Финалът за Купата на България заслужава коментар. Заслужава го заради всичко това, което се случи на терена, но най-вече заради това, което стана на трибуните. Да! В историята ще остане едно – Носител на Купата на България за сезон 2013/2014 е Лудогорец. Другите събития може би ще бъдат забравени след известен брой години. Трябва обаче да разгледаме отделните аспекти от този мач, които оказаха своето влияние.

Футболът

Със сигурност, чисто спортно-технически, двубоя между Лудогорец и Ботев няма да остане в историята като някакъв титаничен финал с много качествен футбол. По време на минутите, в които все пак се игра на преден план бяха нервността и нарушенията, които в определени моменти граничеха с грубост. Липсваха красивите комбинации и атаки. Слаб мач от чисто футболна гледна точка, в който заслужено победи по-класния отбор, който повече търсеше успеха.

Лудогорец

Шампионите постигнаха наглед рутинна победа. Със сигурност потенциалът на „орлите“ е доста по-голям от показаното на стадион „Лазур“. Самият мач вкара играта на Лудогорец в рамки, които не са много по вкуса на разградчани. Въпреки това футболистите на Стойчо Стоев стигнаха до успех. Успех, който не е и от най-значимите за отбора в последните няколко години – просто поредната купа.

Ботев

Този финал бе за „канарчетата“. Еуфорията, тръпката, очакването на двубоя, феновете, жаждата за някакъв трофей. Всичко това бе за Ботев. Футболистите на Станимир Стоилов бяха длъжни да направят всичко възможно да вземат трофея. „Жълто-черните“ обаче изиграха слаб мач. Без голово положение, без идея в играта с изритани напред топки. С една дума – адски неправилен футбол. Пловдивчани разполагат с много класни футболисти, но те трябва да започнат да играят футбол. Изводите от показаното си остават за спортно-техническия щаб.

Реферът

В последните две години Георги Йорданов изсвири всички по-напечени дербита в България. Вчера обаче не бе един от силните мачове на Йорданов, както и на неговите колеги. Двата отбора също затрудниха съдията с непрестанните нарушения и накъсване на играта. Йорданов допусна доста досадни грешки – къде от разсеяност, къде от умора или напрежение. В определени ситуации ощети Ботев, в други Лудогорец. „Канарчетата“ претендират за нарушение при попадението на Безяк. От Лудогорец също могат да бъдат недоволни. При гледането запис с необходимите повторения ще станат ясни доста неща, които правят атаката на Станимир Стоилов срещу съдията най-малкото не на място. Да! Това не бе денят на съдията, но тенденция нямаше.

Йорданов (като бройка) допусна повече грешки във вреда на Лудогорец, от колкото във вреда на Ботев. А по принцип оправданията със съдията, след такава продукция на отбора, издава само едно - безпомощност.

Съдбата

Съдбата също има своя пръст, колкото и глупаво да му се вижда на някой. Всичко лошо за Ботев започна от бутафорните фланелки с надпис „Финал“ след двубоя срещу Локомотив София, които не отиват на отбор с историята на „канарчетата“. Преминем през информацията за шампанско в автобуса, с който футболистите тръгнаха за Бургас. Стигнем до други информации свързани с подготвяните в Пловдив грандиозни тържества. Апогеят дойде с фойерверките, които гръмнаха в 58-ата минута, а след минутка Лудогорец отбеляза. В Ботев трябва да знаят, че поговорката „Не казвай хоп, преди да си скочил“ важи в пълна сила във футбола. Който не вярва да си припомни миналогодишния край на футболното първенство.

Полицията

Абсолютно неадекватно поведение на органите на реда. Най-ясно си пролича в момент, в който запалянковците на Ботев даваха ясни индикации, че ще нахлуят на терена, а униформените стояха мирно и бездействаха. А как бе допусната пиротехниката? Въпрос отново в градинката на МВР.

Феновете

Стигаме и до тях. Оставихме ги за финал, въпреки че снощи те бяха в светлината на прожекторите, но в негативен план.

Запалянковците на Лудогорец не бяха много, даже трябваше да са доста повече на база радостта, която им донесе отбора през последните 3 години. Дали е пренасищане или нещо друго няма значение.

По-сериозно внимание ще обърнем на бултрасите. Този път феновете на Ботев попречиха на отбора и това е факт. Изцепките по трибуните не позволиха на футболистите на терена да мислят за футбол, а трябваше да играят ролята на сини каски. Това, което се случи сложи петно върху „жълто-черната“ публика. Петно, което ще се помни дълго. Не случайно думичката „СРАМ“ днес е често срещана във форуми и социални мрежи. Тя се използва най-често в комбинация с „ПЛОВДИВЧАНИН“. Феновете на „канарчетата“ се изложиха. Сега трябва да стискат палци и да се молят Цветан Василев да им прости, защото те се подиграха и него. В момента той строи модерен стадион насред Пловдив. Той също ли ще бъде подпален, когато бултрасите решат, че не им харесва случващото се на терена или извън него? Босът на пловдивчани от рано трябва да прекъсне абсолютно всякакви опити фенове да кадруват в Ботев и да се месят в клубните дела. След вчера те трябва само и единствено да подкрепят отбора без никакви други претенции и да си припомнят къде щяха да бъдат, ако човекът, когото вчера изнервиха, не се бе захванал с идеята Ботев Пловдив.