терена контузен. 

А че трофеят на словенците е напълно заслужен говори и фактът, че те не допуснаха нито едно поражение по пътя си към него и записаха девет победи в девет мача.И отстраниха най-големите фаворити по пътя си.

Началото на финала беше много равностойно, като сърбите имаха леко предимство в резултата, което се запази до края на първата част – 22:20 в тяхна полза. Обратът дойде през вторите десет минути, когато голямата звезда на Словения Горан Драгич взе нещата в свои ръце.

Гардът на Маями Хийт бе просто неудържим за противниковата защита и логично на полувремето словенците водеха с 56:47. Рециталът на Драгич продължи и през третата четвърт, като разликата в полза на словенците продължаваше да расте.

В този момент обаче дойде и нелепата контузия на големия талант на Словения Лука Дончич, който изкълчи глезена си. Това видимо разстрои играта на тима му и позволи на опитните сърби да стопят изоставането си, което в края на третата четвърт бе само 4 точки – 71:67.

В заключителните десет минути двата тима показаха страхотна битка, като на моменти резултатът беше равен и можеше да се стигне дори до продължение, което щеше да е черешката на драмата в този изключителен мач. Но момчетата на Игор Кокошков удържаха и взеха както победата, така и титлата.

Големият лидер за победителите, особено в отсъствието на контузилия се Дончич, беше Горан Драгич. Звездата от НБА беше неудържим и наниза 35 точки, добавяйки и 7 асистенции. Достойна конкуренция от сръбския състав му направи Богдан Богданович, който завърши с 22 точки, но това не помогна на тима му да спре вдъхновените словенци.