Футболните ветерани и деятели на ПФК Спартак Варна излязоха със своя декларация и на специална пресконференция обясниха какво искат и как мислят да помагат за оцеляването на клуба. Присъстваха шефът на ветераните в Спартак Антон Фажев, легендата на Спартак от близкото минало Живко Господинов, изпълнителният директор на ОСК ЖСК „Спартак” Иван Иванов и бившият рефер Хугас Месропов. Те конкретно обявиха, че вече е създаден Обществен комитет, който ще търси начин за спасяването на ПФК Спартак Вн.

Предвидени са срещи с кмета на града Кирил Йорданов, както и с други представители на Общината с цел спасяването на клуба, въпреки че варненската Община и кметът многократно са помагали на клуба, както финансово, така и организационно. „Ние излизаме явно пред вас и казваме какво искаме. За разлика от нас обаче, фен-клуб „Соколи” са анонимни. Ясно ни е, че нещата, които те публикуват са дирижирани от други „хора” и имат други цели. За нас е важно да покажем, че Варна има нужда от 90-годишния ПФК Спартак Варна. Готови сме на разговори с всеки, който мисли в тази посока”, заявиха на пресконференцията днес представители от Обществения комитет.

Съвсем скоро ще бъде обявена и специалната програма за спасяването на варненския Спартак.

Ето и Декларацията, разпространена днес от Обществения комитет, който ще се бори за спасяването на ПФК Спартак-Варна:

ДЕКЛАРАЦИЯ

В края на отминалата седмица беше разпространена декларация, изразяваща мнение за трагичното актуално състояние на варненския футболен клуб „Спартак”. Дотук - нищо лошо, защото всеки организиран или неорганизиран привърженик на клуба, има право на мнение. Авторите на декларацията, обаче, представящи се като членове на фенклуб „Соколи”, не са успели да прикрият очевидния поръчков стил на писанието си. Това е нашето мнение. Целта на съчинението е ясна, но по-важното е, че от него не става ясно как да се помогне на изпадналия - за пореден път – в беда отбор.

Затова, нашата декларация, освен отговор на вече разпространената от „Соколи”, е обръщение към истинските фенове на „Спартак” и към гражданите на Варна.

Първо, адресът на декларацията им е неточен – кметът и община Варна. Защо? Ами, нали тъкмо кметът Кирил Йорданов, още през 2003 г., пое личен ангажимент и стори всичко необходимо, за да запази живи и двата клуба? Осигурени бяха и консумативите, и храненето, а накрая и „Спартак”, и „Черно море” получиха и база от общинските активи. Всичко, което беше предоставено на единия клуб, получи и другият. Огледално отношение! Кой би се наел да оспори това днес?

Второ. С просто око се вижда, че към този час съдбите и резултатите на двата клуба са различни. Според нас, последният, който носи вина за това положение е кметът Йорданов, който през 2003 г. им осигури равен старт след падението. Категорично се обявяваме против това внушение!

Трето. Според нас, вината за днешното състояние на „Спартак” е вътре в клуба. В чии ръце попадна собствеността на клуба? Как тя беше управлявана и употребена? Как в спортно-технически план беше ръководен клуба? Какъв беше приносът на представителя на Общинския съвет в ръководството на „Спортен комплекс „Спартак” АД? Все въпроси, на които – и до днес, никой от ръководството не е дал отговор. А феновете и гражданите на Варна имат право да го получат!

Красимир Зафиров
ЖивкоГосподинов
Антон Фажев
Благой Калфов
Хугас Месропов
Божидар Ставрев
Кирил Пандов
Иван Филипов
Николай Станчев
Златин Михайлов
Косьо Костадинов

Подкрепени от:
Ивайло Маринов
Иван Иванов - ЖСК „Спартак”
Росен Добрев - Хандбален клуб „Спартак”