Илиан Илиев взе решение да остане в Берое и ще води отбора и през следващия сезон в А група. За „Beroe Online” Илиев сподели, че трудно ще бъдат привлечени чужденци в отбора през летния трансферен прозорец.

- След предишната среща миналата седмица получих предложение, което обсъдих със семейството си. На срещата си казахме доста неща, защото през миналата година между мен и доста хора от ръководството имаше някои недоизказани неща, което ме подтикна след мача с Любимец да кажа някои истини. Тогава от една страна го направих, за да прехвърля и цялото напрежение върху мен, за да не се критикува отбора и да се работи през седмицата спокойно. Така и стана. Знаете, че имаше и декларации на феновете и други неща. Успях да прехвърля напрежението върху мен. Всеки се занимаваше с мен, но оставиха футболистите на спокойствие и те реагираха добре на това, играха добре в последствие с мачовете. Въпреки, че не победихме в Русе играхме добре, а след това си взехме всички срещи. Днес се разбрахме да продължа напред. Реших да остана по няколко причини. Първо, че сме в изключително добри отношения с ген. Димитров и другата причина е че с доста хора от НС и УС си казахме някои неща и решихме занапред да не бъде така както беше през тази година. Тези неща си остават между нас. Факт е че между нас имаше недоизказани неща. Мисля, че се разбрахме като мъже. Ще се опитам да се представим добре и в "А" група. Естествено и в тази връзка грижата на ръководството е да осигури средства, въпреки че знаем, че е трудно в тази финансова криза, за да можем да се подсилим с няколко човека. Говоря за подсилване, а не за попълване.

- Ще има ли някакви рокади в треньорското ръководство или оставате същото трио и набелязани ли са нови имена и ще има ли освободени играчи?

- Има два мача, не можем да казваме кого ще освободим. Ще дадем шанс на някои хора, може да се представят на ниво и да докажат, че трябва да останат. За треньорския щаб няма какво да говорим. Моята идея беше първоначално Иво Ганчев да продължи нещата. Говорих и с него. По принцип нямаше такива индикации от ръководството и може би и това е една от причините да остана. Ако дойде нов човек ще промени всичко в този отбор и ще каже, че този отбор го е градил един, да не излезе, че той ми е свършил работата. Затова продължаваме с Иво. И на пресконференцията казах, че не сме толкова много, че да си пречим. За игровата подготовка на отбора отговаряме двамата, консултираме се, заедно взимаме решенията, естествено аз съм отговорен за тях, но не се взимат еднолично. Остава и Стойчо Драгов, както и Костадин Видолов. Тази година вероятно Видолов повече ще ни помага, макар че от ръководството искат той да продължи. Това са вече подробности на този етап. За селекцията са набелязани няколко имена, но докато не се завърши с преговорите не може да се обявят.

- Има ли вариант за привличането и на чужденци? Преди време се говореше за играчи от Португалия, Вие сте бил там и като футболист. Имаше слухове в общественото пространство. Доколко са верни те?

- Всичко зависи от финансите. На този етап, в тази криза мисля, че трудно ще дойде някой от Португалия. Там една сума от 2-3 хиляди евро може да се взима и във втора лига. Така че ние с предложения от този порядък трудно ще привлечем класен човек. Не сме мислили, но ако попадне нещо добро... Имам приятели, които са спортни директори в отборите и имам някакви индикации и имена и качества, но на този етап трудно може да стане.

- Твърде малка ще бъде паузата... Първенството свършва в средата на юни, а новото вероятно започва в началото на август. Дискутирахте ли днес подготовката къде и как ще протече, колко лагери ще има?

- Демирев пътува за Панагюрище, обиколи няколко места, те не са много в България, да ги види. Отиват нещата пак към Панагюрище. Те сами се обадиха да ни поканят. Още не е уточнено. Ще има лагер. Подготовката ще е 4 седмици и 5-ата ще е мача. Кратка ще е. Няма да имаме много време за почивка. Другите отбори, които ще играят за УЕФА ще ги пуснат за една седмица и после ще ги прибират да продължават. Ние ще направим нещо средно. Няма да е типичната подготовка с тези натоварвания, но няма и да е обратното - да легнем и да лежим на лагера. За първи път ще го правим по този начин. Има вариант, който отбора да не се пуска и да тренира. След този тежък сезон, особено психически, трябва да се отпуснат малко футболистите.

- Оптимист ли сте за бъдещето на Берое в А група? Имате реална представа за качествата на отборите там и разликата като че ли не е много голяма. Как виждате нещата през новия сезон в Стара Загора?

- Няма да е лесно. Най-главното е че тези отбори, с които играхме досега няма да ги има. Доброто за нас ще е че ще се играе футбол и ще имаме пространства. Знаете, че имаме бързи хора в атака. Но пък отборите, които ще излизат срещу нас няма да имат този респект, който имаха сегашните ни съперници. Примерно отидохме в Несебър - въпреки че победихме с 3:1, при 0:0 в началото те имаха ситуации, при които в А група никой няма да ни пожали и няма да го има този респект. От тази гледна точка трябва да сме готови да не се подценим там като качество и като самочувствие. По-трудно ще ни е в защита, но от друга страна ще имаме повече пространства в атака. Вярно е че мислим и за някои хора в средата на терена, малко да се поосвежи предвид възрастта на повечето хора. Не сме мислили подробно. Аз решението го бях взел, но днес трябваше да чуя много важни неща - в моментите когато е трудно да сме заедно. Не казвам да се целуваме точно тогава, но казвам, че бяха 3-4 момента когато нямахме тази подкрепа, която е нужна. Сега се разбрахме на тази среща да имаме повече комуникация, защото особено в тежките моменти трябва. Дано не е така, но може и да са повече в "А" група, тъй като срещаме по-различни отбори. Другото, което трябваше да чуя е дали финансово отборът ще бъде обезпечен, защото знаем, че навсякъде има проблеми - има криза. Хората казаха, че ще се постараят да изпълнят нещата, които искаме. Ние не ги искаме за нас, а за отбора. Нямаме много време за мислене.

- Кога ще започне подготовката за новия сезон?

- Тепърва ще решим, но може би в началото на юли.