Рафаел Надал спечели за трети път в своята кариера титлата на US Open, след като на финала победи Кевин Андерсън с 6:3, 6:3, 6:4 за 2 часа и 27 минут. Това е титла №16 от Шлема за испанския тенисист, който по-рано през годината триумфира на „Ролан Гарос“ в Париж. За четвърти път в своята кариера той спечели поне две надпревари от Големия шлем в календарната година (3 през 2010 г., 2 през 2008, 2013 г.) Това бе първи финал за Рафаел Надал на Откритото първенство на САЩ от 2013 година, когато победи на финала Новак Джокович. Рафа игра на много високо ниво през целия двубой и не остави никакво съмнение в превъзходството си.

Надал бе повече от категоричен в четвъртия си финал в Ню Йорк. Предишните му три финала са срещу Новак Джокович, побеждавайки сърбина през 2010 г., губейки през 2011 г. и отново печелейки през 2013 година.

За 31-годишния Андерсън това бе първи финал на турнир от Големия шлем.

На трибуните присъстваха много знакови фигури като Бил Гейтс, Тайгър Уудс и др.

Мачът започна много оспорвано. Андерсън срещна много сериозни затруднения още в първите си сервис геймове. Във втория южноафриканецът бе принуден да отрази две възможности за пробив, които се откриха пред Надал. Ситуацията се повтори при третото подаване на Андерсън, когато Матадора пропусна нови две възможности да пробие подаването на своя съперник. Все пак 31-годишният испанец успя да осъществи решителния пробив в сета в седмия гейм, когато поведе с 4:3. След това Рафаел Надал не само затвърди превъзходството си, но затвори сета с още един пробив за 6:3.

Кевин Андерсън бе принуден да рискува в опит да затрудни своя съперник, но в същото време южноафриканецът допусна много грешки, които улесниха задачата на Надал.

Във втория сет Рафаел Надал направи един единствен пробив в шестия гейм, за да поведе с 4:2. Това се оказа достатъчно за испанеца, за да реализира той още първия си сетбол и да спечели с 6:3.

Рафаел Надал направи нов ранен пробив в третия сет. Той проби подаването на своя съперник още в първия гейм на третата част, а след това испанецът затвърди преднината си, за да поведе с 2:0. В последния сервис гейм на Надал в мача, публиката се опита да го разконцентрира, но и това не помогна на Андерсън. Надал не успя да спечели финала още с първия си мачбол, но при втората възможност с атака - сервис-мрежа испанецът завърши финала с печелившо воле. В крайна сметка световният номер 1 в тениса спечели финала с 6:4 в третия сет.

Ключово за крайния успех на Рафаел Надал на финала се оказаха спечелените точки на втори сервис, които дадоха много сериозно предимство в мача на испанеца. В същото време Андерсън в нито един момент не успя да стигне до точка на пробив при подаванията на световния номер 1. 

Рафаел Надал бе изключително стабилен при разиграванията от дъното на корта. Испанецът демонстрира своята сила в дългите разигравания, а дори излизанията на Андерсън на мрежата не уплашиха Рафа. В деликатните моменти Надал не поемаше никакви рискове, а играеше на сигурно.

Най-добрият испански тенисист спечели първа титла на твърда настилка от 2014 година в Доха.

31-годишният испанец има баланс от 16-7 в решителните „мейджър“ битки.

По пътя към титлата на US Open Надал загуби само три сета. Испанецът спечели пета титла от началото на годината. След като през този сезон Рафа спечели за десети път "Ролан Гарос" и триумфира в Ню Йорк, той вече има 16 титли от Големия шлем, като пред него е само Роджър Федерер, който е с 19. Двамата си разделиха шампионските титли от турнирите от Големия шлем през тази година. 

Шампионът на US Open Рафаел Надал получи чек за 3,7 милиона долара.