Кметът на Враца инж. Николай Иванов, който е и председател на УС на ПОФК Ботев Враца обяви, че смяната на старши-треньора Адалберт Зафиров е била единственото възможно решение пред него в ситуацията, която се намира отбора – 13-о място в Б група и реална заплаха за изпадане сред аматьорите наесен.

"През последните години през отбора преминаха доста треньори – на всеки 3-4 месеца идва нов с нови играчи и нова селекция. Аз не съм участвал в избора на нито един треньор, това не е работа на председателя на управителния съвет, а на спортно-техническото ръководство, чиито решения съм утвърждавал. Категорично отказвам да поема вината за тези решения … Моята задача беше да се осигури финансиране на клуба и мисля, че в тази част клубът е изряден. Бихте ли ми казали в кой професионален клуб в средата на април са раздадени заплатите за месец март? Малко са нали?! В Ботев Враца това е факт..", заяви Николай Иванов и добави:

"Закъсняла или не смяната на Зафиров беше логична, тъй като той не изпълни задачата, заради която беше назначен. Мнения може да дава всеки, решенията ги взимам аз и прецених на почивката на мача срещу Локомотив Горна Оряховица, че трябва да се направи промяна.”

Шефът на врачанския футболен клуб и кмет на града призна, че шансовете за оставане в Б група са илюзорни, но и че е била необходима промяна. Той поиска оставката на Зафиров и върна в клуба на работа Илия Вълов, който заедно с Емил Маринов и Тодор Гарев ще трябва да вадят „горещите картофи” още тази събота срещу кандидата за елита Пирин”насред Благоевград. Въпреки очертаващия се провал на мисията „Оставане в Б група”, Николай Иванов се зарече и занапред местни футболни специалисти да водят отбора и да се осланя само на възпитаници на школата на Ботев. Подобно ще е отношението и към работата в детско-юношеската школа:

"Видя се, че ако продължаваме да разчитаме на наемници срещу доста високи за стандарта на живот, който водим в региона, доникъде няма да стигнем. От 1 година говоря, че е нужна рязка промяна в работата с децата и юношите. Всичко губи смисъл, ако разчитаме на хора отвън, които идват единствено заради финансовия си интерес, без да имат духа на ботевци и да горят в мача!" 

Кметът напомни, че един от най-големите таланти в българския футбол в момента – Божидар Краев, е продукт именно на ДЮШ на Ботев Враца, което доказва, че във Враца и региона се раждат и в момента таланти.

Градоначалникът допълни, че е изпълнил задачата си на председател на УС на ПОФК Ботев, която е била да осигури финансирането на клуба: "Абсолютно сам се справях с тази задача от 4 години насам. Заявявам, че ако не са усилията ми, Ботев отдавна нямаше да го има. Така е, защото срещам голямото разбиране на членовете на общинския съвет. За съжаление парите по това направление са единствените, които влизат реално в клубната каса!"

В заключение кметът на Враца призова футболистите на Ботев да се стегнат и да заслужат с игра на терена заплатите, които получават: „Надеждата умира последна, макар че имаме само теоретични шансове за оставане в Б група. Няма да се предаваме… Ако изпаднем, няма да правим трагедии, защото животът продължава. Нека футболните фенове си спомнят, че на стадион „Христо Ботев” кипи грандиозен ремонт, който не е правен никога досега. До момента са инвестирани 2 200 000 лева, а чакаме и още средства да влязат като подобрения в базата, за да може Враца да разполага с едно прекрасно спортни бижу”, допълни кметът на Враца Николай Иванов.