Петър Хубчев напусна „Черноморец-Поморие” след 2 години на кормилото на тима. Старши треньорът и помощникът му Левон Апкарян продължават кариерата си в „Ботев” /Пд/.

Под ръководството на Хубчев поморийските „акули” направиха фурор с класирането си през 2010 г. на финал за купата на България, в който загубиха от елитния „Берое” с 0:1 в последните секунди, а този сезон младият отбор извоюва промоция в „А” група.

На раздяла шефовете на „Черноморец-Поморие” подариха на Хубчев и помощника му Апкарян картини и кошници цветя в знак на благодарност за добре свършената работа. Всички в Поморие остават с отлични спомени от треньорския тандем. Това беше и поводът да потърсим Петър Хубчев за обобщително интервю относно двете години, прекарани край морето.

Г-н Хубчев, поздравления и адмирации за извоюваното влизане в „А” група с отбора на „Черноморец-Поморие”, който обаче напускате в посока „Ботев” /Пд/. Удачен вариант за адаптация ли беше Поморие след дългите години работа в Германия?

Според мен беше най-удачният, тъй като нямаше напрежение в работата, не играехме за точки, за класиране. Радвах се на спокойствие. В началото имаше малко напрежение, затова че изиграхме няколко мача като наказани навън и загубихме, въпреки че не играхме лошо. Липсата на точки породи малко притеснение в самите момчета, но после нещата си дойдоха по местата, след като почнахме да печелим.

А в битов вариант доволен ли бяхте? Все пак има огромна разлика между стандартите в Германия и България?

Аз не съм чул през годините някой външен човек, който е минал през Бургас, било то футболист или функционер, да е имал забележки от битовите условия. Всичко беше перфектно.

С какви чувства си тръгвате от „Черноморец-Поморие”?

Това са малко сантиментални въпроси и сега трябва да вадя плакатите и лозунгите. Тук могат да се използват стандартни отговори. С какви чувства мога да си тръгвам при положение, че първата година играхме финал за купата на България, а сега постигаме такъв успех с влизането в „А” група? То се подразбира. Но просто си тръгваш и толкова. Аз много много не обичам сбогуванията и големите приказки. В нашата професия я има често тази смяна, така че трябва да се приема като нещо нормално.

Как успяхте така бързо да сглобите боеспособен отбор, въпреки че разполагахте с изключително млади футболисти, а и нямахте време за собствена селекция?

Може би голямото предимство беше това, че нямаше напрежение, играехме заради самата игра. Формулата този отбор да играе в „Б” група според мен беше най-удачната. За такива млади момчета вариантът да играят в мъжкия футбол беше най-доброто и е най-доброто. В Германия се практикува подобен модел. Там има определено ниво, до което могат да играят тези отбори. Мисля че при нас „Б” група е перфектното ниво за младите момчета, за да се сблъскат още рано рано с мъжкия футбол и малко по-твърдите единоборства, да видят за какво става въпрос. Успяхме, но успяха най-вече футболистите. Може би попаднахме на добри характери. Без да са най-големите таланти в България, те се сработиха доста сериозно през тези две години и заслугата е изцяло тяхна. Успяха до голяма степен да се представят във всички мачове като колектив, като приятели и да се борят само за победата. Е, имало е малко проблеми, малко разправии, но къде ги няма, във всяко семейство ги има.

Видели сте много във футбола. Научихте ли нещо ново от 2-годишния си престой край морето?

Човек се учи, докато е жив. Научил съм нещо, видял съм нещо, но ще го запазя за себе си.

Кое от постиженията Ви е по-скъпо - финалът за купата на България през 2010 г. или настоящата промоция в „А” група?

Трудно ми е да преценя, но и двете постижения са достатъчно стойностни. Класирането на финала за купата само по себе си е доста сериозно постижение. Сега успяхме в баражите от второ към първо ниво, което също не е за подценяване.

Какво ще остане най-трайно като спомен в съзнанието Ви от времето, прекарано на кормилото на „Черноморец-Поморие”?

Много неща ще останат. Завършваме както трябва този сезон и можем да говорим само хубави неща. Имало е и негативи, но къде ги няма. Сега ми е трудно да кажа точно какво ще остане в съзнанието ми. Може би морето.

Може ли да очакваме трансфери на играчи от „Черноморец-Поморие” в „Ботев” /Пд/?

Мисля, че не. Аз имах уговорка още с предишния треньор на „Черноморец-Бургас” Георги Василев, имам и сега, разбрал съм се и съм казал на ръководителите там, че аз футболист няма да взимам насила и няма да открадна никой. Знаете какво е положението сега, първо трябва да се селектират футболистите за „Черноморец-Бургас”, след това въобще не е ясна съдбата на отбора на Поморие и аз не искам да се набърквам, за да не кажат после, че съм откраднал футболисти, че съм взел някой насила или по втория начин. Мисля, че на този етап няма да има такъв трансфер, макар че като футболисти и най-вече като характери тези момчета могат да играят доста добре и на по-високо ниво, ако продължават да работят в същия дух.