Обзорът ни за 2017 година продължава с месец юни. В началото на лятото и края на родното първенство, градусите на напрежението нараснаха до червено. Без съмнение голямото събитие в този период бе изваждането на ЦСКА от жребия за европейските клубни турнири и в частност Лига Европа. Може би за мнозина това не бе изненада и очаквано решение на УЕФА, но за феновете на тима от Борисовата градина и ръководните фактори на „Българска армия“, жигосването и отпечатъкът, който европейската футболна централа лепна на „армейците“ бе жесток. Може би най-вече заради начина, по който го направи.

Може би трябва да започнем оттам, че всичко започна още в самото начало на месец юни, когато неразбориите и неяснотата в Българския футболен съюз, като че ли предвещаваха какво може да се случи и какви могат да бъдат последиците за родните клубове, които имаха амбиции и мераци да се изявяват в Европа.

Още по темата:


Няма мърдане: Левски и Верея ще играят бараж за квотата в ЛЕ

Левски: Искаме директно в Европа!

Коментар: За кашата с баражите е виновен единствено и само БФС

А какво става с баража, ако някой не вземе лиценз?


ЦСКА си спечели правото на участие в турнирите, след като завърши на второ място в крайното класиране след Лудогорец и пред Левски. По правилник – третият в подреждането, трябваше да играе бараж за Лига Европа срещу седмия, с други думи един срещу друг трябваше да се изправят Левски срещу Верея Стара Загора.

Още на 1 юни Спортно-техническата комисия към БФС излезе с дългоочакваното решение и обяви, че такъв мач ще има. До този момент това не се знаеше със сигурност, тъй като ръководството на ЦСКА обжалваше решението на УЕФА от 29 май тази година, когато Европейската футболна централа обяви, че няма да издаде европейски лиценз на клуба от „Българска армия“ заради „промените в правната си структура през юни 2016 г., което е в противоречие с член 12 от CL & FFP и "тригодишното правило".

Още по темата:


УЕФА не допусна ЦСКА в Европа!


Това решение на УЕФА породи много спекулации и неяснота относно това, кои в крайна сметка ще бъдат окончателните участници от България в Европа и най-вече дали сред тя ще бъде ЦСКА. При потвърждаване на решението на УЕФА от май, означаваше, че мястото на „червените“, трябваше да бъде заето четвъртия в крайното подреждане, а именно Дунав Русе.

В същото време от русенския клуб, воден тогава от Веселин Великов, многократно обявиха, че спазват инструкциите и сроковете от УЕФА, за подаване на необходимите документи за Лига Европа.

Още по темата:


Дунав: Спазваме всички изисквания на УЕФА

В Дунав уверени, че ще играят в Европа, пратиха свой човек на жребия

Дунав се натресе на Херо в Лига Европа


От своя страна от Левски се възпротивиха и излязоха с няколко декларации срещу БФС, твърдейки, че са клубът, който трябва да заеме мястото на „нередовния“ ЦСКА и не трябва да играе бараж с Верея. Феновете на „сините“ дори призоваха клуба да не излиза във въпросния мач.

В крайна сметка той се състоя, а столичани го спечелиха драматично с 9:8 след изпълнения на дузпи. В редовното и продълженията мачът приключи при резултат 1:1.

Развръзката на абсурдната ситуация с неяснотата ще го има ли ЦСКА в Европа или не, дойде на 19 юни, когато бе насрочен самият жребий за Лига Европа или по точно казано пет минути преди него.

До този момент все още не се знаеше със сигурност дали от „Българска армия“ са обжалвали пред КАС решението на УЕФА от 29 май, с което бе обявено, че „червените“ не отговарят на изискванията. Впоследствие от БФС пък съобщиха всички имена на клубовете, получили лиценз, а странно сред тях бе и ЦСКА.

Така се стигна до 19 юни, когато няколко часа преди жребия от УЕФА обявиха разбивките и урните на всички тимове. „Червените“ фенове отдъхнаха с облекчение, когато видяха името на любимия си тим сред отборите участници в турнира.

Големият шок обаче дойде минутки преди същинското теглене на двойките. За ужас на ръководители и фенове на „армейците“, ЦСКА бе изваден от своя поток без никакво предупреждение, а на негово място се появи името на Дунав Русе.

Още по темата:


УЕФА отстрани ЦСКА от жребия за Лига Европа

Юристите на ЦСКА обясниха ситуацията с жребия

С кой се падна ЦСКА на жребия?


Тогава от УЕФА се мотивираха със своето писмо до Българския футболен съюз пот дата 29 май 2017 година, в което забранява на „червените“ да кандидатстват за европейски лиценз заради направените структурни промени в клуба. На база на получения лиценз от страна на Лицензионната комисия към БФС за участие в Европа и Първа лига, ЦСКА завежда дело срещу УЕФА в Спортно-арбитражния съд в Лозана. На предварителното изслушване в КАС на 16 юни, УЕФА потвърждава, че ЦСКА е редовен участник в европейските турнири. Въпреки това обаче, след изваждането на българския клуб от жребия на 19 юни, няколко дни по-късно – на 26-ти юни 2017 година КАС отказва да върне „червените“ в Лига Европа до окончателното приключване на делото, с което надеждите от „Армията“ за участие в Европа през сезон 2017/2018 се изпариха окончателно.

Какво предстоеше да се случи през месец юли ще разберете в утрешния ни обзор.

Весели празници!