В Спартак изразяват готовност да се предложи на публично обсъждане въпросът за превръщането на клуба в акционерно дружество. Това разкри на пресконференция днес Янко Станев.

„Днес се навършват 3 години от деня, в който заедно с група приятели и фенове на Спартак изготвихме декларация, в която се опитахме да положим началото на решаването на кризата в Спартак. През май месец  2008-а година клубът бе в тежка финасова икономическа  и структурна катастрофа.  Спортният комплекс с над  1 600 000 задължения, футболният клуб с над 4 000 000” с тези думи Янко Станев започна пресконференцията, на която направи анализ на ситуацията в клуба последните 3 години.

„С помощта на скромен финасов екип създадохме един антикризисен план.  В него имаше 2 елемента. Спортният комплекс да бъде оздравен, да бъдат платени дълговете му , за да може да се стъпи във владение, т.е. да се намери инвеститор, който да поеме изпълнението на основната дейност на спортния комплекс,   построяването на обектите и осмислящи неговото създаване. Към 31.12.2008-а година първата задача бе изпълнена, а към 1 май 2009 беше изпълнена и втората. Благодаря на Пламен Стилянов, който се оказа единственият  инвеститор в тази тежка икономическа криза готов да поеме ангажименти по тази оздравителна програма. Условието на г-н Стилянов да поеме тези ангажименти беше само едно-аз да помагам. И аз до ден днешен спазвам това условие. Моето условие беше да не ръководя. Всичко, което е построено в рамките на този план го виждате”, разказа още Станев.

В антикризисния план от инициативния комитет е имало един много спорен въпрос – този за реформата в клуба. Имало е две положения. Едното е било клубът да продължи да съществува с тези дългове, което рано или късно е щяло да доведе до обявяване на клуба в несъстоятелност .  Другото е било клубът да бъде реформиран. „Всички бяха съгласни, с това, което говорихме, но никои не искаше да поеме отговорността. Поех я аз, по-късно г-н Стилянов”, Каза Станев.  Целта на реформата е била спасяването на футболния отбор. Решението да се гради отново е било трудно, но единственото възможно. Клубът е бил трансформиран и се е започнало на чисто. „Пътят на Спартак по тази програма е ясен от В в Б, от Б в А група”, каза още Станев, като бе категоричен, че съдбата е направила от него водач в Спартак. Той не смята, че края на проекта Спартак за него е дошъл, защото нямайки пост, не вижда от какво трябва да се откаже.  Станев заяви, че имат готовност  да се предложи на публично обсъждане въпросът футболният клуб да се превърне в  акционерно дружество.

Той изрази надежда, че след 2 години „Спартак” ще има нов терен и осветление и смята, че ще му отива да е най-хубавият стадион във Варна.