Ботев Пловдив постигната своя мечтана цел през сезона и триумфира за четвърти път в историята си с трофея от Sesame Купа на България. Пловдивчани ликуваха с купата на страната, след като победиха във финала с 3:2 Лудогорец в зрелищен дуел, провел се на Националния стадион „Васил Левски“.

Пред около 13 хиляди зрители в столицата с този успех хората на Душан Керкез си осигуриха място в турнира Лига Европа през новия сезон, като носител на националната купа и официализира новината, че Левски няма да играе в европейските клубни турнири през новия сезон.

Мартин Секулич даде аванс на „жълто-черните“ в четвъртата минута, ала само четири по-късно Квадво Дуа попари радостта на пловдивчани. Отново Секулич беше точен за своя тим в самия край на първото полувреме, правейки 2:1. след отбелязването на гола пък вратаря на Лудогорец и юноша на клуба – Дамян Христов, се вряза в коляното на нападателя и на почивката беше заменен от Пламен Пепеляшев, който доигра срещата, докато Христов беше откаран в столична болница за прегледи.

Втората част започна страхотно за символичните гости, които след шеметна атака в 58-ата минута направиха резултата 3:1 в своя полза след гол на Уме Емануел. Влезлият като резерва Руан Крус направи 2:3 в 70-ата минута, а натискът на Лудогорец донесе нужния резултат дълбоко в добавеното време, след като Драгомир Драганов посочи дузпа за Лудогорец след преглед на ВАР заради фал на Антоан Конте срещу Диниш Алмейда. Зад топката застана Руан, който шутира изключително неточно и така поднесе трофея на Ботев.

Така, "канарчетата" спечелиха 50 хиляди лева от наградния фонд на турнира, докато загубилият Лудогорец ще прибере 32 хиляди лева.

Лудогорец vs Ботев Пловдив

източник: sofascore.com


startphoto.bg
47 снимки

Мачът започна страхотно за Ботев Пловдив, който откри резултата след само четири минути игра. "Канарчетата" изпълниха късо корнер, а Ивелин Попов центрира към Антоан Конте. Антон Недялков не успя да му противодейства и Конте стреля с глава, пращайки топката в мрежата на Лудогорец - 1:0 за Ботев.

Радостта на "канарчетата" трая едва четири минути, след като в осмата минута Лудогорец изравни резултата. Рик Джонатан даде извеждащ пас към Кайо Видал, който овладя елегантно в наказателното на Ботев. То направи така, че топката отиде на пътя на Квадво Дуа, който с левия крак прати топкаа между краката на Хидайет Ханкич.

Малко след това Рик Джонатан опита диагонален шут, но той не беше точен, а в 12-ата Дуа засече центриране отдясно, но и той не успя да отправи точен удар в тази ситуация. Ботев имаше изключителни проблеми при изнасянето на топката, а Лудогорец се възползваше от това и успяваше с високата си преса да краде дълбоко в половината на пловдивчани. Така в 17-ата минута след пас по земя Квадво Дуа беше изведен в полето на Ботев и стреля, но Йонас Там от "жълто-черните" го блокира.

След половин час игра Педро Нареси отправи много силен шут с левия крака, ала Ханкич изби в ъглов удар. След него пък Якуб Пьотровски беше оставен непокрит и стреля с глава с гръб, но не нацели вратата на "канарчетата". Лудогорец продължи да бъде по-дейният тим в центъра на столицата, а в 40-ата Антон Недялков шутира на два пъти опасно, но не успя да се разпише.

В последната минута на първото полувреме "жълто-черните" отново ликуваха. Ивелин Попов комбинира с Джеймс Ето'о, а тъмнокожият офанзивен футболист на символичните гости даде изящен извеждащ пас към Мартин Секулич. Нападателят тръгна навреме и стреля, матирайки Дамян Христов. Младият вратар се опита да предотврати гола до такава степен, че се вряза в коляното на Секулич и трябваше да получи дълго време медицинска помощ. След намесата пък се видя, че проблемите на Христов са в носа и лекарите на разградчани му поставиха тампони и в двете ноздри.

На почивката Георги Дерменджиев замени контузения Дамян Христов, а на негово място се появи четвъртия вратар и друг юноша на клуба - Пламен Пепеляшев. Той трявабеш да прави спасяване 33 секунди след подновяването, след като Мартин Секулич шутира по диагонала, но Пепеляшев спаси.

Пет след подновяването Педро Нареси стреля от границата на наказателното поле, но австриецът Ханкич спаси. При ответното нападение Ботев можеше да вкара трети гол в разградската врата. Мартин Секулич увлече Сонко Сундберг и Диниш Алмейда, което позволи на Ивелин Попов вдясно да отвори позиция. Нападателят пусна към ветерана, който стреля по земя, но не уцели вратата на Пепеляшев.

startphoto.bg
100 снимки

В 58-ата минута Ботев Пловдив реализира трети гол в срещата. Това стана след впечатляваща атака. Мохамед Брахими отне вляво в полиовината на Ботев след много тежка грешка на Сонко Сундберг. Брахими набра сериозна скорост с топка в крака отляво и вдигна главата и видя включилия се Уме Емануел, който с десния крак преодоля Пепеляшев за 3:1.

Лудогорец започна да владее чувствително топката и опитваше да създаде напрежение пред вратата на Ботев, което даде резултат в 71-ата минута. "Орлите" разиграха постепенно пред наказателното на Ботев Пловдив, като в крайна сметка топката беше пратена вляво към капитана Недялков. Бранителят даде пас по земя за резервата Руан Крус, който с красиво изпълнение намали пасива на Лудогорец до 2:3.

startphoto.bg
94 снимки

Десетина преди края Дерменджиев пусна в игра от пейката Тодор Неделев, а в 82-ата минута той можеше да порази родния си отбор, но ударът му от малък ъгъл не намери вратата на Ханкич. Малко след това шут на Неделев от фал прелетя много високо над пловдивската врата. В добавеното време на срещата Лудогорец осъществи масиран натиск и в самия край последва центриране пред вратата на Ханкич. След голямо единоборство топката беше изчистена смело напред от Ботев, но Драгомир Драганов беше привикан на ВАР-мониторите за фал на Антоан Конте срещу Диниш Алмейда. След кратко преразглеждане реферът посочи бялата точка за още по-драматичен финал. 

Зад топката застана Руан Крус, който стреля изключително неточно над вратата на Ханкич, а това беше и последното действие в срещата. Триумфът остана за Ботев Пловдив.

FT / ЛУДОГОРЕЦ - БОТЕВ ПЛОВДИВ 2:3

0:1 Конте 4', 1:1 Дуа 8', 1:2 Секулич 45', 1:3 Емануел 58', 2:3 Руан 71'

Рефер: Драгомир Драганов (Варна)

Стадион: "Васил Левски" (София)

ЛУДОГОРЕЦ: 67. Дамян Христов, 3. Антон Недялков (К), 4. Диниш Алмейда, 6. Якуб Пиотровски, 7. Рик Джонатан, 8. Клод Гонсалвеш, 9. Квадво Дуа, 17. Сон, 26. Ноа Сонко Сундберг, 30. Педро Нареси, 77. Кайо Видал

Резерви: 69. Пламен Пепеляшев, 5. Георги Терзиев, 10. Матиас Тисера, 14. Дени Групер, 18. Ивайло Чочев, 24. Оливие Вердон, 88. Тодор Неделев, 90. Спас Делев, 99. Руан Круз

Треньор: Георги Дерменджиев

БОТЕВ ПЛОВДИВ: 1. Хидайет Ханкич, 5. Йонас Там, 7. Мохамед Брахими, 9. Мартин Секулич, 10. Ивелин Попов (К), 15. Джеймс Ето’о, 17. Николай Минков, 19. Антоан Конте, 20. Антонио Перера, 31. Уме Емануел, 38. Константинос Балоянис

Резерви: 32. Матвей Игонен, 4. Ехидже Укаки, 16. Самуел Акере, 18. Димитър Папазов, 28. Янис Карабельов, 30. Лъчезар Балтанов, 40. Кристиан Нвачукву, 42. Ивайло Видев, 79. Атанас Чернев

Треньор: Душан Керкез