Новият Нефтохимик ще се появи официално на футболната карта на България на 14 юли на Общо събрание, на което сегашният Атлетик Бургас ще смени името си.

Пълното название на новия клуб ще бъде ФК Нефтохимик 1986 и той ще се състезава в Югоизточната В група, съобщи за БТА бъдещият изпълнителен директор на клуба Милен Георгиев.

Отборът ще играе домакинските си мачове в квартал Долно Езерово, но плановете са до края на календарната 2009 година да бъде получен парцел за строеж и да започне да строи собствена база в рамките на града.

Спонсори на отбора ще бъдат строителните бизнесмени Мартин Дяков и Георги Танев, като Дяков най-вероятно ще поеме и президентския пост.

Бившият старши треньор на Нефтохимик и Нафтекс - Димитър Стойчев, ще бъде наставник на Нефтохимик 1986.

Първата тренировка е насрочена за 13 юли, а ден по-късно е и Общото събрание.

Атлетик Бургас за две години от създаването си стигна от Б регионална група до Югоизточната В група, след като спечели и междуобластните квалификации.

„Нашият отбор имаше съвсем други амбиции, но след като така се развиват нещата, сме длъжни да се намесим и да спасим идеята. Няма да казвам какви са ни целите и амбициите. На всяка цена трябва да играем приятен и хубав футбол, а като класиране в първата година до 7-о място в Югоизточната В група. Сигурен съм, че на първия домакински мач в трета дивизия ще дойдат поне три хиляди души”, каза още Милен Георгиев.

Собственикът на Черноморец Бургас Митко Събев е прехвърлил със специален договор на новия Нефтохимик клубните цветове, емблемата и нематериалните активи- успехи, сребърните медали и двете купи на ПФЛ, както и европейските участия, съобщи Георгиев.

Така идеята е ФК Нефтохимик 1986 да стане правоприемник на стария ПФК Нефтохимик, който през 2000-ата година беше преименуван на Нафтекс.

Както е известно, вчера официално ПФК Нафтекс беше закрит, а на неговото място беше създадено странното формирование Черноморец-Поморие.

Черноморец-Поморие ще бъде сателитен клуб на Черноморец Бургас и ще заеме мястото на Нафтекс в Източната Б група. В него ще играят основно млади играчи на акулите, а също така и доста от футболистите, които имаха договори с Нафтекс.