Спортният директор на Ботев Враца Валентин Станчев и старши треньорът Ясен Петров подадоха днес оставки. Те бяха приети от кмета на общината инж. Николай Иванов, който е и председател на Управителния съвет на футболния клуб.

“Моето решение не е емоционално, а много добре обмисмено. Благодаря на верните привърженици на Ботев, както и на футболистите, и на спортно-техническия щаб”, заяви Валентин Станчев. Той уточни, че оставката му не е следствие от загубата от Спартак Варна. “Тя бе просто капката, която преля чашата. За мен беше ясно, че от няколко месеца се правят опити тенденциозно да се убие футболът във Враца. Това, което се случва, е ненормално и нелогично и аз не мога да бъда част от него. Смятам, че решението ми е правилно. Има много разумни хора в града и ако си отворят очите повече, ще разберат кои са тези, които се хвалеха, че са създали футболния клуб и ще го унищожат. Същите тези хора направиха всичко възможно отборът да изпадне от А група и те са същите, които се хвалеха, че са изгонили Тони Здравков. На цялата футболна общественост са ясни тези хора. Те идват на стадиона и от 5-ата минута започват с обидите. Това е една определена групичка, която насажда негативизъм и сред останалите хора. За мен истинските фенове на един клуб помагат и в тежките моменти. Сгрешихме, че искахме да правим професионален футбол, който е далеч от задкулисните игри, който да не влиза в комбинации и да не разчита на съдийска помощ, но това явно е голямата грешка в България и за това нивото на футбола ни е такова”, коментира Станчев. Той уточни, че напуска Ботев, но ще продължи да се занимава с футбол.

Ясен Петров заяви, че не вижда бъдеще в клуба и се чувства обиден. “Случват се отрицателни неща, коколкото и ние да искаме те да са положителни. На практика виждам хроника на една предизвестена смърт. Нямам никакви индикации, че нещо хубаво ще се случи и няма смисъл да се измъчваме взаимно. Проблемът в момента е единствено финансов, което не е малко. Всичко, което се случва на този свят, започва с това нещо. Не можеш да градиш без да имаш ресурс. Няма как да стане. Не съм обиден, чувствам се излъган. Ще бъда много искрен: тук съм дал цялата си енергия за да работя. Човекът ,заради който дойдох, бе Вальо Станчев. Тръгвам си с него и нашите взаимоотношения ще останат винаги едни и същи, но се чувствам излъган защото си мислех, че тук има някакъв проект, но се оказа, че няма нищо”, коментира Ясен Петров.

Кметът на община Враца инж. Николай Иванов свиква утре заседание на УС, на което ще бъдат определени заместниците на Валентин Станчев и Ясен Петров. „Искам да кажа, че в последните месеци футболният клуб освен това, което получава като подкрепа от общината и лично моите усилия като кмет и председател на УС, не получава подкрепа от никъде и от никого. Цялата спортна общественост сме много критични към представянето на тима и има защо, но ако нещата продължават така, каквито и да е кадрови и спортно-технически решения няма да помогнат за спасяването на отбора. Аз не мисля, че град като Враца не може да мобилизира финансов ресурс, извън това, което от данъците на врачани се отделя за футбола, за да се издържа един клуб. Ботев има нужда от подкрепа, не само фенска. Има нужда от финансова подкрепа”, заяви той.

Иванов допълни, че до назначаването на нов старши треньор заниманията до края на седмицата ще бъдат водени от помощник-треньорите Румен Ненов и Илия Войнов.