„Отборът на надеждата“, който ще представя България на Световното първенство по футбол за бездомни се сдоби с още един спонсор. Бензиностанции ЕКО ще осигурява гориво и превенция на пътя на тима, който е съставен от младежи в неравностойно социално положение. Компанията стана партньор на проекта Homeless World Cup Bulgaria, след като страната ни получи правото да участва в десетото издание на първенството в Мексико през октомври 2012 г.

В навечерието на Коледа, спонсорът организира празничен обяд за футболистите от София, които вече тренират усилено. Събитието се състоя на 21 декември.

Осем футболисти ще представят България на световното първенство за бездомни. Те ще бъдат селектирани сред близо 70 момчета и момичета от София, Пловдив и Варна от посланика на инициативата Димитър Пенев. Проектът Homeless World Cup стартира през 2003 г., а България се включва в него за първи път.

На обяда с младежите от „Отбор на надеждата” присъства и мениджърът на детско-юношеската школа на „Левски” Божидар Искренов, който сподели с тях интересни случки от своята кариера и им вдъхна увереност.

„Футболът е социален феномен. Той възпитава много качества в играчите, които им помагат да се интегрират по-лесно в обществото. Освен това е най-популярният спорт и има невероятното свойство да фокусира общественото внимание върху хора, които до скоро може да не са имали никаква надежда за положителна промяна в живота си”, коментира Искренов.

Световното първенство по футбол за бездомни е уникална инициатива, която има за цел да допринесе за социалната интеграция на бездомните хора по света, като ги насърчава сами да променят живота си чрез футбола. Идеята за него е на Мел Йънг, а партньори на инициативата са спортният гигант Nike, европейската футболна централа УЕФА и фондация Telmex. До момента инициативата е достигнала до над 200 000 бездомни хора, а проучванията показват, че около 70% от игралите в турнира впоследстиве са променили живота си чрез започване на работа, образование, намиране на дом и др.