Президентът на Ботев Пловдив Марин Бакалов отговори на критиките по негов адрес от страна на феновете на отбора. След трите поредни равенства на „жълто-черните” се отприщиха негативни настроения към човека, който бе главното действащо лице в годината на възраждането на Ботев.

Привържениците на Ботев подхванаха спор помежду си за работата на Бакалов в клуба, като използваха интернет пространството и в частност форумите за поле на дискусията. Главните обвинения към легендарния халф на „канарчетата” са, че той е главният виновник за слабата според някои запалянковци селекция на отбора.

Бакалов определи атаката срещу него като персонална. Според него критиците използват момента, в който резултатите на отбора са под предварителните очаквания, за да му се нахвърлят. Той използва пресконференцията преди мача с „Любимец”, за да изрази своята позиция по въпроса. Ето какво каза Марин Бакалов пред журналистите:

„За първи път във времето на демокрация „Ботев” има начертана дългосрочна стратегия за развитие на клуба. Тя включва няколко точки, за които вече сме говорили, но щом се налага ще ги повторим. Да започнем от бюджета. Да, той наистина е около 3 млн. лева, но ние казахме точно и ясно как ще бъде разпределен той. Една трета от него е предназначена за стадиона, а 300-400 хиляди лева за детско-юношеската школа. Останалите пари са за представителния отбор.

На първо място ние трябва да построим нов стадион. Неговото изграждане ще стане поетапно, като целта е до няколко години да имаме съоръжение, което да отговаря на всички изисквания за провеждането на европейски мачове. Проекта е готов и в момента се одобрява от всички необходими институции. Изострили сме вниманието си и към концесията на стадиона в Коматево, който искаме да превърнем в собствена база. Това са ключови въпроси за развитието на "Ботев". Постоянно се говори за необходимостта от качествена материална база в България, точно в тази посока са насочени много от нашите усилия.

Друг от заявените преди сезона приоритети е изграждането на стабилна школа. Искаме в нея да се създават футболисти, които в бъдеще да бъдат в основата на един силен „Ботев" и това да се превърне в тенденция. За първи път от много години в школата се работи професионално и това също поглъща средства. Децата тренират на затревени терени, осигурен им е транспорт, пълна екипировка, освободени са от месечни такси.

Стигаме и до мъжкия състав. Казахме преди време, че желанието на ръководството е да се изгради боеспособен състав само от български футболисти. Знаете, че сме в професионалния футбол от 2 месеца и играчите скоро подписаха договорите си. За тези от тях, които не са от нашата школа и са под 23 години бяха платени немалко средства на родните им клубове.

Всичко, което споменах дотук, всички тези точки са приети и одобрени от борда на директорите и собственика на клуба. Това е нашата стратегия и аз като президент, Хубчев като треньор, както и всеки друг в клуба е длъжен да се съобразява с нея.

Искам да кажа и няколко думи по обвиненията към мен, че се меся в работата на треньора. Петър Хубчев е бил четвърти в света като футболист, а в новото амплоа изведе бившия си отбор до финал за Купата на България и го класира в „А” група. Вярвате ли, че мога да му се меся в работата, да му редя състава, да определям групата или да му натрапвам футболисти?! Всеки, който ме познава като човек, знае, че не бих го направил.

Напротив – моето желание, като президент и човек запознат с треньорската професия, е Хубчев и екипът му да имат всичко необходимо, за да си вършат спокойно работата. Когато той каже, че има нужда от даден футболист, трябва да направим възможното да му го осигурим, разбира се, като се съобразим с бюджета и принципите, които следваме.

Според мен климатът в отбора е добър. Мисля, че напрежението от свръхочакванията на феновете се отразява на играчите и те се нуждаят от няколко победи, за да се успокоят и заиграят по-добре. Във футболистите обаче, трябва да насадим нов начин на мислене, да изградим нов манталитет. Тогава ще бъдем наистина силен отбор.

Публиката, която е важна част от всеки голям клуб, в нашия случай трябва да реши как да процедира в бъдеще. Дали всяко назначение да се критикува и подлага на съмнение или да се гласува доверие на професионалистите, които работят и носят отговорността, без да им се оказва натиск. А ръководството, треньорите и футболистите можем да избираме дали да се подаваме на напрежението или продължим да работим, като се опитаме да го игнорираме.

Още веднъж ще кажа, че съм отворен за дискусии по всякакви въпроси. Моето желание е в клуба да се работи прозрачно. Но крайните решения се взимат от хората, които носят отговорността. Това са ръководството и треньорският щаб."