Три отбора от Б група са заплашени с изваждане от  професионалния футбол заради непокриване на изискванията за  лиценз, съобщиха от БФС днес.

Човек от високите нива на управата на централата каза пред БТА, че въпросните отбори са Любимец,  Пирин (Гоце Делчев) и Нефтохимик (Бургас)- все изпаднали от А  група през миналия сезон.

Отделно от това победителят в Североизточната В група  Бенковски (Бяла) е изпратил официално писмо, с което се отказва  от участие в Б група за новия сезон. Най-ясна изглежда засега съдбата на Любимец, който  най-вероятно няма да развива професионална дейност. Собственикът на клуба Атанас Сталев се премести в Хасково и вече е част от  управата на новака в елита.

Така той ще прекрати финансирането  на Любимец. Пирин (Гоце Делчев) и Нефтохимик пък имат срок до утре в  края на работния ден, за да представят доказателства, че се  справят или са уредили изчистването на проблемите си. И двата  клуба имат да погасяват финансови задължения, като в допълнение  Нефтохимик трябва да предостави и сключен договор за ползване на лицензиран стадион.

Групата ще бъде попълвана с отборите, заели 2-ите места в  четирите В групи, стана ясно още днес. Те ще бъдат канени на  базата на нивото на организация, което имат и на стабилността,  за да не се откажат по средата на сезона.

Ако обаче Б група не  може да бъде попълнена и с тях, по-нискокласирани отбори в  четирите регионални трети дивизии няма да бъдат търсени. Кандидат номер 1 в момента е Локомотив (Горна Оряховица),  който завърши 2-и на Северозапад. Големият коз на клуба обаче е  политическа подкрепа от много високо ниво на човек от едно от  силовите министерства. Неслучайно в железничарския град вече две седмици се подготвят за завръщането си в Б група.

Мастер (Бургас) също ще бъде поканен за попълване на втора  дивизия, както и Септември (Симитли), играл под името на Перун  (Кресна), и Светкавица-Търговище. Мълниите обаче финансово нямат друга подкрепа, освен от общината, и не е известно дали ще  отговорят на изискванията. Септември (Симитли) може да се  завърне в професионалния футбол след един сезон изгнание, ако  плати съдийските такси за мачовете във В група, които не са  изчистени.

Интересен е казусът с Мастер (Бургас), за когото вчера беше  обявено, че се влива в Нефтохимик. Червено-белите от Бургас  обаче може и сами да попаднат вече в професионалния футбол. Още едно обединение може да се роди до дни. То е между Ботев (Гълъбово), също с доста затруднения, и Верея (Стара Загора).  

За да бъде преместването на Верея от В група едно ниво нагоре,  трябва да има проведени Общи събрания на двете дружества, които  да решат създаването на едно ново и включването му в Б група на  мястото на Ботев (Гълъбово). Първоначално жребият за първенството във втория ешелон  трябваше да бъде теглен на 26-и юни, но днес БФС го премести за  1-и юли именно заради уточняване на ситуацията около доста  клубове./БТА