"Оптимист съм за България. Страната ви е в много удобна позиция за домакин на Европейско първенство по футбол през 2020 година", сподели в интервю Томаш Захорски, един от главните координатори по организацията на Полша за Евро 2012.

Захорски бе на кратко посещение в България, в което представи презентация за сегашното състояние на подготовката на Полша за форума, чийто ко-домакин е Украйна. Според поляка, въпреки информациите за сериозно закъснение в приготовлението на страната за домакин, нещата ще бъдат свършени в срок и няма опасност от отлагане на турнира. Освен това той изказа мнение, че България може да домакинства за домакин на Евро 2020. Както е известно, преди време шефът на БФС Борислав Михайлов заяви, че страната ни може да издигне съвместна кандидатура с Румъния за домакин на форума след 9 години.

Ето и пълното интервю на БГНЕС с г-н Захорски:

- Каква е точно Вашата позиция?

- Аз съм един седемте национални координатори, отговорни за главните точки по организацията. Отговарям за различни правни въпроси.

- Чухме за някои закъснения по подготовката, как ще коментирате това?

- Нормална част от целия процес е това, че някои инвестиции имат закъснения. Но те не са фатални. Националният стадион трябваше да бъде завършен през август, но имахме някои предизвикателства и ще го отворим през октомври. Решението да забавим откриването му беше много отговорно, но искахме да го завършим както трябва. Много безопасен стадион. Много пари са дадени за него и трябва да се отнасяме отговорно. За пример, Португалия и ЮАР завършиха стадионите си 1-2 месеца преди турнира. Ние ще ги завършим 8-9 месеца преди турнира. Все още имаме цяла година. Много работа трябва да се направи. Но не е точно да кажем, че има проблеми.

- Какво ще кажете за пътищата, които се строят в страната. За тях също се чу, че има забавяне?

- Има проблем само с един път между Варшава и един от средните градове. Става дума за 50 километра. Той трябваше да бъде построен от китайци. Но има проблем. Това няма да повлияе на турнира. Естествено, по-добре е да има път, отколкото да няма. Но това няма да повлияе на турнира. Евро 2012 за нас е да направим голям цивилизационен скок. Строим нови пътища, летища, стадиони. Но не можем да кажем, че ако не построим 1-2 пътя, че ще бъде проблем. Просто ще имаме друг план за транспорта. Ще молим шофьорите да минат по други пътища.

- Ще има ли финансови наказания за това?

- Ще има финансови наказания за китайците и това е нормално.

- Значи казвате, че наистина няма проблеми по организацията на турнира?

- Не обичам думата проблем, а предизвикателство. При такъв турнир винаги има предизвикателства. Но няма проблем, който не може да бъде решен. Контролираме нещата. 80 процента от инвестициите за Евро 2012 вървят по план. За останалите имаме затруднения. Но това не е нещо, за което се паникьосваме. Имаме една година.

- Чухме и за проблем с аварийните стълби на националния стадион и това, че трябва да бъдат сменени.

- Националният стадион е много модерен. Има проблем със стълбите. Но бе подписано ново споразумение със строителната компания и те ще бъдат сменени. Мисля, че е хубаво, че този стадион е контролиран и следен добре. И е хубаво, че проблема се открива сега, а не след две години, когато стадионът ще е завършен. Когато строим толкова голяма конструкция, се появяват предизвикателства. Но те не са уникални и могат да бъдат преодолени.

- Ще има ли все пак контроли на този стадион преди Евро 2012?

- Беше предвидена контрола Полша - Германия през септември, но тя бе отложена. Искаме да завършим по най-добрия начин стадиона. От ноември нататък, когато ще бъде открит, ще има доста тест-събития. Футболни мачове, концерти, други културни мероприятия. Стадионът има покрив и може да бъде използван за много неща.

- Ясно е, че България изостава от Полша в доста аспекти. Какво трябва да направим, според Вас, за да успеем също да станем домакин на Европейско първенство?

- Мисля, че е дълъг процес. Ние кандидатстваме от 2005 година. Вече 6 години. Трябва да сте много решени, да вярвате, че можете да го направите. И щом получите възможността да домакинствате, хубавото е, че имате установена дата, надявам се юни 2020 година, за която трябва да направите определени неща. Не може да кажете `Ще закъснеем, ще отворим тоя път догодина, вместо сега`. Имате и ФИФА като страхотен мотиватор. Всеки обича футбола и следи какво правиш. Всеки е мотивиран да покаже на света, че страната му е готова за домакинството на такъв турнир. Доста инвестиции са направени, много средства са похарчени. Ние се подготвяме за Евро 2012 в положение на финансова криза. Ако нямаше Европейско първенство, много пари щяха да са похарчени за други неща. Много от инвестициите обаче ще помогнат на икономическата ни ситуация. Трябва да сте мотивирани, да имате планове. Затова първо планирайте, защото така ще знаете какво трябва да правите. България е член на ЕС и има някои добри бази за растеж. Аз съм много оптимистично настроен за тази възможност. 9 години са много време, можете да направите всичко, в много удобна позиция сте.

- Какъв е бюджетът ви за Евро 2012?

- Имам много инвестиции, свързани с Евро. Летищата, стадионите, пътищата. Ще ги направим и без това. Но за по-дълъг период от време. Но общата инвестиция е около 25 милиарда евро. Това е голям бюджет. Но ние инвестираме и в страната. Един от факторите да имаме Европейско първенство е да модернизираме страната за 2012 година.

- Все пак ще има и финансови плюсове от това домакинство.

- Мисля, че финансовите печалби са два вида. Директни и индиректни. Ще има туристи и това е директна печалба. Индиректната е, че хората ще виждат Полша по-добре, като по-добра страна, туристическа, модерна. И ще идват догодина на почивка, да правят бизнес тук. Правим така, че Полша да изглежда още по-развита след Евро 2012.

- Разбрахме, че сте футболен фен. Познавате ли някой български футболист?

- Знам, че Лотар Матеус е треньор на националния ви отбор. Мисля, че наскоро полски клуб купи българин, Мицански. Сега той играе в Кайзерслаутерн. България бе страхотен футболен отбор през 90-те със Стоичков и съотборниците му. Помня как ги гледах. Държа си кръстосани пръстите за вас. Вероятно няма да играете в Полша, но все пък си кръстосвам пръстите.