Родопа (Смолян) ще научи съдбата си на 10-и август, за когато е насрочено Общо събрание на клуба. Съществува вариант Родопа да се обедини с аматьорския отбор от града Смолян 2000, който се състезава в регионалната група. Така новосформираният клуб с обединени усилия да се бори в Източната Б група.

В същото време от Родопа са изпратили писмо в БФС с молба да им бъдат отложени първите две срещи. Идеята е мачовете да се изиграят след 10-и август, когато ще се проведе Общото събрание и ще има повече яснота за съдбата на клуба. По програма Родопа започва като домакин на Спартак (Пловдив) на 8-и август, а седмица по-късно трябва да гостува на Спартак (Варна). Надеждите, че общината ще подаде ръка на футбола в града бяха охладени от кмета Дора Янкова, която гарантира, че пари ще има само за детско-юношеския футбол.

Представителният отбор обаче трябва сам да си гарантира финансирането. Ако Родопа не започне участието си в Източната Б група, то дивизията най-вероятно ще остане с 14 състава. Локомотив (Стара Загора) вече официално обяви, че няма да продължи съществуването си, а Бенковски (Бяла) отказа да заеме вакантното място.