Горещи футболни страсти около европейското участие на българските отбори, интензивни тенис емоции с представянето на Григор Димитров на турнира от Големия шлем „Уимбълдън“, голям успех в плуването и стартът на сезон 2017/2018 в Първа професионална лига белязаха месец Юли от изминаващата 2017-а година.

Акцентът бе върху представянето на родните отбори в евротурнирите – Лудогорец, Левски, Ботев и Дунав, а само разградчани продължиха с мачовете в Европа и през август, макар и вече в Лига Европа.

Израелското препятствие за Лудогорец по пътя към Шампионската лига

Лудогорец бе изключително близо до това да елиминира Апоел Беер Шева и да се класира за финалния плейоф на Шампионската лига, но в крайна сметка разградчани отпаднаха от турнира и продължиха участието си в Лига Европа.

Израелците спечелиха първия двубой от дуела с комфортно 2:0 у дома и така изглеждаха фаворит за класиране напред още преди реванша.

Лудогорец се справи с очакванията, обърна и отстрани Жалгирис

Преди мачовете с израелския тим Лудогорец се наложи с 4:1 над литовския Жалгирис и въпреки поражението с 1:2 в първия мач, продължи битката в турнира.

Левски повярва, но за малко и напусна безславно Европа

Тимът на Левски опита, но отпадна от Лига Европа. „Сините“ допуснаха загуба от хърватския Хайдук с 1:2 на празния стадион "Георги Аспарухов" в реванша и с общото 1:3 /0:1 в първата среща/ се разделиха с надпреварата във втория предварителен кръг.

С това беше прекъсната и страхотната серия от 12 мача у дома в Европа без домакинско поражение за столичния гранд, който си тръгна от битките на Стария континент само със скалпа на черногорския Сутиеска. Срещу черногорците Левски записа 0:0 в гостуването и победа с 3:1 в София.

Гостуването на Хайдук ще се запомни и със сблъсъците между хърватски и български запалянковци и пострадалите българи.

Обертан с първа тренировка в Левски

В края на месеца пък стана ясно, че собственикът на Левски Спас Русев обмисля рокада на треньорския пост в тима и проведе преговори с израелския специалист Авраам Грант и италианския треньор Делио Роси, който по-късно пое Левски.

Ботев в царството на приказките

След емоционално и доста бойко представяне в Европа, отборът на Ботев заслужи добри думи с мачовете, които изигра през юли.

„Канарчетата“ без проблеми отстраниха албанския Партизани след победи с 3:1 и 1:0. Така Ботев Пловдив стигна до сблъсък с Бейтар Йерусалим, където шансовете първоначално изглеждаха малки.

Момчетата на Николай Киров обаче стигнаха до отличния резултат 1:1 като гости, който им позволи да мечтаят за още един отстранен съперник. В реванша Ботев отвя Бейтар с 4:0 и с общ резултат 5:1 се класира за третия кръг на втория по сила турнир в Европа, а там чакаше португалският Маритимо.

В първата среща Ботев не успя да вземе стратегически аванс и на стадион „Лазур” в Бургас срещата приключи без голове - 0:0. По-късно пловдивчани отпаднаха от Лига Европа след загуба с 0:2 в реванша.

Херо няма страх от дракони, пресуши Дунава на един дъх

Тимът на Дунав Русе пък приключи без успех второто си участие в европейските клубни турнири.

Казахстанският Иртиш Павлодар, с българския треньор Димитър Димитров - Херо начело, се оказа непреодолимо препятствие за русенци, които паднаха с 0:2 в реванша от първия предварителен кръг на Лига Европа, а преди това отстъпиха с 0:1 при гостуването в Казахстан.

В българското първенство:

Съставът на ЦСКА откри новия сезон в Първа професионална лига в средата на юли с равенството 1:1 със Славия.

Малко по-късно същия месец ЦСКА трябваше да преглътне поредното си поражение от Лудогорец. В голямото дерби от втория кръг в първенството шампионите от Разград надвиха „червените” с 1:0 в София.

Извън футбола също имаше доста емоции и то положителни:

Огромен успех за България, имаме финалист на световно по плуване

Григор се срина пред класата на Федерер

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров и се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Великобритания. Там първата ракета на България загуби с 0:3 сета от великия Роджър Федерер. Мачът между двамата на „Уимбълдън“ продължи час и 40 минути, а швейцарецът игра почти перфектен тенис за шестата си победа над Гришо.

Григор Димитров обаче се завърна в Топ 10 на световната ранглиста.

Официално: Григор отново е сред най-добрите

Футболният свят преживя голяма трагедия през юли:

Невръстният Брадли Лоуъри, чиято борба с рака докосна сърцата на милиони, издъхна след дълго боледуване.

Неописуеми сцени съпътстваха церемонията, с която шестгодишния футболен фен бе изпратен в последния си път. 

Респект: Неописуеми сцени за раздяла с Брадли