Четири основни искания, отправени към Българския футболен съюз, направиха представителите на 30 малки футболни клуба от Североизточна България, съобщи dariknews.bg.

Това стана по време на събрание, което се състоя в Шумен. То беше организирано по инициатива на кмета на Каварна и президент на „Калиакра” Цонко Цонев.

Исканията са създаване на треньорски школи в цялата страна, финансирани от БФС, за подготовка на треньори за детско-юношеските школи. Друго искане е изработване на трансферен правилник за малките клубове, който да регламентира преминаването на футболисти от малките към професионалните клубове.

Изготвянето на антикризисна програма, която да бъде изготвена от новото ръководство на съюза, защото никой не е заявил как ще се подкрепят клубовете в условията на финансовата криза, заяви г-н Цонев.

Последното искане беше местните клубове да издигат зоналните (регионални) съвети и впоследствие да се назначават от Изпълкома на БФС.

„Политиката на БФС към футбола трябва да се промени, защото ако това не стане ще има много проблеми и много малки клубове ще фалират”, допълни г-н Цонев.

По време на събранието не беше взето решение, кой измежду двамата кандидати за президент на БФС, Борислав Михайлов и Ивайло Дражев, да бъде подкрепен на предстоящия конгрес на съюза.

„Всеки да гласува, както намери за добре, нашият клуб „Калиакра” ще бойкотира конгреса”, заяви още Цонко Цонев. Като една от причините за това решение той изтъкна, това, че конгресът ще бъде закрит за медиите.